Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2018

Anema tijdens Spelen 2014 berispt door NOC*NSF wegens poging tot matchfixing

Sportkoepel NOC*NSF heeft in Zuid-Korea bevestigd dat Jillert Anema bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 over de schreef is gegaan. De Friese trainer zou namens Frankrijk op het onderdeel ploegachtervolging afspraken hebben willen maken met het Nederlandse team over het verloop van de onderlinge wedstrijd. Anema heeft daarvoor van NOC*NSF een stevige waarschuwing gekregen in een brief die hij enkele weken na de Spelen ontving.

Foto : Neeke Smit

"Wij betreuren het zeer dat dit bericht nu naar buiten komt", reageert Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, op een interview donderdag in de Volkskrant met Anema waarin hij vertelt over deze zaak. "Vandaag zou het alleen over de sportieve strijd op het ijs moeten gaan." Donderdag staat op de Gangneung Oval de 10.000 meter op het programma, met Sven Kramer, Bergsma en Ted-Jan Bloemen als titelkandidaten.

In de brief die NOC*NSF in maart 2014 naar Anema stuurde, ondertekend door voorzitter André Bolhuis en directeur Gerard Dielessen, wordt duidelijk wat de Friese schaatscoach van plan was. Anema zou de toenmalige bondscoach Arie Koops hebben gevraagd om de Franse ploeg niet in te halen, omdat zo'n afgang misschien ten koste zou gaan van de financiële middelen voor het Franse schaatsen. Als tegenprestatie gaf Anema de garantie dat bij een valpartij van een Nederlander de Fransman Alexis Contin zich zou laten zakken, zodat de winst voor Oranje niet in gevaar zou komen.

De Nederlandse teamleiding wees het voorstel van Anema resoluut van de hand. Hendriks: "Meteen op het moment dat het voorstel van Anema mij bereikte, heb ik aangegeven dat dit een schending zou zijn van de olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect. Ik heb dit met Koops zo besproken en hem het besluit aan Anema laten overbrengen."

Algemeen directeur Gerard Dielessen: "Het voorstel van Anema was duidelijk in strijd met de door ons onderschreven 'code of ethics'. Ik heb op dat moment vastgesteld dat Maurits Hendriks juist heeft gehandeld door de gedachte ondubbelzinnig af te wijzen."

NOC*NSF besloot in maart 2014 geen verdere stappen tegen Anema te ondernemen. Donderdag kwam de sportkoepel in de loop van de dag met een persverklaring. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is alsnog op de hoogte gebracht van de zaak-Anema. Eerder op de dag had de Internationale Schaatsunie (ISU) al om opheldering gevraagd bij NOC*NSF. Op vrijdag bracht ook Anema een persverklaring naar buiten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan