Tickets
Shop
Inlineskaten 23 jun 2024

Liefhebbers pur sang: Jordy van Workum en Lianne van Loon

Beiden rolden na de afvalkoers met een verhit hoofd naar de bankjes naast de baan. Hoewel Jordy van Workum en Lianne van Loon niet op het podium van het laatste onderdeel van de Europacup waren geëindigd, hadden ze genoten. Twee verschillende verhalen met een gemene deler: liefhebbers van het inlineskaten.

Foto : Neeke Smit

Jordy van Workum is sinds dit seizoen weer onderdeel van het inlineskatepeloton. Na zware jaren bij Jumbo nam hij afstand van de topsport en werkte hij aan zijn mentale gezondheid. Inmiddels heeft hij bij het marathonteam van Reggeborgh de glimlach weer op zijn gezicht. In Heerde was hij de beste Nederlander op de lange afstanden, met een knappe derde plaats op de puntenkoers als beste resultaat.

“Het is mooi dat ik me met dit internationale deelnemersveld kan meten”, vertelt Van Workum. “Ik startte onbevangen, zoals ik deze hele zomer in ben gegaan. Na alles wat er gebeurd is, is dit voor mij een ontdekkingsreis, met ups en downs. In mijn hoofd is het nog steeds niet altijd honderd procent, maar door zulke weekenden voel ik me vrijer. Ik kan hier zoveel energie en plezier uit halen. Want plezier hebben en hard racen, daar houd ik van. Lekker vechten in het peloton, zoals het altijd is geweest. Ik zet hier mijn beste resultaten ooit neer, vergeleken met vijf jaar geleden.”

De liefhebber pur sang komt naar boven. “Dit was waar ik als eerste aan dacht toen ik stopte met langebaanschaatsen: ik wil weer toernooien skeeleren. Ik heb laten zien dat ik goed ben. Hier kan ik op voortbouwen met hopelijk mooie toernooien in het verschiet.” En daarmee doelt Van Workum op het EK. De man die in 2018 juniorenwereldkampioen werd op de afvalkoers droomt van het titeltoernooi. “Ik wil graag weer in de Nederlandse kleuren rijden.”

Van Workum is klaar voor het EK van half juli. | Foto : Neeke Smit

Van Workum denkt met weemoed terug aan de magie van de oranje outfit. “Ik ben net zo begonnen als de kadetten op deze Europacup. Ik kreeg een pakje en een jasje in het oranje. Als je dertien bent, is dat prachtig en geeft dat een enorme boost.”

Komende week zal de 23-jarige rijder horen of hij mee mag naar België. “Ik heb zeker kansen om de EK-ploeg te halen, maar uiteindelijk ligt de beslissing niet bij mij. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Op het NK heb ik laten zien dat ik goed was, al had ik toen een heel blok (van Bouwselect De Haan Westerhoff, red.) tegen me. Op deze Europacup zijn er meer eenlingen en dan kom ik bovendrijven. Bovendien ben ik sinds het NK weer beter geworden.”

Een herhaling van zijn gouden trucje van 2018 acht Van Workum nog niet realistisch. “Maar ik wil genieten en net als vroeg weer lekker internationaal koersen. Bouwen voor de volgende jaren.”

Wie ook straalde na een zware afvalkoers was Lianne van Loon. Zaterdag won ze de puntenkoers en haalde ze brons op de 500 meter. Hoewel haar individuele oogst op de slotdag een stuk minder was (achtste op de 1000 meter, zesde op de afvalkoers), was haar blijdschap dat zeker niet. Van Loon had haar ploeggenotes van Doubleff, Fran Vanhoutte (tweemaal goud) en Jorun Geerts (zilver op de afvalkoers), kunnen helpen aan de medailles. “Hier doe je het voor. Het is zoveel leuker om met z’n allen de overwinningen te pakken. Maakt niet uit wie er als eerste over de streep komt, we winnen samen.”

De drie vrouwen van Doubleff: Vanhoutte, Geerts en Van Loon. | Foto : Neeke Smit

Van Loon vervolgt: “Wij zijn een heel hecht team. Zaterdag reden ze voor mij en gaven ze alles op de puntenkoers. Ik wil dan heel graag hetzelfde terug kunnen doen. Soms is het bijna leuker om te helpen en een ander zo blij te zien dan zelf de winst te pakken. Naast teamgenotes zijn we goede vriendinnen van elkaar. We motiveren elkaar, worden samen beter en leren van elkaar. Ook al is Jorun pas eerstejaars seniore, ze doet alles perfect”, klinken de lovende woorden.

De vierde rijdster van het kwartet is Fleur Veen. De inlineskatester keert terug na de ziekte van Pfeiffer en kon zaterdag voor het eerst deze zomer haar teamgenotes helpen. “Gisteren heeft ze geweldig werk voor ons verricht", prijst Van Loon. "Het is tof dat we weer helemaal compleet zijn in de races, maar Fleur is altijd onderdeel van het team gebleven. En hoewel ze er vandaag niet bij was, hebben we de voorbespreking met haar in de WhatsApp-groep gedaan.”

Van Loon is blij dat het team weer herenigd is. | Foto : Neeke Smit

En wat als de twee Belgische vrouwen straks tegenover Van Loon staan op het EK? “Ik voorzie geen problemen. Je rijdt de wedstrijden tegen elkaar, maar zal de ander niet de baan uit rijden. Het zou ook heel gek zijn om een ontsnapping van de ander te dwarsbomen. Ik gun het ze, maar zal wel proberen ze eraf te sprinten.”

Benieuwd naar alle uitslagen van de Europacup? Kijk dan op deze pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan