Tickets
Shop
Langebaan 02 jul 2024

Daniel Greig: ‘Jutta’s komst is een erkenning van ons hoge niveau’

Maandagmiddag gaf Jutta Leerdam meer duidelijkheid over haar schaatsroute. De Oekraïense coach Kosta Poltavets zal haar het gehele seizoen begeleiden en voor een deel van haar trainingen sluit ze aan bij Team Novus. Daniel Greig, coach bij het collectief, vertelt hoe de samenwerking eruitziet en waar hij denkt dat Leerdam winst kan behalen.

Foto : Team Novus

Leerdam en Greig kennen elkaar goed. De Australiër was een van de coaches bij Worldstream, de ploeg die Leerdam in 2020 samen met Koen Verweij had opgezet en onder leiding stond van Kosta Poltavets. Sinds die tijd hield Leerdam contact met Greig en hield ze hem op de hoogte van haar zoektocht naar een ploeg. Toen na de winter de contractverlening met Jumbo spaak was gelopen en ze ook bij IKO niet het ideaalplaatje had gevonden, klopte ze aan bij Greig. “Uiteindelijk heeft ze de sprong gewaagd om alles in te richten precies zoals zij wil. Dat is wat ze nodig heeft. Sinds ik haar coachte bij Worldstream is ze zelfstandiger geworden en weet ze beter wat ze nodig heeft. Ik ben blij dat we haar kunnen steunen.”

Team Novus zet de grote lijnen uit en Kosta Poltavets zal de schema’s op maat maken voor Leerdam. “Vanuit Kosta’s ervaring krijgt zij extra individuele aandacht. Soms sluit ze aan bij de groepstrainingen, soms doet ze het alleen. Het programma is volledig aangepast aan het individu”, legt Greig uit. Deze opzet is niet uniek binnen het team, want bijna alle atleten volgen gedeeltelijk een individuele route. “Van afstand kunnen we alles monitoren, onder controle houden en de programma’s aanpassen. De techniek maakt dat allemaal mogelijk.”

Greig (links) en zijn collega Michel Mulder zullen Leerdam ook van afstand begeleiden. | Foto : Neeke Smit

Het team verwelkomt alleen sporters van wie wordt verwacht dat ze zich kunnen verbeteren, maar wat zijn die bij meervoudig wereldkampioene Jutta Leerdam? “De stabiliteit van haar prestaties. Ze kan enorm dominant zijn, maar soms is ze niet zo dominant als ze zou willen. Wij zullen kijken of we haar op de juiste momenten dominant kunnen krijgen. Zij heeft specifieke wedstrijden die ze graag wil winnen. Natuurlijk kun je proberen alle wedstrijden die je rijdt te winnen, maar dan zou je moeten kijken of dat haalbaar is met deze concurrentie. Bij de mannen bijvoorbeeld kan alleen Jordan Stolz dat.”

Daarnaast wijst Greig op de fysieke malaise aan haar enkel die Leerdam een groot deel van het seizoen parten speelde. “Elke topatleet heeft een zwakke plek. Tijdens mijn carrière had ik last van mijn knie, bij Sven Kramer was het zijn rug. Die problemen spelen altijd op de achtergrond en daar zal je het eerst last van hebben wanneer de druk er vol op staat. Desondanks kun je wel op een hoog niveau presteren. Het draait erom dat je snapt wat het probleem is en of je het onder controle kan houden. Jutta is op zoek naar de oorzaak van haar klachten. We willen graag meer grip krijgen op haar enkel”, aldus Greig, die ook vertelt dat haar klachten verminderd zijn in deze periode zonder zware toernooien.

De enkel was bijna de gehele winter een struikelblok voor Leerdam, pas op het WK Sprint (foto) kon ze de tijden rijden die ze in zich had. | Foto : Soenar Chamid

Over wat de 25-jarige atlete bijdraagt aan het team, is Greig duidelijk. “Ze is een heel sterke atlete met een goede motivatie en een topsportmindset. Jutta brengt het gemiddelde niveau van de trainingsgroep omhoog, waardoor iedereen kan streven naar een hoger niveau. Bij Novus komen schaatsers uit verschillende landen bijeen om elkaar sterker te maken. Ook Jutta zal dat doen, iets meer dan de rest omdat ze al zoveel gewonnen heeft. Die ervaring is door een coach moeilijk aan te leren, maar de atleten die met haar trainen kunnen het wel overnemen.”

Andersom is het voor Leerdam fijn dat ze kan trainen met andere rappe sprintsters zoals Dione Voskamp en Naomi Verkerk en dat ze achter de mannen van het team aan kan rijden. “Het voordeel van ons team is dat we altijd een grote groep sporters in de World Cups hebben met veel stafleden, omdat we zo’n internationaal collectief zijn. We hebben veel rijders met een consistent niveau. Dat is iets unieks wat we aanbieden en geen andere ploeg kan. Dat Jutta bij ons aansluit, voelt als erkenning dat wij van hoog niveau zijn. Ze blijft een klasse apart en ik ben blij dat voor ons gekozen heeft.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan