Tickets
Shop
Shorttrack 14 mrt 2024

Lara’s fanclub zit met 150 man op tribune bij WK Shorttrack

Tussen de 10.000 toeschouwers bij de Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack powered by Odido zit zondag een groep van 150 bijzondere fans. De kern van die supportersclub bestaat uit de familie en vrienden van oud-wereldkampioene Lara van Ruijven, de shorttrackster die in 2020 aan een auto-immuunreactie overleed.

Foto : Soenar Chamid

Laar is er helaas niet meer bij, maar onze liefde voor het shorttrack is altijd gebleven”, zegt Olav van Ruijven, die samen met zijn vrouw Marsha de aanjager was voor deze bijzondere delegatie in Ahoy. Tussen de vrienden, bekenden en collega’s zal ook vader Gerard van Ruijven op de tribunes plaatsnemen.

Olav ging vroeger geregeld met een vriendengroep naar shorttrackwedstrijden in eigen land. “Dat was toen Lara nog meedeed”, vertelt hij. “We komen uit het Westland en schaatsen is hier altijd populair geweest. Als we naar wedstrijden gingen, waren we al gauw met zo’n dertig, veertig man. Die trips zijn door het overlijden van Laar op een laag pitje komen te staan. Dit WK is een thuiswedstrijd, daar wilden we graag bij zijn.”

De vriendengroep was ook snel enthousiast, toen vorig jaar de voorverkoop van start ging. Ook oud-clubgenoten van Lara’s HVHW sloten zich aan. Olav en Marsha, beiden werkzaam bij bp, wilden graag nog meer mensen op de been krijgen. “Shorttrack is zo’n spectaculaire sport, zeker als je daar live naar kunt kijken. Het leek ons mooi om ook onze collega’s in Rotterdam daarmee kennis te laten maken.”

Met medewerking van de personeelsvereniging en event-organisator TIG Sports groeide het gezelschap-Van Ruijven uit tot een legioen van 150 supporters. Ze zitten zondag geheid op het puntje van hun stoel, zeker als de vrouwen van TeamNL Shorttrack op het ijs staan. Lara maakte zeven jaar deel uit van dat team en was erbij toen de ploeg in 2017 in hetzelfde Ahoy dicht bij een wereldtitel op de relay was. Door een valpartij ging het mis. 

Lara van Ruijven was in 2019 de eerste Nederlandse vrouw die wereldkampioene shorttrack werd. Dat deed ze door bij het WK Sofia de 500 meter te winnen. Ruim een jaar later overleed ze tijdens een trainingskamp in het Franse Font-Romeu. Haar naam leeft voort, zo is de Westlandse sportprijs naar haar vernoemd en afgelopen seizoen werd op De Uithof in Den Haag de eerste Lara van Ruijven Memorial-wedstrijd verreden.

Dat hun overleden dochter en zus niet vergeten wordt, betekent een troost voor de familie Van Ruijven. Ze zullen zondag genieten van de ambiance in Ahoy, al zal het ook een middag van mixed feelings worden. “Als Laar nog had geleefd, was dit misschien wel de laatste wedstrijd van haar carrière geworden. Dat geeft vast een dubbel gevoel… Maar we gaan er samen een mooi een feestje van maken.”

Meer informatie over het Nederlandse Loterij WK Shorttrack presented by Odido staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan