Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2014

Wüst verkozen tot sportvrouw van het jaar

Ireen Wüst is dinsdag bij het Sportgala in de Amsterdamse RAI verkozen tot sportvrouw van het jaar. De rijdster van Team Continu troefde bij de verkiezing Jorien ter Mors en atletes Sifan Hassan en Dafne Schippers af.

Foto : ANP

Wüst kende een uiterst succesvol jaar. Ze werd Europees- en wereldkampioen allround, waarna ze bij de Spelen in Sotsji ook het nodige eremetaal wist te behalen. Ze veroverde goud op de 3000 meter en de team pursuit en zilver op de 1000, 1500 en 5000 meter.

Het betekende voor Wüst dat ze voor de derde Spelen op rij een gouden medaille wist te behalen. Tijdens haar speech in Amsterdam kwam ze woorden tekort om iedereen te bedanken die haar heeft gesteund.

"Wat een mooie bekroning op een fantastisch sportjaar. Het kon niet beter. Dat had ik niet kunnen doen zonder mijn ploeg TVM. Ik wil de voltallige staf en Gerard Kemkers, met wie ik negen jaar heb samengewerkt, bedanken. Ik hoop dat 2015 weer een bijzonder sportjaar wordt."

Bij de mannen ging de titel naar voetballer Arjen Robben. Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Michel Mulder en Stefan Groothuis waren ook genomineerd. Daarnaast waren ook turner Epke Zonderland en ruiter Jeroen Dubbeldam kanshebbers op de award.

Ritsma

Rintje Ritsma kreeg de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Hij ontving de award uit handen van hockeyer Teun de Nooijer, de winnaar van vorig jaar. De Nooijer vormde samen met een aantal andere oud-sporters de jury.

Ritsma kreeg de onderscheiding vanwege zijn jarenlange verdiensten in het schaatsen. De 'Beer van Lemmer' werd vier keer wereldkampioen allround, zes keer Europees kampioen allround en won zes medailles op de Olympische Spelen (twee keer zilver, vier keer brons).

Jac Orie en Gerard Kemkers grepen naast de prijs van sportcoach van het jaar; die ging naar voetbalcoach Louis van Gaal. De dames en heren van de olympische achtervolgingsploeg moesten de titel voor sportploeg van het jaar aan het Nederlands elftal laten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan