Tickets
Shop
Nieuws

Materiaal en wedstrijden

In dit artikel leggen we je kort uit wat voor soort schaatsen gebruikt worden voor het schoonrijden en welke wedstrijden er zijn.

Schoonrijschaatsen wijken af van andere schaatsen. Zij zijn een tussenvorm van de kunstrijschaats, met een sterke ronding, en de langebaanschaats, met een veel kleinere ronding. Schoonrijschaatsen zijn aan de voor- en achterkant iets verlengd. Doordat ze geslepen worden met een straal van twaalf tot veertien meter, ontstaat de juiste ronding in de lengterichting van het ijzer. Hierdoor kan de schaatser goed kantwisselingen maken.

Twee soorten schoonrijschaatsen

Voor het schoonrijden zijn er verschillende soorten schaatsen beschikbaar. Zo zijn er klassieke schaatsen met een zwarte kunstrijschoen, met daaronder schaatsijzers die speciaal voor het schoonrijden zijn ontworpen. Daarnaast is er de moderne klapschaats, een langlaufschoen met een binding waarmee je de ijzers onder de schoen kunt klikken. Beide soorten schaatsen hebben ijzers met een scherpe ronding.

De voorkeur is afhankelijk van de schaatser. Ga je voor de stevigheid die een leren schaatsschoen biedt, dan kies je vaak voor de klassieke schoonrijdschaatsen. Wil je een meer eigentijdse schaats en ga je voor het gebruiksgemak, dan zal de klapschaats met een langlaufschoen de voorkeur hebben. Bij deze schaatsen loop je met je schoenen naar het ijs, waar je pas de ijzers eronder klikt.

Wil je eerst de verschillende soorten schaatsen uitproberen, dan is dat altijd uit te proberen tijdens een reguliere training of een clinic. Interesse? Neem contact op via clinics@schoonrijden.nu.

Meer informatie over schoonrijschaatsen is te vinden op deze website.

Foto : Huub Snoep

Wedstrijden
Gedurende een seizoen zijn er vier schoonrijdwedstrijden: drie regionale en als afsluiting het Nederlands kampioenschap. Deelnemers rijden in de A-klasse of Hoofdklasse, waardoor er een jaarlijkse promotie en degradatie plaatsvindt, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan rijden. Juryleden letten tijdens de wedstrijd op het toepassen van de juiste techniek. Hierbij zijn de afzet, de houding en de helling van de schaatser belangrijk. Er zijn prijzen te verdienden voor de beste solorijders, de beste paarrijders en de beste formaties. Mocht er een echte winter zijn met goed natuurijs, dan kan er binnen enkele dagen een wedstrijd georganiseerd worden. De bekendste is die op het IJsselmeer verreden werd bij Hindeloopen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen

Wat is schoonrijden?

01 januari 0001
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan