Tickets
Shop
Langebaan 04 jan 2024

Wat moet je weten over het EK Afstanden in Heerenveen?

Een week na het Daikin NK Afstanden staat in de schaatshuiskamer van Nederland alweer het volgende hoogtepunt van deze winter op het programma: Het ISU EK Afstanden. Kunnen deelnemers uit andere landen een vuist maken tegen de sterke Nederlanders die in eigen huis weer mogen schitteren? Dit is alles wat je moet weten over de Europese afstandskampioenschappen.

Foto : Soenar Chamid

Wat staat er op het spel? 
De voorgaande week heeft bepaald welke rijders zich mogen opmaken voor de internationale toernooien, nu is het daadwerkelijk zover. De beste schaatsers uit heel Europa treffen elkaar in Thialf voor de Europese titels, zowel individueel als in teamverband. Alleen de schaatsers van de lange adem komen niet aan hun trekken, de 10 kilometer voor mannen en 5 kilometer voor vrouwen zijn niet opgenomen in het programma. Daarentegen wordt wel de teamsprint en de ploegenachtervolging gereden met als slotstuk op zondag de mass start voor mannen én vrouwen.

Het is pas de vierde editie van het EK Afstanden. Het toernooi wordt sinds 2017/2018 eens in de twee jaar gehouden. In overige seizoenen wordt een EK Sprint en EK Allround gehouden. 

Wie doen namens Nederland mee aan het EK Afstanden? 
Het Daikin NK Afstanden van afgelopen week heeft grotendeels bepaald welke deelnemers aan de start komen tijdens het EK. Dit gebeurde door de zogenaamde SEVO, beter bekend als de matrix die door de KNSB wordt opgesteld bij de Olympische Spelen. Nederland mocht in totaal twintig schaatsers opstellen, tien mannen en tien vrouwen. 

De grootste verrassing? Het ontbreken van Femke Kok op de 1000 meter. De wereldkampioene op het kortste nummer kwam afgelopen weekend ten val op de kilometer en rekende op een aanwijsplek. Deze wordt echter alleen uitgegeven aan de echte topfavoriet op een onderdeel. Aangezien dat Jutta Leerdam is op de 1000 meter, moet Femke Kok wachten of ze als reserve nog mag instappen. Isabel Grevelt is na Leerdam en Antoinette Rijpma-de Jong de derde troef op de kilometer.

Op de teamonderdelen kan bondscoach Rintje Ritsma weer een beroep doen op Chris Huizinga. Na een woordenwisseling eerder dit seizoen had Huizinga bedankt voor verdere deelname aan de ploegenachtervolging. De beide partijen hebben vrede gesloten, Huizinga is daarmee onderdeel van de TP en staat reserve voor de mass start. 

Bij de ploegenachtervolging zullen alle ogen gericht zijn op de vrouwen Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Joy Beune. Die laatste speelde de laatste keren een negatieve hoofdrol met de ontblote enkels tijdens het WK Afstanden in Heerenveen en de vergeten transponders bij de World Cup in Polen. Alle maatregelen zijn genomen om goud in de wacht te slepen voor een vol Thialf. 

TeamNL voor ISU EK Afstanden (5-7 januari in Heerenveen): 
 
Vrouwen 
500 meter: Femke Kok, Jutta Leerdam, Marrit Fledderus. Reserve: Isabel Grevelt. 
1000 meter: Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-De Jong, Isabel Grevelt. Reserve: Femke Kok. 
1500 meter: Joy Beune, Marijke Groenewoud, Antoinette Rijpma-De Jong. Reserve: Melissa Wijfje. 
3000 meter: Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Elisa Dul. Reserve: Joy Beune. 
Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud. Reserve: Elisa Dul. 
Ploegenachtervolging: Joy Beune, Irene Schouten, Marijke Groenewoud. Reserve: Elisa Dul. 
Teamsprint: Marrit Fledderus, Femke Kok, Antoinette Rijpma-De Jong. Reserves: Isabel Grevelt, Elisa Dul. 
 
Mannen 
500 meter: Jenning de Boo, Janno Botman, Stefan Westenbroek. Reserve: Tim Prins. 
1000 meter: Jenning de Boo, Tim Prins, Kjeld Nuis. Reserve: Wesly Dijs. 
1500 meter: Kjeld Nuis, Patrick Roest, Wesly Dijs. Reserve: Tim Prins. 
5000 meter: Patrick Roest, Chris Huizinga, Marcel Bosker. Reserve: Bart Hoolwerf. 
Mass start: Bart Hoolwerf en Marcel Bosker. Reserve: Chris Huizinga. 
Ploegenachtervolging: Bart Hoolwerf, Marcel Bosker, Chris Huizinga. Reserve: Wesly Dijs. 
Teamsprint: Janno Botman, Jenning de Boo, Wesly Dijs. Reserves: Stefan Westenbroek, Tim Prins. 
 
(*) Voor het ISU EK Afstanden mogen er voor TeamNL in totaal maximaal 10 vrouwen en 10 mannen worden ingeschreven. 

Wie zijn de grootste concurrenten voor Nederland op het EK Afstanden? 
Het ontbreken van de Russische sporters heeft groot effect op het EK Afstanden, zij vormden normaliter het belangrijkste blok dat tegenwicht bood aan de Nederlandse schaatsers. Vanwege de oorlog in Oekraïne hebben zij geen toestemming om deel te nemen. Toch zijn er vanuit de andere landen ook genoeg sterke schaatsers, met name uit Noorwegen: denk aan Sander Eitrem op de 5000 meter, Pederkongshaug op de 1500 of Håvard Lorentzen op de 1000 meter. Op de kortere afstanden moeten de Nederlanders rekening houden met Damian Zurek uit Polen en Hendrik Dombek uit Duitsland. Davide Ghiotto is met Patrick Roest favoriet op de vijf kilometer. 

Bij de vrouwen is Ragne Wiklund altijd een geduchte tegenstander, zij hoopt hoge ogen te gooien op de 1500 en 3000 meter. Martina Sablikova is nog zo’n naam die op de lange afstand nooit vergeten mag worden. De Nederlandse vrouwen zijn op de korte afstanden huizenhoog favoriet, internationaal hadden Jutta Leerdam en Femke Kok dit jaar nog weinig te dulden van andere Europese sprintsters.  

Wat is het tijdschema voor het EK Afstanden? 
Vrijdag 5 januari 
19:35: Teamsprint vrouwen 
19:51: Team Pursuit mannen 
20:26: 3000m vrouwen 
21:30: 1.000m mannen 

Zaterdag 6 januari 
14:30: Teamsprint mannen 
14:46: 500m vrouwen 
15:29: 5.000m mannen 
17:03: 1.500m vrouwen 

Zondag 7 januari 
14:15: Team Pursuit vrouwen 
14:37: 1.500m mannen 
15:31: 1.000m vrouwen 
16:19: 500m mannen 
17:06: Mass Start vrouwen 
17:29: Mass Start mannen 

Waar kan ik het EK Afstanden volgen? 
De zaterdag en zondag van het EK zijn al uitverkocht, maar voor de vrijdag zijn er nog enkele tickets. De wedstrijden op het EK Afstanden zijn dit weekend te volgen via de NOS. Op vrijdag zijn de races te volgen op NPO3 en via de livestream op NOS.nl. Op zaterdag en zondag wordt het volledige programma getoond op NPO1.

Waar kan ik de uitslagen van het EK Afstanden vinden? 
Uitslagen en lotingen van het EK Afstanden staan hier. Meer informatie vind je op de kalenderpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan