Tickets
Shop
Tips & Trucs

Wat is de ideale ronding voor je schaatsen?

De ene schaatser besteedt er niet zo veel aandacht aan, de ander is altijd aan het sleutelen of veranderen. Een aantal topschaatsers vertrouwt op materiaalman Ronald van den Ing om met optimaal materiaal aan de start te verschijnen.

Voor oud-schaatser Van den Ing was de stap naar de functie van materiaalman voor de Nederlandse topschaatsers een logisch vervolg van zijn schaatscarrière. “Ik heb zelf veel geëxperimenteerd met mijn materiaal, was altijd op zoek naar verbeteringen. In eerste instantie deed ik dat voor mezelf, maar ik merkte dat ook andere rijders geïnteresseerd waren”, vertelt de voormalige sprinter. Inmiddels gaat Van den Ing regelmatig mee naar grote internationale toernooien om het materiaal van onze toprijders te verzorgen. “Je moet zorgen dat je altijd op de goede plek staat. Als er vlak voor de start nog iets met een schaats gebeurt, dan is dat natuurlijk lastig. Afhankelijk van de beschikbare tijd kijk je wat je nog kan doen.”

Ronding verschillend
Het optimaliseren van het materiaal begint al in de voorbereiding naar het seizoen. Voor Van den Ing is de ronding, die het mogelijk maakt om het ijzer te sturen, de basis. De ronding is voor iedere topschaatser verschillend en wordt afgestemd op het gewicht van de rijder, de stijfheid van het ijzer en de techniek van de schaatser. Vooral de baan die de schaats aflegt tijdens de afzet is voor Van den Ing belangrijk. “Hoe ronder het ijzer is, hoe meer de schaats stuurt. Een rijder die zijn schaats bijvoorbeeld meer op de buitenkant inzet en daardoor de schaats meer naar buiten stuurt, zal meer ronding nodig hebben om volledig terug te kunnen sturen”, legt van den Ing uit.

Zachter ijs
Daarnaast kunnen de omstandigheden van invloed zijn op de keuze voor een ronding. “Als het ijs zachter is, dan zak je er verder in weg en heb je meer ronding nodig om goed te kunnen blijven sturen. Bij hard ijs heb je juist een vlakker ijzer nodig.”

In de laatste dagen voor een toernooi zoekt Van den Ing samen met de schaatsers naar een ideale ronding voor de omstandigheden. “Rijders kunnen veel dingen aangeven. Ik probeer de schaatsen zo aan te passen dat ze ook op dat ijs weer op zoek kunnen gaan naar hét gevoel”, zegt Van den Ing. “De veranderingen zijn vaak minimaal, maar wél merkbaar voor de rijders.”

Volgens Van den Ing is het materiaal voor iedere schaatser belangrijk. “Zorg dat je een goede ronding in je schaats hebt. Dat geldt ook voor jonge kinderen. Als de basis niet goed is kun je ook de techniek niet goed aanleren.”

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan