Tickets
Shop
Shorttrack 14 mrt 2024

Met kussentje om zijn enkel begint Jens van ’t Wout aan medaillejacht

Jens van ’t Wout kon de afgelopen maanden meer aan zijn motor knutselen dan hem lief was. De 22-jarige is verslaafd aan zijn sport, maar een frustrerende enkelblessure hield hem dit seizoen lang aan de kant. Voor het WK in eigen land zijn er derhalve nog wel wat vraagtekens.

Foto : Shapevisions

Van ’t Wout staat bekend als een trainingsbeest. Is het seizoen afgelopen, staat hij een week later alweer op het ijs met de rijders van KNSB Talent Teams. Vakantie? Niet aan hem besteed. Na de vervelende val bij de World Cup in december, waarbij Van ’t Wout onderuit gereden werd door een Koreaan, hield een enkelblessure hem een tijd aan de kant. Het seizoen verliep daardoor anders dan Van ’t Wout voor zich had gezien, hij bleef de laatste World Cups thuis. “Gek om die wereldbekers thuis te kijken in plaats van zelf te rijden, maar ik kon steeds meer trainen”, deed Van ’t Wout woensdag zijn verhaal tijdens het persmoment van TeamNL in aanloop naar het Nederlandse Loterij WK Shorttrack presented by Odido. “Omdat ik niet kon racen, was het in deze tijd meer trainen. Maar ja, het blijft k*t om thuis die wereldbekers te bekijken.” De hele dag voor de televisie zitten was niet besteed aan Van ’t Wout. “Ik keek de finales op zaterdag en zondag, maar deed ook andere dingen. Even aan mijn motor knutselen of wat leuks doen met mijn vriendin. Iets anders dan normaal.”

Slechts een korte periode kon Van ’t Wout echt niet schaatsen. Het eerste alternatief was een kinderschoen die de import-Fries in ieder geval in staat moest stellen mee te doen aan het EK. Geen succes. Van ’t Wout deed de eerste dag mee, haalde de finale op de 1500 meter, maar de pijn was te hevig om het weekend te vervolgen. Op de terugreis uit Gdansk zat hij samen met materiaalman Kip Carpenter om tot een oplossing te komen. “We zaten te wachten op het vliegveld en daar heeft Kip op mijn enkel getekend waar ik pijn had. Met een pen streepte hij aan waar ik de pijn voelde en extra ruimte gemaakt moest worden.” Carpenter deed op basis van een oude schoen en een 3D-programma wat aanpassingen aan het ontwerp en maakte een nieuwe schoen gemaakt voor Van ’t Wout. “Een week later kwam hij ineens bij me: ‘Hé, hier is de schoen. Probeer deze eens’.”

Op topsnelheid krijgen de enkels en knieën van shorttrackers enorme krachten te verduren, bondscoach Niels Kerstholt rekende ooit voor een schoolproject uit dat het gaat om wel tweeënhalf keer hun eigen lichaamsgewicht. “Mijn voet kreeg extra ruimte, met foam aan de binnenkant van de schoen. Nu zit er een kussentje om mijn enkel en ik voel helemaal niks. De druk van de schoen wordt over heel mijn enkel verdeeld in plaats van één punt waar hij meestal op duwt.” Het effect was enorm, aldus Van ‘t Wout. “Ik voelde gelijk vertrouwen in die schoen, reed de eerste training direct een rondje 8,1.”

Nadat Van ’t Wout de pijn lange tijd verbeet en verzweeg, kon hij nu weer bouwen aan zijn vorm voor het WK in eigen land. “Het pijncijfer”, refereert hij aan een systeem dat ingevoerd werd door Kerstholt om de blessure van de rijder onder controle te krijgen, “is nul. Ik kan nu echt nergens meer over klagen.” En dus is het de vraag of Van ’t Wout dit weekend alweer kan schitteren op het hoogste niveau. Een jaar geleden won hij op de 500 meter in Seoul brons. “Ik vind het heel lastig te zeggen, stel eigenlijk nooit doelen. Soms rij je het sterkste van iedereen en word je onderuit gereden.”

Meer info over het Nederlandse Loterij WK Shorttrack presented by Odido staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan