Tickets
Shop
Nieuws 13 okt 2015

Ntab: ‘Het gaat over huizen kopen en kinderen’

Vorige winter reed Daidai Ntab al wel met beslist.nl op zijn pak, maar maakte hij nog geen deel uit van Team beslist.nl. De jonge sprinter reed voor de opleidingsploeg. “Het Development Team was echt een vriendenploeg”, stelt hij en toen hij afgelopen voorjaar de overstap maakte was het dus even wennen.

Foto : Neeke Smit

“Het was wel een groot verschil. In mijn vorige team waren we met allemaal jonge jongens en praatten we over, ehm, dingen waar jonge jongens het over hebben. De gesprekken zijn nu heel anders. Nu gaat het over huizen kopen en kinderen. Het is een heel andere leeftijdscategorie.”

Bovendien moest hij wennen aan de vrijheid die hij kreeg binnen de ploeg van Gerard van Velde. Dat was anders dan bij het Development Team. “Aan het einde van mijn traject daar wist ik als Erwin ons bij elkaar riep al bijna wat hij ging zeggen.”

De 21-jarige rijder heeft de ruimte die hij krijgt bij beslist.nl al snel benut om actief over de invulling van zijn trainingen na te denken. “De trainer laat me wat meer aan mezelf over. Ik ben blij dat me niet alles verteld wordt te doen. Zo kan ik mijn eigen sporthart laten spreken.”

Zo prefereert Ntab het om niet op de racefiets of hometrainer warm te rijden voor een wedstrijd, maar juist met hardlopen zijn spieren op spanning te brengen. “Ik ben vanuit mijn achtergrond sowieso wat meer een loper dan een fietser”, zegt hij.

Snelle tijden

De aanpak in zijn nieuwe ploeg lijkt al vroeg in de winter zijn vruchten af te werpen, want Ntab reed in de trainingswedstrijden van de afgelopen weken al snelle tijden. Dat is het gevolg van trainen in zo’n sterke ploeg, denkt hij.

“Mijn basissnelheid is omhoog gegaan en ik rijd mijn bochten alsof dat het beste deel van mijn race is. Ik kom nu op een bocht af en denk: die is van mij in plaats van dat ik alleen maar probeer te overleven.” Juist die bochten waren in het verleden het zwakste punt in zijn sprint. Nieuwe buizen onder zijn schoenen, van Maple in plaats van Viking, zijn daarvan de oorzaak, denkt hij.

Daarbij heeft misschien Shani Davis ook een impuls gegeven aan zijn bochtentechniek, want tijdens trainingskampen hebben de Nederlandse rijders regelmatig de rug van hun Amerikaanse ploeggenoot gezocht om te leren van zijn bochtenwerk.

Met Davis heeft Ntab een goede klik. “Hij heeft soms misschien een schild om zich heen, maar ik denk dat ik daar wel binnen ben gekomen. De echte Shani Davis is een heel vrijgevige en ook onzekere jongen. Ik denk dat wij”, Ntab wijst op de journalisten om hem heen, “een grootser beeld van hem hebben dan hij zelf. Hij is niet iemand als Sven Kramer die vol bravoure zit. Ik kan het hartstikke goed met hem vinden.”

World Cup

De goede tijden van Ntab beloven wat voor de selectiewedstrijden voor de wereldbekertickets die eind oktober worden verreden. Dat weet hij zelf ook, maar als hij om zich heen kijkt in zijn eigen ploeg alleen dan ziet hij al voldoende snelle mannen die hem van World Cup-deelname af zouden kunnen houden.

“Ik wil me plaatsen, dat staat voorop. Het zou ook wel een teleurstelling zijn als dat niet lukt. Maar het is niet is dat moet, maar iets dat ik wil. Ik ben er dus niet bang voor. Ik zie het als een wedstrijd waar ik wil racen.”

“Maar het niveau is hoog. En bij een individuele sport als dit heeft het alleen zin om naar jezelf te kijken. Stel dat ik beter rijd dan ooit en een 35’er noteer terwijl de rest allemaal 34’ers rijden. Dan kan je niet zeggen dat je slecht gereden hebt.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan