Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2014

OS-moment: Schenk heerst in Sapporo

Ard Schenk was al jaren hét boegbeeld van het Nederlandse schaatsen, maar tijdens de Winterspelen van 1972 zette hij de kroon op zijn werk.

De geboren Noord-Hollander heerste in Sapporo op de 1500, 5000 en 10.000 meter en werd daarmee in een klap Nederlands succesvolste olympische schaatser ooit, de naam die hij nog altijd mag dragen.

Schenk begon sterk aan het toernooi in Japan met goud op de vijf kilometer. Even kwam er kritiek op de organisatie, die het ijs slecht zou hebben behandeld waardoor de concurrentie in het nadeel was, maar toen de Noorse nummer twee Roar Gronvold de veelzeggende woorden "deze Schenk had zelfs op schuurpapier gewonnen" sprak, ging de storm snel liggen.

Val op 500m

De tweede dag verliep allerminst poitief voor Schenk. Een spook uit het verleden kwam weer om de hoek kijken. De Nederlander ging onderuit op de 500 meter - iets dat hem ook al overkwam tijdens onder meer de EK in 1967 en de WK in 1969 - en vond zijn naam uiteindelijk terug op plaats 34.

Omdat hij naar eigen zeggen toch geen medaille had verwacht op de kortste sprintafstand, liet Schenk zich door die tegenvaller niet van de wijs brengen en nog geen 24 uur later zat de tweede titel - die op de schaatsmijl - in de tas.

Startvolgorde

En daar bleef het dus niet bij, al zag het er daar vooraf wel naar uit. De loting had uitgewezen dat Schenk vroeg mocht starten op de tien kilometer. Ondanks dat dat gezien de omstandigheden gunstig was - de ijsvloer was op dat moment nog goed - gunde Schenk landgenoot Kees Verkerk dat voordeel en liet de startvolgorde wijzigen.

Laatstgenoemde leek daarvan te gaan profiteren toen hij inderdaad een snelle tijd op het bord zette. De mensen feliciteerden hem zelfs al met zijn olympische titel, maar meer dan zilver bleek er niet in te zitten.

Binnenkant

Omdat de ijskwaliteit inderdaad een stuk achteruit was gegaan, ging Schenk meer aan de binnenkant van de baan rijden, waardoor hij minder meters af hoefde te leggen. Uiteindelijk leverde hem dat met drie seconden verschil ten opzichte van Verkerk zijn derde goud op. "Jammer voor Kees", zei Schenk nadat hij opnieuw de hoogste trede van het podium had mogen beklimmen.

Daarmee zette Schenk een vrijwel unieke prestatie neer. Slechts drie keer eerder lukte het een schaatser om tijdens hetzelfde olympische toernooi drie keer goud te pakken en nadien zou alleen Eric Heiden het met zijn vijf zeges in Lake Placid 1980 nóg beter doen.

Video

Bekijk hier de gouden 1500 meter van Ard Schenk:

Ongeldige gegevens (NotSupported)

Aftellend naar de Olympische Winterspelen in Sotsji belicht schaatsen.nl elke dag een olympisch moment.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan