Tickets
Shop
Nieuws

Wat is het nut van elastiektraining?

Het grote voordeel van een schaatscarrière: een trainingsschema bevat meer variatie dan die van veel collega-topsporters. Jurre Trouw, voormalig langebaanschaatser, schaatstrainer en fysiotherapeut, legt uit over de basis van elastiektrainingen en wat speciale aandachtspunten zijn als je met een elastiek gaat trainen.

Foto : Soenar Chamid

Elastieken is een redelijk specifieke training. Het is niet gelijk aan een ijstraining, maar wel een van de trainingsvormen die dicht in de buurt komen. Een elastiek wordt vaak gebruikt bij het imiteren van een schaatshouding, soms bij het trekken van een sprintje op het droge.

Veel schaatsteams doen in de zomerperiode trainingen die volledig uit elastieken bestaat, in de winter komt dit niet voor. Het wordt dan wel af en toe gecombineerd met sprongvormen en soms aansluitend aan een wedstrijd.

Het grote verschil tussen de zomer en de winter: in het laatste jaargetijde wordt er met veel grotere regelmaat geschaatst. "In de winter wordt er al heel veel specifiek getraind en zitten schaatsers vaker in de hoeken", aldus Trouw.

Materiaal
Je kan elastiektrainen met twee verschillende materiaalsoorten: het verende elastiek en de wat strakkere band. Dat is direct ook het grote voordeel van een elastiektraining volgens Trouw: "Je kunt als clubrijder heel gemakkelijk gebruikmaken van simpele materiaalsoorten."

Die band kan bijvoorbeeld gemaakt worden van een autogordel. Welke van de twee soorten gebruikt wordt, is afhankelijk van het doel van de training. Bij een bochttraining is het gemakkelijker om een band te gebruiken dan bij het nabootsen van een rechte eind. Een band veert namelijk niet mee, een elastiek wel. Een elastiek is geschikt voor zowel het rechte eind als de bocht.

Doordat een elastiek meegeeft, is het daarbij iets minder van belang hoe goed degene die de atleet tegenhoudt mee stapt. Hangen in een elastiek is minder zwaar dan de pogingen de stuggere band in beweging te brengen.

Oomssport maakte deze video vol leuke stiekoefeningen die je goed als voorbeeld kunt gebruiken!

Krachttraining
Het elastiek of de band, kan toegepast worden als volledige training, maar ook tijdens een warming-up voor een wedstrijd. In dit laatste geval kan het zijn dat een schaatser de diepe schaatszit wil opzoeken, de spieren alvast geprikkeld worden en een schaatser wat spanning op zijn benen wil brengen voor de wedstrijd. Dit is persoonsgebonden, de ene schaatser vindt het wel prettig, de ander niet.

Elastieken is een van de zwaardere trainingen, het is in feite een vorm van krachttraining, doordat de belasting wordt opgevoerd. "Met elastieken kun je een overload creëren, extra weerstand toevoegen." Hoe zwaar een schaatser het heeft, is mede afhankelijk van de sterkte van een elastiek en degene die tegenhoudt. Het voordeel van dit zwaarder maken van een training. "Je wilt iets meer kunnen doen dan normaal, om zo te kunnen verbeteren", zegt Trouw.

Interval
Een gangbare training bij het gebruik van een elastiek in de zomer is een intervaltraining. Trouw adviseert om zo veel mogelijk de overeenkomst met de werkelijkheid op te zoeken. Tien minuten alleen maar bochtpassen maken is niet erg nuttig. Dit gebeurt op het ijs immers ook niet. "Maak het zo specifiek mogelijk", zegt Trouw. Dat is ook wat er bij de trainersopleiding van de KNSB wordt geadviseerd.

Een clubtrainer die elastiektrainingen voor het eerst invoert in zijn schema, kan letten op de basishouding van een goede schaatszit, de eerste waarden tijdens het schaatsen. Zoals de rechte lijn van het lichaam van de teen, naar de knie, naar de heup en het sleutelbeen.

Welke aandachtspunten vervolgens aan bod komen, is afhankelijk van de atleet en de punten waaraan men wil werken. Trouw: “Daarbij kan het om het controleren van de basishouding gedurende een afzet gaan, maar dit kan ook zijn: het letten op streksnelheid van een schaatser. Of bijvoorbeeld op gewichtsverplaatsing in de voet.”

Kwaliteit

Maar wat ten alle tijde belangrijk is volgens Trouw. "Let als trainer goed op de uitvoering." Het is beter om langzaam te beginnen, met een lage streksnelheid, om het tempo gedurende het jaar te verhogen. Een elastiektraining vraagt namelijk niet alleen veel vermogen van de benen van een atleet, ook de heup- en rompstabiliteit wordt getraind.

"Het duurt even voordat iemand dit coördinatief onder controle heeft. En wanneer dit niet voldoende is, kan ik strekken wat ik wil, maar dan is de effectiviteit niet zo hoog." Trouw vergelijkt het met het schaatsen van rondjes. Het is voor zijn schaatsers ook makkelijker om rondjes van 30 seconden te rijden, dan van 24 seconden. Kortom: neem de tijd.

Datzelfde geldt voor de verhoging van de weerstand bij het tegenhouden. "In het begin van het seizoen zou ik kiezen voor minder weerstand, maar verhoog dit naarmate je verder in het jaar bent." Daardoor zal de intensiteit van een training ook toenemen.

Trap
Ook daarbij geeft de trainer een vergelijking. "De trap tree bij tree oplopen is makkelijker dan wanneer je er drie overslaat. Je streksnelheid om omhoog te komen naar de volgende tree is immers groter. Als je niet fatsoenlijk kunt lopen, ga je niet beginnen met drie treden in een keer."

Oftewel: eerst kwaliteit leveren, daarna komt de kwantiteit. "Bedenk goed dat het al intensiever is dan wanneer je losse schaatspassen doet. Je creëert weerstand."

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan