Tickets
Shop
Nieuws 17 feb 2018

Zege Stroetinga aan de hand van olympiër De Vries

Arjan Stroetinga boekte in Tilburg zijn tweede overwinning op rij. In de vijftiende wedstrijd van de KPN Marathon Cup sprintte hij naar de winst. De helpende hand kwam daarbij van Bob de Vries, de man die net terugkeerde van de Olympische Spelen in PyeongChang. Sjoerd den Hertog en Simon Schouten maakten het podium vol.

Foto : Neeke Smit

Met Bob de Vries is ook de man van de wedstrijd genoemd. Zes dagen eerder reed hij nog de olympische vijf kilometer in de Gangneung Oval. Net een dag terug uit Zuid-Korea had hij op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg een belangrijke inbreng in de zege van ploeggenoot Arjan Stroetinga in de voorlaatste KPN Marathon Cupwedstrijd.

Samen met Simon Schouten trok De Vries drie ronden voor het einde de beslissende sprint aan. "Het ging wel lekker, ja. Al voelde ik wel dat ik niet goed kon doortrekken. Dan merk je toch dat ik pas vrijdag terug ben gekomen uit PyeongChang en de jetlag nog niet verwerkt heb. Dat voelde ik al toen ik naar Tilburg reed, moest ik in de auto oppassen dan ik niet zou inkakken."

Moeite
Op televisie werd deze week geroepen dat De Vries eerder naar huis zou gaan, omdat hij 'heimwee' had. Zo wil hij het zelf niet noemen. "Ik reed in Gangneung al op de tweede dag. Dan moet je vervolgens veertien dagen wachten tot je naar huis gaat. Met een gezin en een boerderij thuis had ik daar moeite mee. Ik vind schaatsen hartstikke leuk, ook op de Spelen, maar dat vele weg zijn van thuis, daar heb ik moeite mee."

Foto : Neeke Smit

De Vries vindt het normaal dat hij een dag na thuiskomst uit Zuid-Korea al weer een marathon rijdt. "Ja, prachtig toch. Er zijn ook niet zo veel wedstrijden meer, want ik ga komende week niet naar Zweden. Dan heb je straks begin maart alleen de Cupfinale in Amsterdam nog."

Blij
Stroetinga was blij met de terugkeer op het ijs van De Vries.  "Zeker. Je ziet meteen dat hij samen met Schouten perfect de sprint voor me aantrekt." Een indrukwekkende sprint van Stroetinga, net als een week eerder in Amsterdam op het ijs van De Coolste Baan van Nederland. Nu het einde van het seizoen nadert, lijkt Stroetinga met de week sterker te worden. "Sinds de Weissensee ben ik aardig goed", erkent de man uit Waskemeer. "Ik voel dat al als ik op Thialf de snelle rondjes draai. Dan moet het in de sprint normaal gesproken ook lukken."

Die sprint kwam na een rare wedstrijd, dat moest ook Stroetinga vaststellen. Want in Tilburg leek een flinke kopgroep een ronde voorsprong te pakken, maar dat gezelschap groeide dusdanig dat de groep groter werd dan het peloton. Die mannen degradeerden daardoor meteen tot achterblijvers en moesten uit koers. "Daarna hebben we even gekeken hoe het ging, maar met tien, elf ronden te gaan weet je dat het een massasprint gaat worden. Daar hebben we op ingespeeld."

In die sprint klopte hij Sjoerd den Hertog, de man die recent ook twee wedstrijden op rij won. De Groninger kon vrede hebben met zijn tweede plaats. "Ik rijd in principe om te winnen, maar was niet beter in de sprint. Stroetinga reed een heel strakke sprint, en als De Vries en Schouten die voor hem aantrekken weet je dat het lastig is daar nog omheen te komen."

Foto : Neeke Smit

Klassement
Voor het klassement deed Den Hertog wel goede zaken. Hij liep iets uit op rivaal en ploeggenoot Crispijn Ariëns. Maar dat, legde hij uit, was geen hoofdzaak. "In de koers heb ik zelfs nog aan Ariëns gevraagd of hij goed was. Hij antwoordde 'ja' en toen heb ik aangegeven dat ik de sprint voor hem zou aantrekken."

Dat liep vervolgens wel een beetje mis. "Robert Post kwam opzetten, waarna ik niet meer wist of Ariëns achter me zat. Daarom heb ik mijn eigen sprint gereden. Maar zo staan we er dus wel in. Ik heb er geen problemen een sprint aan te trekken voor Ariëns als hij meer kans maakt op de dagzege. Is ook de sfeer binnen de ploeg. Niemand is bang iets voor een ander te doen."

Niettemin moet tijdens de laatste wedstrijd in Amsterdam wel een beslissing vallen in de strijd om de KPN Marathon Cup. Den Hertog heeft vooralsnog de beste papieren.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan