Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2015

Knegt uitgeroepen tot 'sportman van het jaar'

Sjinkie Knegt is dinsdag tijdens het NOC*NSF Sportgala in de Amsterdamse RAI als eerste shorttracker ooit uitgeroepen tot ‘sportman van het jaar’.

Foto : Soenar Chamid

De 26-jarige rijder heeft het beste jaar uit zijn carrière achter de rug. De Fries werd zowel Europees- als wereldkampioen. 

Dit seizoen poetste Knegt bovendien zijn enige hiaat op zijn erelijst - een individuele afstandszege op internationaal niveau - ook nog weg door de 1500 meter te winnen bij de World Cup in Nagoya. In 2014 bezorgde hij Nederland ook al de eerste olympische medaille in de shorttrackgeschiedenis.

Knegt ontving de Jaap Eden Trofee uit handen van Reinier Paping, de winnaar van de Elfstedentocht in 1963. "Doe mij maar een finale, want dan hoef je geen praatje te houden", lachte Knegt verlegen toen hij de prijs van Paping overhandigd kreeg. Toch waagde Knegt een poging.

"Voor zo'n kleine sport, zo'n grote prijs", oordeelde de shorttracker die zijn coach Jeroen Otter en zijn ploeggenoten bedankte. Daarna kreeg hij het bijna te kwaad. "En ik ben ook mijn ouders en vriendin heel dankbaar."

Behalve Knegt waren ook springruiter Jeroen Dubbeldam en BMX’er Niek Kimmann genomineerd voor de titel waarvan de winnaar wordt bepaald door de aanwezige sporters en een vakjury.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan