Tickets
Shop
Shorttrack 15 mrt 2024

Vallen doet geen pijn: een meevaller voor Jens van ‘t Wout

Valpartijen, ze zijn onlosmakelijk verbonden aan het spelletje shorttrack. Normaal zijn ze pijnlijk voor de ziel en het lichaam, maar na een lange periode kan zo’n val ook net goed uitpakken. Vrijdag was dat het geval bij Jens van ’t Wout.

Foto : Shapevisions

De wereldtopper bij de mannen kwam vlekkeloos door de meeste van zijn races, maar kon een val op de 500 meter niet voorkomen. Hij was onderweg een aanval te plaatsen op de koppositie de Koreaan Daeheon Hwang toen zijn schaats wegbrak. “Met twee kamikazes in mijn rug wist ik dat het gedaan was”, zei Van ’t Wout na afloop. Hij is op die afstand veroordeeld tot de herkansingen die zaterdagmorgen gehouden worden. “Baal ik een beetje van, maar verder ging het lekker.”

Van ’t Wout was de afgelopen maanden het zorgenkind van bondscoach Niels Kerstholt. De man uit Sint Johannesga kampte met een vervelende enkelblessure, kon daardoor minder arbeid verrichten en werd een tijdje uit competitie gehouden. Tot vervelens toe van de man zelf, die het liefst uren maakt op het 111-meterbaantje. De speciale schoen gemaakt door materiaalman Kip Carpenter zorgt ervoor dat Van ’t Wout helemaal geen zorgen meer heeft over zijn blessure, ondanks dat het herstel nog niet helemaal compleet voltooid is.

Een herkansing op de 500 meter, maar verder is er geen vuiltje aan de lucht voor Jens van 't Wout. | Foto : Shapevisions

“Zelfs vallen deed geen pijn”, verklaarde Van ’t Wout over zijn voet. “Een mooie opsteker, voor het eerst sinds Korea voelde ik geen pijn na een valpartij. Testen met het vallen heb ik vaak genoeg gedaan, vandaag voelde het goed. Een mooie opsteker.” Daarbij komt dat het gebrek aan wedstrijdritme Van ’t Wout ook weinig lijkt te deren. “Ik ben fit”, zegt hij. Op de 1000 meter kon hij zijn fitheid testen tegen William Dandjinou, de Canadese wereldtopper. “Kon hem zo makkelijk passeren, dat geeft toch een goed gevoel.”

Dat Van ’t Wout die rit verloor, kwam door de ijverige Ierse rijder die vroeg in de rit naar een ‘toevoeging’ zocht. “Hij zocht echt naar een penalty, dat kan heel je toernooi verkloten.” Het tergde hem direct. “Zes ronden op kop gestoomd waardoor Dandjinou aan het eind nog voorbijkwam. Was een beetje boos op die Ier, niet helemaal tactisch gereden.”

Door de val moet Van ’t Wout zaterdagmorgen vroeg in actie in de herkansingen voor de 500 meter. “Morgen drie keer aan de bak, warming-up tijdens de herkansingen voor het hoofdprogramma. Dat is op zich wel fijn. Koud die 1500 meter ingaan maakt het nog veel zwaarder, je kunt buiten het schaatsen niets doen wat diezelfde verzuring opwekt. Dat is een geluk bij een ongeluk, I guess.”

‘We vieren dit alsof we wereldkampioenen zijn’
De kwartfinales van de mannenaflossing sloot Nederland als eerste af, mede door een prima optreden van Friso Emons. “Het was een van de relays waar ik de meeste inhaalacties heb gemaakt. Hoewel Kay wat zwaarder en groter is dan ik, had ik perfecte wissels. Zo’n wissel is 90 procent timing, hij moet goed inkomen en ik moet goed naar hem toe rijden. Dat matchte vandaag ontzettend goed en zo krijg je van die mooie inhaalacties. Fantastisch om die reactie van het publiek te horen. Normaal hoor je de toeschouwers niet als je schaatst, nu hoorde ik het hele stadion bij een passeeractie. Ontzettend mooi. Ik zei tegen de mannen dat we het moeten vieren alsof we wereldkampioen zijn. Het geeft energie als je in zo’n vol huis als eerste over de finish komt.”

Wereldkampioen zijn ze nog lang niet, maar de winst in de kwartfinale smaakt naar meer. | Foto : BSR Agency

Op het individuele toernooi was er wisselend succes voor de 25-jarige shorttracker. “De 1500 meter was prima, zoals ik van mezelf gewend ben. De diskwalificatie op de 1000 meter was jammer. Daar baal ik ontzettend van. In de eerste voorronde maakte ik al een foutje, waardoor ik als tweede eindigde en ingedeeld werd bij twee wereldtoppers. Dan ben ik in de volgende race te gehaast. Ik had meer zenuwen dan normaal voor zo’n wedstrijddag. Nog nooit heb ik voor zo’n groot podium mogen schaatsen. Dat voelde ik wel. Daardoor reed ik ook te geforceerd, terwijl ik in de wereldbekers meer de rust kon pakken. Eerst maakte ik een verkeerde inschatting, daarna haakte ik ongelukkig in het mes van mijn tegenstander. Extra zuur, want door mijn diskwalificatie mag ik geen herkansingen rijden.”

Meer informatie over het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan