Tickets
Shop
Langebaan 10 mrt 2024

Antoinette Rijpma-de Jong vervolgt carrière bij Reggeborgh

Ze hield de lippen zondag na het WK Allround stijf op elkaar en zei nog helemaal niet bezig te zijn met de toekomst, maar nu blijkt dat de vork anders in de steel zit. De voormalig wereldkampioene op de 1500 meter vervolgt haar carrière bij Team Reggeborgh. Ze is daarmee de negende schaatser die vertrekt bij de ploeg van Jac Orie.

Foto : BSR Agency / Andre Weening

Rijpma-de Jong tekent voor twee jaar bij de ploeg van Gerard van Velde waar ze mogelijk in de ploeg komt met haar zusje Michelle (zij heeft een aflopend contract). De Rottumse noemt het ‘de spannendste stap uit haar carrière’. “Iets achter je laten wat bekend is en waar je succesvol bent geweest is niet gemakkelijk, maar mijn ambitie en honger naar meer hebben gemaakt dat ik dit besluit heb durven nemen”, zegt ze. “Ik denk dat het niemand is ontgaan dat Reggeborgh erg goed presteert, en ik geloof dan ook dat ik samen met dit team dat laatste stukje uit mijzelf en mijn carrière ga kunnen halen.”

De overstap is pikant omdat ook haar huidige ploeg Jumbo-Visma graag verder wilde. Vorig seizoen beleefde ze haar meest succesvolle seizoen met de wereldtitel op de 1500 meter, WK-brons op de 1000 meter en winst op het EK Allround. Dit jaar kwakkelde ze net als de rest van de ploeg van Jac Orie. Ze noemde het een seizoen van ‘net niet’, dat ze afsloot met brons op het WK Allround.  Het was al voor de vijfde keer dat ze brons won op het meest prestigieuze schaatstoernooi van de winter.

 “Ik vind het een van de mooiste toernooien”, zei ze voordat het nieuws van haar overstap naar buiten kwam. “Het wordt steeds moeilijker om het te winnen. Shit hé, denk ik dan. Ook naar de Olympische Spelen toe is dat een vraag: ga je echt voor die langere afstanden of juist voor de kortere nummers? Het niveau op de 3 kilometer is zó hoog. Ik moet nu echt keuzes maken.”

Die keuze is dus de overstap naar de ploeg Van Velde, dat zondag een verbintenis tot en met 2030 met hoofdsponsor Reggeborgh bekendmaakte. Ze is toe aan iets nieuws. "Ik wil niet negatief afsluiten. Ik heb veel aan Jac en aan de ploeg te danken. Het zat al in m’n hoofd om een volgende stap te zetten. En toen kwam Reggeborgh. Ik ben mentaal en fysiek toe aan een nieuwe prikkel. Aan een frisse wind dus, aan een nieuwe en andere omgeving. Nogmaals, ik ben Jumbo-Visma dankbaar, maar ik ben toe aan iets anders."

Bij de ploeg van Jac Orie is vrijwel de hele allroundtak bij de vrouwen vertrokken. Reina Anema moest gedwongen vertrekken vanwege tegenvallende prestaties, ook het contract met Evelien Vijn (Jumbo-Visma Development) werd niet verlengd. Ook Jorrit Bergsma, Myrthe de Boer, Serge Yoro en Dai Dai N'tab zijn vertrokken. Thomas Krol kondigde zelf zijn afscheid aan terwijl Jordy van Workum een doorlopend contract had, maar de samenwerking beëindigde.

Bekijk hier het transferoverzicht van het langebaanschaatsen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan