Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2014

Boer: 'Geïnspireerd door brons op 500m'

"Ik was geïnspireerd door de medaille die naast mijn bed ligt", vertelde Margot Boer na haar derde plek op de 1000 meter. Het brons op de 500 meter van eerder in de week had haar vleugels gegeven.

Niet alleen het binnenslepen van de podiumplaats, maar ook de olympische huldiging had een motiverend effect gehad. "Gisteravond was ik op het medal plaza. Dat was zo geweldig, zo gaaf dat ik dacht: dat wil ik nog wel een keer", vertelde Boer. "Dit was mijn beste race, het kon niet beter."

Ook haar coach Marianne Timmer had gezien dat ze positieve energie uit haar eerdere medaille had geput. "Ze heeft de vibe meegenomen van de 500 meter naar de 1000. Ze is koel gebleven en heeft de focus heel goed herpakt. Ik zag het gewoon aan haar kop. Ik ga het doen vandaag en aan mijn lijf geen polonaise."

Winnende tijd

Dat ze de tijd van Zhang niet zou kunnen verbeteren had Timmer al wel door. "Ik wist dat het de winnende tijd zou zijn, maar zilver en brons is ook heel mooi. Het was meteen wel duidelijk dat zij wel nummer één zou zijn."

Boer wist de exacte tijd van Zhang niet op het moment dat ze startte, maar toen ze na afloop de 1.14,02 van de Chinese zag staan wist ze dat dat buiten haar bereik was. "Ik dacht ook dat mijn eigen tijd niet goed genoeg voor een medaille was."

Toch hield haar bronzen tijd stand. "De rest reed niet hard genoeg", grapte Boer als verklaring. Serieuzere invloed was de onbevangenheid die ze had gevoeld voor de start. "Ik had mijn kans lager ingeschat en daardoor had ik ook wat minder zenuwen."

Geslaagd

Met twee bronzen medailles op twee afstanden heeft Boer bijzonder goed gepresteerd in Sotsji. Die conclusie trok ze zelf ook. "De Spelen zijn voor mij super geslaagd. Ik heb gedaan wat ik kon en dat is beloond."

Timmer hoopt dat ze ook haar ander pupil, Yvonne Nauta, tot een vergelijkbare prestatie op de vijf kilometer kan brengen. "Gianni Romme en ik hebben het olympisch gevoel kunnen overbrengen op Margot. Nu hebben we met Yvonne nog één iemand die nog moet schaatsen volgende week en hopelijk gaat dat ook lukken."

Lees ook:
Zilver Wüst op 1000m, weer brons Boer

Lees alles over de Olympische Spelen in Sotsji op onze speciale OS-pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan