Tickets
Shop
Nieuws

Informatie voor scholen

De KNSB heeft vier producten om de scholen te ondersteunen bij het aanbieden van leuke schoolschaatservaringen. Dit zijn: (1) lesboekjes, (2) leskaarten voor gymleraren, (3), E-learning voor sportleraren en (4) de schoolschaatsbox. Hieronder zullen we kort uitleggen wat de pakketjes inhouden en hoe je ze kunt krijgen.

Lesboekjes
De KNSB heeft een interactieve, educatieve lesboekjes beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor leerlingen in de groepen 3/4, 5/6 en 7/8.

In de lesboekjes komt de veelzijdigheid van het schaatsen aan bod met onderwerpen als het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inlineskaten. Leerlingen leren over veiligheid op de schaatsbaan en ze kunnen oefeningen doen. Alles om ervoor te zorgen dat leerlingen goed voorbereid op het ijs kunnen staan.

Het gaat om interactieve lesboekjes van 16 pagina’s en een online docentenhandleiding. Voor een eerste indruk, kun je via onderstaande links previews van de lesboekjes bekijken.

  • Klik hier voor een preview van het lesboekje voor groep 3/4.
  • Klik hier voor een preview van het lesboekje voor groep 5/6.
  • Klik hier voor een preview van het lesboekje voor groep 7/8.

Via deze bestellink kan jouw school een bestelling plaatsen. Je kan de boekjes kosteloos bestellen per pakket van 30 exemplaren voor de verschillende groepen. Je betaalt slechts de administratie- en verzendkosten (deze kosten zijn afhankelijk van de bestelling)

Leskaarten
Ga met de kinderen in de gymzaal alvast aan de slag met de eerste beginselen van het schaatsen. De KNSB heeft drie gratis leskaarten ontwikkeld voor in de gymzaal en drie gratis leskaarten voor op de ijsbaan. Zo kan jij als docent een leuke schoolschaatsles verzorgen.

Download hierde gratis digitale leskaarten en laat kinderen ervaren hoe leuk schaatsen is. 

E-learning
De KNSB biedt ook een gratis e-learning aan voor vakleerkrachten, combinatiefunctionarissen, buurtsportcoaches en gymdocenten, zodat jullie een leuke schoolschaatsles kunnen verzorgen aan kinderen tot en met 12 jaar. Er komt aan bod wat schaatsen is, welke oefeningen je kunt aanbieden in de gymzaal en op de ijsbaan en waar je allemaal op moet letten wanneer je met de kinderen naar de ijsbaan gaat. 

Kortom: een leuke interactieve manier om kennis te maken met de schaatssport

Klik hier om naar de e-learning te gaan en gebruik de volgende inlogcode: IJSTIJD!1920

De schoolschaatsles
Gaat jouw basisschool met één of meer groepen schoolschaatsen en wil je als (gym)docent zelf een leuke schaatsles verzorgen? Dan heeft de KNSB in samenwerking met partner Trachitol spellen ontwikkeld. Met het materiaal kunnen de kinderen in een uur tijd aan de hand van vier schaatsspellen leren schaatsen onder meer door een Elfstedenparcours met stempelkaarten. Het plezier staat natuurlijk voorop. Je vindt hier de uitleg van de spellen en de stempelkaart voor het Elfstedenparcours

Scholingsdagen voor buurtsportcoaches / sportdocenten 
Wil jij als (beginnende) verenigingstrainer, buurtsportcoach of (sport)docent zelf aan de slag met het geven van een schaats- of inlineskateclinic aan basisschoolleerlingen? Of wil jij van jouw gymles een schaats- of skateles maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Organiseer een scholingsdag van de KNSB. Tijdens een scholingsdag (2-3 uur) krijg je leuke oefeningen mee die je met kinderen op schaatsen en/of skates kunt doen. Heb je interesse of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Martijn Hagens via m.hagens@knsb.nl. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan