Tickets
Shop
Nieuws 19 feb 2018

Dweilpauze: Debuteren met goud en een knuffel van de kampioene

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Sander Chamid

Nieuws van het weekend
Het was het weekend van de gouden Esmee Visser en een hele zure vierde plek voor Annouk van der Weijden op de vijf kilometer. Het droomseizoen van Visser kreeg een daverend slot in Gangneung. De 22-jarige rijdster van RTC Noord zette een tijd neer van 6.50,23 en zag hoe de concurrentie zich stuk beet.

Ook in Nederland werden er rondjes geschaatst. Lisa van der Geest boekte alweer haar vijfde (!) overwinning in de KPN Marathon Cup en Arjan Stroetinga won met hulp van ploeggenoot en olympiër Bob de Vries voor de tweede keer op rij.

Buitenlanders in het nieuws
Geen rood-wit-blauwe vlag voor Ted-Jan Bloemen, maar rood-wit en een maple leaf. De Canadees hield Sven Kramer donderdag van de overwinning op de tien kilometer. Met zijn handen voor zijn mond keek hij toe hoe het schema van Kramer langzaam opliep en het goud steeds zekerder werd. Zijn beslissing om het roer om te gooien en naar zijn vaderland te vertrekken, betaalde zich in Zuid-Korea uit.

Top
De 'ondergrens' van dertien medailles die chef de mission Jeroen Bijl van te voren had gesteld, heeft TeamNL in de eerste week al bereikt. Er zijn tot nu toe zes gouden, vijf zilveren en twee bronzen plakken behaald in PyeongChang. Een dag voor de start van de Olympische Spelen gaf Bijl aan dat de doelstelling van TeamNL vijftien medailles is. Wat zal de eindstand worden op zondag?

Flop
Op de dag van de 10.000 meter kwam het verhaal naar buiten dat Jillert Anema een poging tot matchfixing zou hebben gedaan in Sotsji. Als coach van de Franse achtervolgingsploeg zou Anema aan toenmalige bondscoach Arie Koops hebben gevraagd of Nederland het rustig aan kon doen. Sportkoepel NOC*NSF stuurde meteen een brief met een berisping en daarmee leek de zaak afgedaan. Tot donderdagochtend, vier jaar later. Van de ISU tot het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn werd er om opheldering gevraagd en ook het IOC werd alsnog ingelicht. Zondag werd bekend dat het IOC heeft ingestemd met de manier waarop NOC*NSF met de zaak is omgegaan.

Tijd
36,94 - Als enige reed Nao Kodaira zondag onder de 37 seconden op de 500 meter. Een baanrecord, een olympisch record, een wereldrecord op een laaglandbaan. De Japanse sprintster won daarmee goud en maakte haar favorietenrol waar.

Quote
"Ik doe in mijn achterhoofd net of Suzanne een Koreaan is", vertelde Jorien ter Mors na de halve finale op de 1500 meter. Daarin trof ze Suzanne Schulting en moesten ze tegen elkaar strijden om een plek in de A-finale. Ze waren elkaar liever pas tegen gekomen in die grote finale. Schulting redde het niet, en kwam uit in de B-finale. Ter Mors plaatste zich wel maar eindigde als vijfde. Het was haar laatste grote internationale wedstrijd als shorttrackster.

Beeld
De immense druk van de Spelen, het is niet niks. Op de 500 meter keek heel Zuid-Korea naar Sang-Hwa Lee. Zou de regerend olympisch kampioene haar rivaal Nao Kodaira verslaan? Het mocht niet zo zijn voor de Koreaanse. Snikkend begon Lee aan haar ereronde (ze won tenslotte wel zilver) en ze kwam de Japanse tegen, die gaf haar een knuffel en samen reden ze verder over het ijs van de Gangneung Oval.

Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan