Tickets
Shop
Shorttrack 17 mrt 2024

Lees terug: Liveblog WK Shorttrack - Slotdag in Rotterdam

De laatste dag van het belangrijkste shorttracktoernooi van het jaar is begonnen! Drie dagen lang strijden de beste shorttrackers om de wereldtitel in Ahoy. Volg alle updates van het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido via ons liveblog.

Foto : Shapevisions

*Ververs deze pagina om de nieuwste updates te zien*

  • Bekijk de 'Wat moet je weten over het WK Shorttrack' hier
  • Live kijken: vanaf 13:45 de livestream via NOS.nl
  • Ritindelingen en uitslagen staan hier

16:59 uur - Geen medaille voor de mannen...
Jens van 't Wout gaat onderuit met nog een paar ronden te gaan, Nederland eindigt als vierde. China is de nieuwe wereldkampioen.

16:52 uur - Ze zijn vertrokken voor 45 ronden

16:49 uur - Nu mogen de Nederlandse mannen
Jens van 't Wout, Teun Boer, Itzhak de Laat en Friso Emons gaan kijken of ze net als hun vrouwelijke collega's goud kunnen pakken. Ze rijden tegen Polen, China en Korea.

16:47 uur - De scheidsrechters maken de uitslag officieel
Er werden drie momenten bekeken door de scheidsrechters, maar geen straffen voor de teams. Nederland pakt goud, het zilver is voor de Verenigde Staten. Canada gaat aan de haal met brons.

16:43 uur - NEDERLAND WERELDKAMPIOEN RELAY BIJ DE VROUWEN
De ontlading is enorm na een dag waarop zo'n beetje alles verkeerd ging voor de Nederlandse vrouwen. Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof pakken goud voor de Nederlandse ploeg.

16:41 uur - Ingehouden adem in Ahoy
Nederland gaat halverwege aan de leiding.

16:36 uur - Michelle Velzeboer vervangt Schulting
Zij rijdt met Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof de finale van de relay. Zij nemen het op tegen de Verenigde Staten, Canada en Korea,

16:21 uur - Even op adem komen...
De finales van de relay bij de vrouwen en mannen beginnen om 16:37 uur. 

16:19 uur - China wereldkampioen op de mixed relay
Nederland is onttroond op de mixed relay.... China pakt het goud voor Italië, de Verenigde Staten pakt brons.

16:18 uur - Weer een deceptie voor Nederland!
Xandra Velzeboer glijdt in de laatste vijf ronden onderuit en zo gaat ook op dit onderdeel het goud voorbij aan de neus van de Nederlandse ploeg.

16:16 uur - Bliksemstart van Poutsma
Ze gaat bijna onderuit, maar herstelt zich en kan aflossen met Velzeboer.

16:12 uur - Nederland zonder Schulting...
Maar met Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Teun Boer en Jens van 't Wout. Ze nemen het op tegen China, Italië en de Verenigde Staten/

16:11 uur - Winst voor Canada in de B-finale
Zij rekenen af met Polen. België eindigt op achterstand als derde.

16:08 uur - Alles gaat mis bij de Belgen
Al in de eerste rondjes gaat een van de Belgische rijders onderuit....

16:05 uur - Suzanne Schulting rijdt niet meer vandaag
Bericht vanuit de Nederlandse ploeg: Suzanne Schulting komt vandaag niet meer in actie tijdens de afsluitende relay-onderdelen. Over de precieze aard van de blessure is nog geen uitspraak gedaan, maar er wordt gevreesd voor een botbreuk.

16:04 uur - De knop moet om voor Hanne Desmet
Zij moet alweer de baan in voor de B-finale van de mixed relay.

15:59 uur – Hanne Desmet des duivels na diskwalificatie
Hanne Desmet dacht dat ze de gouden medaille op de 1000 meter gewonnen had, maar werd met een penalty van het ijs gestuurd na de val van Schulting, Kim en Santos-Griswold. Bij de NOS reageert ze furieus. “Dit is belachelijk. Ik had gewonnen, werd van achteren aangereden en sla dat uiteraard weg. Ik kom als eerste over de lijn en moet van het ijs. Ik vind het debiel voor de sport. Ik vond het alleen haar schuld, de schuld van Suzanne. Zij moet mij niet vastpakken, ze is nooit naast mij geweest en moet van me afblijven.”

15:53 uur - Geen individuele wereldtitels voor Nederland
Een pijnlijke conclusie na drie dagen in Rotterdam is dat het Nederlandse team in eigen huis afsluit zonder individueel goud. We gaan nog kijken naar vier finales: De B-finale en A-finale van de Mixed Relay en de finales van de relays voor vrouwen en mannen. Daar heeft Nederland nog kans op eremetaal.

15:51 uur - Officieel: William Dandjinou is de wereldkampioen
Een sensatie op het ijs van Rotterdam, de Canadees pakt het goud voor Pietro Sighel. Luca Spechenhauser pakt het brons voor Italië. De penalty is voor Daeheon Hwang na het uitschakelen van zijn landgenoot Ji-Won Park.

15:51 uur - Fotofinish bij de mannen!
William Dandjinou en Pietro Sighel komen samen aan de finish. Ji-Won Park kan zijn titel niet verdedigen en gaat hard onderuit. Hij blijft op het ijs liggen. 

15:47 uur - De laatste individuele finale van het weekend
William Dandjinou, Daeheon Hwang, Luca Spechenhauser, Ji Won Park en Pietro Sighel worden geïntroduceerd voor de strijd om de medailles.

15:45 uur - Steven Dubois wint de B-finale

15:41 uur - Over naar de mannen
Eerst de B-finale met drie man: Steven Dubois, Shaolin Lio en Michal Niewinski. Jens van 't Wout en Gun Woo Kim doen niet mee.

15:39 uur - Kristen Santos-Griswold wereldkampioen op de 1000 meter
De Amerikaanse rijdt een zeer dominante race enw int voor Gilli Kim en Arianna Fontana. Schulting verlaat zwaar geëmotioneerd het ijs. Er zijn zorgen of ze later de relay kan rijden.

15:38 uur - Schulting staakt de strijd door een blessure
In tranen draait ze af naar het middenterrein.

15:37 uur - Hanne Desmet start niet mee
Zij is als schuldig van het incident aangewezen vanwege een arm block. Vier vrouwen aan de start: Santos-Griswold, Fontana, Schulting en Kim.

15:34 uur - De race wordt zo opnieuw gereden
De scheidsrechters hebben afgesloten voordat Desmet de finish passeerde. De Belgen zijn het er niet mee eens, maar het gaat echt gebeuren: een herstart. Desmet heeft het ijs inmiddels verlaten...

15:32 uur - Valpartij Schulting! 
Zij ging in de laatste ronde met Santos-Griswold en Kim de kussens in. Er is gefloten door de scheidsrechters, ze bekijken de beelden. 

15:26 uur - Schulting op startpositie 4
Haar tegenstanders luisteren naar de namen Kristen Santos-Griswold, Hanne Desmet, Arianna Fontana en Gilli Kim.

15:25 uur - Suk Hee Shim wint de B-finale
Een aanval van Courtney Sarault wordt geneutraliseerd en vervolgens wint de Koreaanse. Nu is het tijd voor de finale met Suzanne Schulting.

15:21 uur - Het ijs is gereed voor de finales
Het afscheid van Rianne de Vries was prachtig, nu is het weer tijd voor actie op de baan. Eerst de B-finale van de 1000 meter, zonder Xandra Velzeboer. Zij richt zich op de relay die later vandaag verreden wordt. Ook Kim Boutin is afwezig.

15:10 uur - Afscheid Rianne de Vries
Na het missen van het WK vorig jaar in Seoul besloot Rianne de Vries een punt te zetten achter haar carrière. De shorttrackster pakte als eerste Nederlandse vrouw een individuele titel op het EK, goud op de 500 meter. Ook schreef ze met de relayvrouwen meerdere prijzen op haar naam. Van het ijs nam ze nog geen afscheid, want afgelopen seizoen was ze te zien als assistente bij Development Team Fryslân. Inmiddels zijn De Vries en haar vriend Daan Breeuwsma de trotse ouders van Jackie Victoria Breeuwsma. Vanwege al haar prestaties wordt De Vries in Ahoy nog een keer in het zonnetje gezet.

15:08 uur - Geen toevoeging voor Jens van 't Wout
Hij moet later vanmiddag aan de bak in de B-finale. De finales beginnen om 15:22 uur. 

15:06 uur - Van 't Wout gaat onderuit!
Na een aanrijding met William Dandjinou gaat de Nederlander onderuit. Hij moet afwachten of er nog een toevoeging komt. Dandjinou wint de halve finale voor Daeheon Hwang, de video-scheidsrechters gaan de beelden bekijken.

15:03 uur - Van 't Wout op het ijs
Hij gaat het opnemen tegen Steven Dubois, Luca Spechenhauser, William Dandjinou en Daeheon Hwang. 

15:02 uur - Ji Won Park wint de race
Pietro Sighel en Gun Woo Kim moeten de finishfoto afwachten, maar duidelijk is dat Sighel naar de finale mag.

15:00 uur - Van 't Wout in de tweede halve finale
Eerst een ontmoeting tussen Gun Woo Kim, Pietro Sighel, Ji Won Park, Michal Niewinski en Shaolin Liu in de eerste halve finale.

14:58 uur - Schulting wint de halve finale, Velzeboer ligt eruit
Gilli Kim klopt Xandra Velzeboer op de streep en haar tijd is niet genoeg om door te gaan naar de finale. Velzeboer mag starten in de B-finale.

14:55 uur - Velzeboer en Schulting in de baan
Ze rijden tegen Stoddard, Kim en Sarault.

14:54 uur - Santos-Griswold wint de eerste halve finale
De Amerikaanse blijft uit het gedrang dat daarachter ontstaat tussen Hanne Desmet en Suk Hee Shim. De Koreaanse komt ten val, de scheidsrechter kijkt naar de beelden.

14:51 uur – Tranen bij Michelle Velzeboer na de kwartfinale
Een korte reactie van Michelle Velzeboer bij de NOS na haar val en penalty in de kwartfinale. “Balen, had het graag veel beter willen doen. Nu weer eindigen met een val en een penalty, dat is balen. Weet niet wat er gebeurde, maar blokte haar niet expres. Het was een samenloop van omstandigheden. Zonde dat zij zo van het ijs moest, hoop dat alles goed met haar gaat, maar er is weinig meer aan te doen.”

14:46 uur - Nederlandse vrouwen in de tweede kwartfinale
Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer rijden dadelijk opnieuw samen, ze zijn ingedeeld in de tweede halve finale.

14:39 uur - Dweilpauze, het programma gaat door om 14.53

14:36 uur - De Laat ligt eruit
Hij begon de race alert vooraan, maar kan het in de slotfase niet meer bijbenen en ligt uit het toernooi. William Dandjinou wint voor Gun Woo Kim.

14:34 uur - Tijd voor Itzhak de Laat
Hij begint vanaf de eerste startpositie aan de race.

14:33 uur - Hwang wint de derde kwartfinale
Daeheon Hwang rekent af met Steven Dubois en Shogo Miyata, hij mag naar de kwartfinale. De Vlaamse hoop Stijn Desmet ligt uit het toernooi.

14:29 uur - Niewinski troeft de Chinezen af
Michal Niewinski pakt verrassend de overwinning in de tweede kwartfinale voor Shaolin Liu. Brendan Corey, gisteren winnaar van brons op de 1500 meter, moet hopen dat zijn tijd goed genoeg is voor plaatsing.

14:24 uur - Van 't Wout gaat bijna (!) onderuit, maar eindigt als tweede
Een ongelofelijke actie van Jens van 't Wout. Hij komt bijna ten val na een touché met de man uit Korea, maar blijft overeind en komt als tweede aan de finish. De scheidsrechter bekijkt de beelden.

14:22 uur - Jens van 't Wout op het ijs
De winnaar van het zilver op de 1500 meter mag meteen aan de bak tegen onder andere Ji-Won Park.

14:21 uur - Santos-Griswold wint de rit
De Amerikaanse is in bloedvorm en wint de race van kop af aan. Hanne Desmet eindigt er vlak achter op de tweede plek. Courtney Sarault eindigt met de snelste derde tijd en mag zich ook opmaken voor de kwartfinales. Dat geldt ook voor Kim Boutin.

14:19 uur - Desmet terug op het ijs
De Vlaamse beleefde gisteren een ongelukkige dag, maar op de 1000 meter wil ze alles goedmaken. Zij start in deze kwartfinale tegen onder meer Kristen Santos-Griswold.

14:19 uur - Stoddard wint voor Fontana
De derde kwartfinale is een prooi voor Corinne Stoddard, al heel het weekend sterk in vorm. Arianna Fontana eindigt net daarachter op de tweede plek. Li Gong wordt derde, maar haar tijd is langzamer dan Kim Boutin in de eerste heat. 

14:16 uur - De derde kwartfinale op het ijs
Met daarbij Arianna Fontana, de plaaggeest van de Nederlandse rijdsters gisteren.

14:14 uur - Een langzame, tactische race....
Velzeboer en Schulting rekenen af met de Canadese. Velzeboer wint de race, Schulting dringt in de laatste ronden niet meer aan.

14:10 uur - Michelle Velzeboer wordt als schuldige aangewezen
Zij gaat van de baan na een penalty. De Koreaanse heeft het ijs per brancard verlaten. We maken ons op voor een herstart met Xandra Velzeboer, Suzanne Schulting en Danae Blais.

14:06 uur - Jiwon Park valt met Michelle Velzeboer
Velzeboer is ongedeerd, maar de Koreaanse blijft op het ijs liggen en krijgt medische verzorging.

14:05 uur - Nu op het ijs: Velzeboer, Velzeboer en Schulting
Drie Nederlandse vrouwen in één kwartfinale. Ze nemen het op tegen Jiwon Park en Danae Blais.

14:05 uur - Koreaans een-tweetje in de eerste kwartfinale
Suk Hee Shim wint de race vrij eenvoudig voor Gilli Kim. Kim Boutin eindigt als derde en moet hopen dat haar tijd voldoende is om door te gaan. De twee snelste derde tijden geven recht op plaatsing voor de halve finale.

13:55 uur - Vier kwartfinales van de 1000 meter
DJ La Fuente laat Ahoy op zijn grondvesten schudden, maar wij wachten toch op de echte actie die op het punt van beginnen staat. Allereerst vier kwartfinales van de 1000 meter kersvers 500 meter-wereldkampioen Kim Boutin in de eerste heat.

13:44 uur - Zusjes Velzeboer en Schulting in één kwartfinale
We beginnen dadelijk met de kwartfinales van de 1000 meter voor vrouwen. In de tweede heat zijn de drie Nederlandse vrouwen ingedeeld: Michelle Velzeboer, Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting nemen het daar tegen elkaar op.

13:34 uur - Goede start van de dag voor TeamNL
Geen enkele Nederlander verscheen deze ochtend in de herkansingen van de 1000 meter. De halve finales van de mixed relay waren het eerste optreden voor TeamNL. Xandra Velzeboer pakte gelijk de kop van de race en met haar teamgenoten Suzanne Schulting, Teun Boer en Jens van 't Wout stond ze die niet meer af. Ook de Verenigde Staten, China en Italië plaatsten zich voor de eindstrijd later vanmiddag. Voor Canada waren de kansen op de finale snel verkeken toen Renee Marie Steenge binnen een halve minuut al richting de boarding gleed.

13:30 uur - Itzhak de Laat weet wat winnen is in Ahoy
De Nederlandse mannen plaatsten zich gisteren met overtuiging voor de grote finale van de relay. Van het viertal dat straks op de baan verschijnt om de finale te rijden is Itzhak de Laat de enige die er zeven jaar geleden tijdens de gouden race ook bij was. “Op tweederde van de race zat Sjinkie in de baan en de andere rijders waren niet aan het opletten. Van de vierde plek ging hij naar voren, we hebben vanaf dat moment plankgas gereden. In de chaos van die race waren de anderen in paniek, er ontstond een gevecht tussen de nummers twee en drie. Daardoor waren wij vertrokken. Sjinkie was de laatste ronde al aan het juichen omdat we met een voorsprong wonnen.” De Laat was niet de enige van de huidige teamleden op het ijs: “Kay en Friso waren blokkenleggers, zij waren er natuurlijk ook een beetje bij. Zij willen het nu ook meemaken wat het is om echt te winnen. Daarvoor hebben we genoeg ervaring, het zou fantastisch zijn als het lukt.”

13:16 uur - Koning Willem-Alexander te gast op slotdag
Hoog bezoek tijdens het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido in Rotterdam. Volgens de RVD woont de Koning ‘diverse wedstrijden bij, zal hij ontmoetingen met shorttrackers hebben en kopstukken van de KNSB en de ISU’. Het is algemeen bekend dat de koning een liefhebber is van schaatsen. Hij zat meerdere keren op de tribunes tijdens de olympische schaatswedstrijden, verrichte in 2017 de opening van Thialf en deed in 1986 mee aan de Elfstedentocht. 

13:15 uur - Bijzondere delegatie
Tussen de 10.000 toeschouwers in Ahoy zit een bijzondere fanclub. De kern van die supportersclub bestaat uit de familie en vrienden van oud-wereldkampioene Lara van Ruijven, de shorttrackster die in 2020 aan een auto-immuunreactie overleed. Olav van Ruijven was de aanjager van dit gezelschap: “Als Laar nog had geleefd, was dit misschien wel de laatste wedstrijd van haar carrière geworden. Dat geeft vast een dubbel gevoel… Maar we gaan er samen een mooi een feestje van maken.” Lees hier het hele verhaal.

13:10 uur - Welkom op de slotdag van het WK Shorttrack
Dit is het programma van de derde en laatste dag in Ahoy Rotterdam.

13:30 – 17:40
14:02 1000 meter kwartfinales
14:49 1000 meter halve finales
15:22 1000 meter A- en B-finales
16:04 mixed relay A- en B-finale
16:37 Relay vrouwen & Mannen finale 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan