Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2018

Bloemen na zijn gouden race: 'Trots, blij en dankbaar'

Met een rood-witte vlag om de schouders en een lach van oor tot oor vierde Ted-Jan Bloemen vrijdag een Canadees feestje in de Gangneung Oval. Met een nieuw olympisch record en een gouden plak op zak reed hij onder luid gejuich van zijn aanwezige landgenoten een ereronde. "Het was een zware race, maar het was genoeg. Het was perfect", glundert hij na afloop.

Foto : Sander Chamid

Voor Bloemen in rit vijf op het ijs verscheen, snelde titelverdediger Jorrit Bergsma in een vlakke race naar een nieuw olympisch record van 12.41,98 op de tien kilometer. Daardoor liet de Canadees zich echter niet van zijn stuk brengen. "Ik had een plan liggen en dat heb ik perfect uitgevoerd", vertelt Bloemen, die het olympisch record op zijn beurt aanscherpte naar 12.39,77 en de koppositie overnam.

In de laatste rit verscheen zijn grootste concurrent aan de start: voor Sven Kramer was het erop of eronder vandaag. Tijdens de WK Afstanden van precies een jaar geleden zette de Fries in dezelfde ijshal een tijd van 12.38,89 op de klok, bijna een seconde sneller dan de tijd van Bloemen. "Ik wist wel dat de tijden tijdens de Olympische Spelen over het algemeen iets hoger liggen. Dus misschien is het genoeg, dacht ik.’"

En dat bleek het. Kramer stortte in en de olympische titel ging naar Bloemen. Hoe hij die laatste rit beleefde? "Het is moeilijk om dat moment in woorden om te zetten. Er gaan zoveel gevoelens door je heen. Je realiseert je heel langzaamaan dat je olympisch kampioen gaat worden. Voor een schaatser is dit de grootste wedstrijd om te rijden. Hier winnen is het grootste doel. Het is echt geweldig!"

Alles veranderd
Jarenlang schaatste Bloemen in Nederland mee in de anonimiteit. Als genaturaliseerde Canadees heeft hij nu het wereldrecord op de vijf en tien kilometer en olympisch goud en zilver op zak. Het was in 2014 dat de man uit Leiderdorp besloot het roer om te gooien en zijn schaatscarrière voort te zetten in Canada, waar hij ging trainen bij de nationale schaatsselectie onder leiding van Bart Schouten. "Alles is voor mij toen veranderd. Ik ben naar Canada gegaan, een nieuw continent met een nieuwe cultuur, een ander team met een andere coach en ik ben getrouwd", lacht hij. "Dat alles blijkt een geweldige combinatie te zijn geweest, waardoor ik me geweldig voel. Ik ben trots, blij en dankbaar."

Ted-Jan Bloemen en Bart Schouten | Foto : Sander Chamid

"Ik denk dat ik in Canada mijn mindset heb veranderd, en dat hebben we samen gedaan", vervolgt Bloemen, die daarmee doelt op coach Schouten, die de pers trots te woord staat: "Ik heb altijd geloofd in Ted. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld op persoonlijk vlak, maar ook qua continuïteit hoe hij zijn sport beleeft en uitvoert. Als je samen blijft werken om beter te worden, dan kan het zomaar gebeuren. Je moet hier je beste race afleveren en dat het dan goed genoeg is voor goud, daar zijn wij hartstikke blij mee. De ontlading is enorm en eigenlijk geloof ik het nog niet."

Met een enorme sprong en twee armen in de lucht lanceerde Bloemen zichzelf tijdens de huldiging op het middenterrein naar de hoogste trede van het podium: "Als je wint heb je wat extra energie over hè. Dit leek me het juiste moment om dat eruit te laten, ha!"

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan