Tickets
Shop
Nieuws 19 feb 2015

Veldkamp op de bres voor Noors schaatsen

Met een interland tussen oude schaatssterren uit Noorwegen en Nederland wil Bart Veldkamp komend weekend het langebaanschaatsen in Noorwegen een zetje in de rug geven. “We willen het schaatsen weer op de kaart zetten.”

Foto : Sander Chamid

De oud-schaatser heeft in Alta een bijzonder plek gevonden voor zijn initiatief. In het dorp ligt een natuurijsbaan van 400 meter met een rijk verleden. Onder anderen oud-schaatser en voormalig Noors bondscoach Jarle Pedersen komt er vandaan.

“Alta heeft een lang schaatsverleden, maar dat is helemaal weggezakt”, legt hij uit. Veldkamp komt al langer in de Noorse plaats omdat zijn vriendin er woont. En al enige tijd zet hij zich in voor de lokale schaatsclub. “We organiseren al jaren een schaatsdag voor de jeugd en daar wilden we een vervolg op geven. Toen kwamen we op het idee van een landenwedstrijd.”

Vracht aan titels

Hij strikte twaalf rijders die samen een vracht aan olympische titels en WK-medailles meetorsen. Vanuit Nederland doen Ard Schenk, Jan Bols, Yep Kramer, Ben van der Burg, Mark Tuitert en Veldkamp zelf mee. De Noren komen met Roar Grønvold, Magne Thomassen, Jarle Pedersen, Kjell Storelid, Ådne Søndral en de plaatselijke sprinter Frode Bartholdsen. Zaterdag en zondag zullen zij het tegen elkaar opnemen.

“We hebben zes generaties schaatsers bij elkaar gebracht”, telt Veldkamp. “Dat ging eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, zeker niet bij de Nederlanders. Ook de Noren wilden wel wat doen om het schaatsen weer wat meer op de kaart te zetten.”

Aandacht

Veldkamps initiatief met schaatsvereniging Bossekop UL is niet onopgemerkt gebleven. “De aandacht voor het evenement is in Nederland best groot. De grote kranten, ANP, de NOS, ze komen allemaal hierheen.”

In Noorwegen merkt Veldkamp nog wat minder enthousiasme. “Lokaal is de aandacht ook groot, maar de uniciteit van deze wedstrijd wordt toch nu nog vooral in Nederland gezien.”

De schaatsbelg verwacht dat de wedstrijd plaatselijk veel mensen zal trekken. “Vorig jaar was er bij de jeugddag al duizend man publiek”, vertel hij. Bij deze all-starwedstrijd verwacht hij nog meer.

Toekomst

Of de schaatsinterland het begin van een nieuwe traditie is, weet Veldkamp nog niet. “Eerst moeten we maar zien hoe dit gaat. Ik ben nog niet bezig met de vraag of het een jarenlange successtory zal worden. En voor dit jaar is het wat mij betreft al een succes.”

Toch ziet hij wel mogelijkheden om het initiatief ook in de verder toekomst uit te bouwen. We kunnen zeker kijken naar een vervolg hierop. We kunnen kijken naar andere nationaliteiten, Amerikanen en Russen zijn misschien ook geïnteresseerd. Ook zouden we kunnen mikken op sprinters. Er valt ook voor de lange termijn dus wel wat van te maken.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan