Tickets
Shop
Nieuws 14 feb 2014

'Amerikaanse pakken lijken niet getest'

Volgens de fabrikant van de Nederlandse en Russische schaatspakken, Bert van der Tuuk, zouden de schaatspakken van de Amerikanen de reden kunnen zijn voor de tegenvallende prestaties van Team USA. "Het kan veel schelen als een pak niet goed in elkaar steekt", zegt hij.

De Amerikaanse ploeg stelde tot nu toe in Sotsji teleur. Shani Davis, topfavoriet voor de 1000 meter bij de heren, werd teleurstellend achtste op de kilometer. Donderdag konden ook Brittany Bowe, wereldrecordhoudster, en gouden-medaillekandidaat Heather Richardson niet met de besten mee.

Uit de opbouw van de races meent Van der Tuuk op te kunnen maken dat de pakken niet de snelheid bieden die de Amerikanen van tevoren claimden. Voor de Spelen klopte de ploeg zich op de borst dat ze het 'snelste pak ter wereld' zouden hebben, maar Van der Tuuk ziet dat anders.

"Ze hebben duidelijk een aerodynamisch probleem. De rijders komen wel goed op gang aan het begin van de race, een teken dat de rijders wel het vermogen hebben, maar het doorrijden op hoge snelheid erna kost te veel kracht."

Ventilatiegat

Op het oog denkt Van der Tuuk dat het ventilatiegat op de rug van de Amerikaanse tenues, tussen de schouderbladen, de grootste boosdoener is. Drie jaar geleden experimenteerde hij zelf ook met zo'n opening op de rug. Niet, zoals de Amerikanen dat bedoeld hebben, voor koeling, maar om de luchtdoorstroming door het pak te verbeteren.

Uit de testresultaten bleek zo'n ventilatiegat funest voor de aerodynamische eigenschappen van de kleding. "Het pak liep als het ware vol met lucht en kreeg daardoor meer volume naarmate de snelheid toenam."

"Toen ik de Amerikanen hier met zo'n pak zag verschijnen was ik heel verbaasd. Ik dacht: of wij hebben toen fouten gemaakt of zij hebben niet getest. En ik denk dat 't het laatste is."

Rubber

Voor de 1000 meter dames van donderdag werd het Amerikaanse tenue aangepast. Het ventilatiegat werd gedicht, gaf Heather Richardson toe, die met een zevende plek erg tegenviel. "Ze hebben er een stuk rubber overheen gedaan, maar het heeft niet geholpen", stelt ze vast.

Terugkeer naar het normale wedstrijdpak van voor de Spelen is geen optie, legt ze uit. "We kunnen niet terug naar het oude pak omdat de kleding voor de Spelen allemaal is goedgekeurd en daar kan niet meer van worden afgeweken. Maar ik weet ook niet zo goed hoe dat allemaal werkt en ik wil daar ook niet mee bezig zijn."

Volgens Brittany Bowe, die met een achtste plek ook niet naar behoren reed, is het niet vast te stellen of het schaatspak de slechte resultaten van de Amerikanen kan verklaren. "Dat is niet te zeggen. Er zijn honderden variabelen die een race bepalen. Je kan de uitkomst ervan niet vastpinnen op één onderdeel."

Shimabukuro

Ryan Shimabukuro, coach van de Amerikanen, wil niet op de kledingmisère ingaan. "Ik kan daar niets over zeggen. We hebben deze pakken en daar moeten we in rijden. Het zijn goede pakken."

"Ik weet niet waar het misgaat. Ik weet het echt niet", zegt hij. Ook aan de voorbereiding op de Spelen kan het niet gelegen hebben, denkt hij. "We hebben precies hetzelfde gedaan als voor de Spelen in Turijn en daar ging het perfect."

Tegen alle teleurstellingen in houdt Bowe vast aan een geloof in een positieve ommezwaai op de Spelen. "Zijn we waar we willen zijn? Nee, dat denk ik niet. Maar ik ben er zeker van dat we de zaken weer op kunnen pakken. Het is belangrijk dat we positief blijven."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan