Tickets
Shop
Nieuws 12 okt 2015

Michel Mulder: 'Nu nog niet op niveau'

Over drie weken wil Michel Mulder zich plaatsen voor de World Cups. Daarvoor heeft hij nog aardig wat te doen, want in de trainingswedstrijden stelt hij vooralsnog wat teleur. Dat vindt de olympisch kampioen van Sotsji zelf ook. "Ik ben nu nog niet op niveau."

Foto : Neeke Smit

Het is tekenend dat bij de perspresentatie van beslist.nl de journalisten in groten getale op zijn broer Ronald afstappen voor een interview en het tafeltje bij Michel met twee verslaggevers een stuk leger is. "Je ziet hoe de verhoudingen zijn", grapt de sprinter.

In de voorbereidingswedstrijden heeft Mulder nog geen snelle tijden genoteerd, terwijl hem fysiek niets mankeert. "Ik ben beter dan vorig jaar. Ik weet dat iedereen dat altijd zegt, maar ik ben getergd om het te laten zien, maar dat is nog niet gebeurd."

Een verklaring legt Mulder bij zijn materiaal. "De laatste wedstrijden van vorig seizoen ben ik overgestapt op buizen van Maple. Dat beviel heel goed, maar nu heb ik dat goede gevoel nog niet gekregen." En dus wisselde hij opnieuw, terug naar zijn oude materiaal van Viking waarop hij olympisch en wereldkampioen geworden is.

"Ik was ervan overtuigd dat ik op het nieuwe materiaal het goede gevoel zou vinden, maar ik zit er nu nog te ver vanaf om het in vier werken terug te krijgen", verklaart Mulder zijn keuze om zijn oude buizen weer uit de kast te pakken. "Ik heb het afgelopen woensdag gedaan en hoopte dat dat zich zaterdag al uit zou betalen, maar dat ging ook nog niet zo geweldig."

Operatie

Terwijl Mulder zijn verhaal doet valt een klein litteken op zijn rechterduim op, een litteken zoals piraten in tekenfilms dat ook soms hebben: een lijntje met drie dwarsstreepjes. Het is een overblijfsel van een recente operatie aan zijn duim na een val bij een inlinetraining.

"Het gebeurde na het EK. Ik kwam niet ten val, maar de high-five met het asfalt was wat aan de harde kant...", legt Mulder uit. "Ik had een Bennett-fractuur, waarbij het kopje van mijn duimgewricht was afgebroken."

In overleg met de arts die een jaar eerder Mulder ook al hielp na zijn polsbreuk werd besloten tot een operatie. Er werd een klein pinnetje geplaatst. Al met al was het een ingreep van niks. Hij was maar drie dagen uit de roulatie.

Toch hield Mulder zijn kwetsuur de afgelopen tijd een beetje geheim. Hij had na de botsing op het EK met zijn broer Ronald, die daarbij een breuk had opgelopen, geen zin in gezeur van de pers en het publiek. "Ik wilde het een beetje rustig houden."

Onzinnige vragen

De schaatser en inline-skater merkt dat elke keer dat hij een blessure oploopt bij het skeeleren mensen zich afvragen waarom hij die discipline nog beoefent. Onzinnige vragen, vindt hij. "Het is twintig jaar goed gegaan en dan gaat het een keer mis, toevallig twee jaar geleden en dit jaar. Maar het hoort erbij en de operatie was maar een kleine ingreep."

Bovendien is het inline-skaten de reden dat hij zo goed is op de schaats, benadrukt hij. Het afzweren van die tak van sport heeft daarom geen enkele reden. "Je kan mij wel verbieden om te skeeleren, maar dan zit ik niet meer bij de ploeg. Al breek ik drie benen in één jaar, ik blijf het doen."

Daarbij hoeft een breuk of een blessure in de voorbereiding op een seizoen succes helemaal niet in de weg te staan, denkt hij. "Op het podium van de 1000 meter in Sotsji stonden toen Stefan Groothuis, Denny Morrison en ik en volgens mij hadden we alle drie iets gebroken in het jaar ervoor."

De breuk in zijn duim en de daaropvolgende operatie belemmeren Mulder dus totaal niet. Toch heeft hij een achterstand op zijn concurrenten nog wel weg te poetsen. "Ik moet in drie weken weer goed worden", erkent hij. 

Hij wil maar wat graag de wereldbekerwedstrijden rijden. "Ik wil de World Cup in, want we gaan naar mooie ijsbanen in het eerste deel", verwijst hij naar de wedstrijden op de snelle banen van Calgary en Salt Lake. En zijn oude Vikings moeten hem daar naartoe brengen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan