Tickets
Shop
Langebaan 10 mrt 2024

Patrick Roest buigt voor Jordan Stolz: ‘Geklopt door een fenomeen’

Patrick Roest wist dat hem met de deelname van Jordan Stolz een monsterklus stond te wachten op het WK Allround. De man uit Lekkerkerk reed zijn beste allroundtoernooi ooit, maar kwam simpelweg tekort tegen het Amerikaanse schaatsfenomeen Jordan Stolz.

Foto : BSR Agency / Douwe Bijlsma

De 28-jarige schaatser van Team Reggeborgh moest in de aanval op de tweede dag van het WK Allround. Zijn achterstand was na de 5 kilometer nog behoorlijk groot, terwijl daar het gat grotendeels gedicht had moeten worden. Dat Jordan Stolz op die afstand zes seconden van zijn persoonlijk record reed en op de 1500 meter ook nog eens meer dan twee seconden winst pakte, maakte het voor Roest een bijna onmogelijke klus. De 10 kilometer eindigde voor Roest met 12.51,81 terwijl Stolz finishte in een tijd van 13.04,76.

“Ik moest vroeg versnellen, ging ervoor”, vertelde Roest nadat hij de zilveren plak in ontvangst had genomen. “Alleen hij reed een heel goede 10 kilometer, dan wordt het lastig.” Beide races reed Roest sterk, hij haalde zijn beste puntentotaal ooit op een allroundtoernooi. Het was echter niet genoeg om nog een bedreiging te vormen voor Stolz, die een bijzonder vlakke rit reed. “Misschien deed ik op de 10 kilometer iets te gek, maar hij reed ook een goede race. Ik kon mezelf in ieder geval niet verwijten dat het te laf was.”

Weinig schaatsers kunnen zo mooi 'sterven' als Patrick Roest. Zondag was het nodig, maar moest hij genoegen nemen met zilver. | Foto : Soenar Chamid

Dat deed hij zaterdag na afloop van de verloren vijf kilometer wel waar hij de rit verloor van Davide Ghiotto. “Dat neem ik mezelf niet meer kwalijk”, zegt Roest. “Hij heeft met meer dan een punt verschil gewonnen, dan had ik drie seconden harder moeten rijden op de 5 kilometer. Dat had ik niet gedaan.” Op de 10 kilometer was het de laatste ronden ook harken voor Roest. “Overleven tot en met de streep, hopen dat je het haalt.”

De schaatswereld kan leren van wat zich dit weekend heeft afgespeeld in Inzell. Stolz opent met 9,4 seconden op de 500 meter en rijdt competitieve tijden op de langere afstanden. “Hij heeft een uitstekende techniek, super explosief en dat kan hij lang volhouden. Zijn bochten zijn bijzonder, maar de rechte stukken ook. Daarom rijdt hij zulke goede 1500 meters, het kost hem niet veel energie om over die rechte stukken te komen. Daardoor heeft hij voldoende energie om de bochten aan te vallen. Bijzonder om naar te kijken.”

De sprinter Jordan Stolz veroverde dit weekend het WK Allround, maar zo ziet Roest hem niet langer. “Hij laat al twee seizoenen zien dat hij de beste ter wereld is. Dat hij hier wint, is niet echt een verrassing en hij beheerst alle afstanden. Als je de 1500 meter kunt winnen, ben je sowieso geen pure sprinter meer. Ik denk dat ik geklopt ben door een fenomeen.”

Uitslagen van het WK Allround staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan