Tickets
Shop
Langebaan 10 mrt 2024

Het droomseizoen van Joy Beune: 'Jammer dat het nu al stopt'

Joy Beune heeft haar seizoen zondag bekroond met een wereldtitel allround in Inzell. Nadat ze baanrecords reed op de 3 kilometer en 1500 meter, deed ze op de 5 kilometer ruim voldoende om de wereldtitel binnen te halen.

Foto : Soenar Chamid

Sinds het transpondergedoe in Polen lijkt Joy Beune zonder twijfel door het schaatsleven te gaan. Sindsdien is alles wat ze aanraakt in goud veranderd. De definitieve doorbraak is nu een feit. Na een zege in de World Cups, het NK-goud van december én de wereldtitel in Calgary bekroonde Beune haar seizoen met het WK Allround, het summum van het langebaanschaatsen. “Ja, als je het zo opnoemt is het best een seizoen geweest. Aan de ene kant best jammer dat het nu al stopt, ik zit er lekker in.”

Ze voorspelde voorafgaand aan het toernooi dat het mogelijk was om drie afstanden te winnen, dat lukte. Tweemaal (1500 en 3000 meter) deed ze dat met een baanrecord. En toch: Beune onderging het feestgedruis vrij koeltjes. “Het moet nog een beetje indalen”, vertelde ze zo’n twintig minuten na de overwinning. “Ik weet nog niet zo goed wat mij overkomt. Ik ben ook niet zo uitbundig. Vanbinnen ben ik superblij. Kjeld zegt ook vaak: ‘Doe nou eens blij.’ Dat ben ik wel, maar misschien uit ik het niet zoals hij het deed.”

Coach Erik Bouwman deelt in de vreugde. | Foto : Soenar Chamid

Wees gerust: Joy Beune geniet heus van haar prestaties en het gaat thuis ook goed gevierd worden met een fles champagne van de sponsor. En dat is meer terecht na de prestaties van dit seizoen waarin ze voor haarzelf heel wat barrières doorbrak. Coach Erik Bouwman: “Als je de afgelopen twee seizoenen bekijkt, haalde ze heel wat vierde plekken en reed ze niet de absolute topraces. Maar in de trainingen zagen wij dit wel.”

Dat alles de laatste maanden op z’n plek valt, komt voor Bouwman niet als een verrassing. “Nu is het echt winnen, als je daar een moment aan moet hangen is het wel de 1500 meter van het NK en ook de 5 kilometer. Dat is een eye-opener geweest.” Winnen kan zelfs met slechte races, bleek zondag op het slotstuk. “Het werd een gevecht, ging helemaal op een hoop. Ging zeker niet zo makkelijk als in Calgary. De laatste ronde was nog een 35’er, was daarna even helemaal de weg kwijt.” Volgens Bouwman is het de nieuwe realiteit. “Voor het seizoen hadden we dit niet geloofd, maar ze kan het wel.”

Zo lijkt alles op het juiste moment op de plek gevallen voor Beune. De 24-jarige vrouw van Team IKO grossierde de afgelopen twee seizoenen in vierde plekken, maar heeft het winnen ontdekt. Het bewijs dat er meerdere wegen naar Rome leiden. “Zeker, met de juiste begeleiding”, aldus Beune. Bij de broers Ten Hove zit ze in een kleinere ploeg waar de coaches en begeleiding heel erg gericht is op het individuele. “We werken heel veel aan het mentale deel, alles is op z’n plek gevallen. We zijn hier met een klein groepje, kan met de jongens trainen en zij vinden het ook mooi om achter mij aan te rijden. Elke training geeft een goed gevoel.”

Jump for Joy schalde dit weekend keer op keer door de Max Aicher Arena in Inzell. “Dat begint een beetje eentonig te worden”, zegt ze. In tegenstelling tot dat nummer gaat het winnen voorlopig niet wennen voor Joy Beune.

Uitslagen en klassementen van het WK Allround zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan