Tickets
Shop
Nieuws 18 nov 2014

Lissenberg nieuwe ploegleider AB Vakwerk

Yoeri Lissenberg is met onmiddellijke ingang de nieuwe ploegleider van marathonteam AB Vakwerk. De oud-schaatser uit Almere is de opvolger van Jan Kooiman, met wie eind vorige week een breuk ontstond wegens een verschil van inzicht.

Tijdens de vijfde race van de KPN Marathon Cup, afgelopen zaterdag in Haarlem, stond de 61-jarige Jan Kooiman al niet meer langs het ijs. Hij werd tijdelijk vervangen door Teun Breedijk. “Jammer dat het zo gelopen is”, stelt Breedijk. “We bedanken Jan voor zijn diensten en de tijd die hij in de ploeg heeft gestoken. Gelukkig gaan we op een goede manier uit elkaar.”

In Yoeri Lissenberg is nu een permanente opvolger gevonden. De teamleiding was op zoek naar een man die zijn weg weet in het trainersvak, maar die ook als schaatser zelf aan de weg timmerde. Lissenberg bleek uitstekend in dat profiel te passen.

De inmiddels 43-jarige timmerman uit Almere zwaaide twee seizoenen geleden noodgedwongen af. Fysieke problemen weerhielden hem van een langer optreden op het ijs. Maar Lissenberg – in 2009 nog Nederlands kampioen op kunstijs - maakte er nooit een geheim van graag te willen terugkeren in de sport. Die mogelijkheid krijgt hij nu bij AB Vakwerk.

Lissenberg hoefde, zegt hij, ook niet lang na te denken toen hij werd benaderd. “Eigenlijk waren we er al tijdens het telefoongesprek uit. Ik wilde graag weer wat doen in het marathonschaatsen en dit is een mooie gelegenheid.”

Yoeri Lissenberg is al voor het derde jaar trainer van de Amsterdamse B-selectie, waar hij onder anderen rijders uit de Eerste Divisie onder zijn hoede heeft. “En ik ben momenteel bezig met de opleiding ST4.”

Logische stap

Dat was altijd met het doel terug te keren in het peloton. Een logische stap, vindt Lissenberg. “Ik ben niet de enige die er zo over denkt, want er staat inmiddels een mooi rijtje langs de kant met oud-rijders als Bertjan van der Veen, Jeroen de Vries, Koen Lankhaar, Lammert Huitema, Casper Helling. Terecht. Want wie kan rijders beter alles bijbrengen dan de mannen die het zo lang hebben gedaan?"

"Je weet precies wat ze doormaken en wat ze voelen omdat je er zelf bent geweest en het zelf ervaren hebt. Dan is het mooi te proberen hen te behoeden voor de fouten die je zelf hebt gemaakt.”

Lissenberg had nog wel enige twijfels. Die hadden vooral betrekking op de jongens waarmee hij moest werken. “Met Ruud Aerts heb ik bij Foekens bij voorbeeld nog in één ploeg gereden. Hoe zou hij het vinden, vroeg ik me af. Maar Aerts was de eerste die me belde om te zeggen hoe leuk hij het vond. Dan weet ik dat het goed zit.”

Donderdag in Almere staat Lissenberg voor het eerst langs de kant in zijn nieuwe rol, maar zaterdag ontbreekt hij in Hoorn. “Voor dat weekend had ik al heel lang afspraken staan. Dat gaat gewoon door. Maar daarna stort ik me volledig op het werk. Dit is voor mij iets dat ik helemaal moet doen. Een beetje kan niet.”

In de ploeg van AB Vakwerk rijden Ruud Aerts, Jan van Loon, Peter Duits, Gerwin Smit, Mark Horsten en Bart van den Berg.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan