Tickets
Shop
Langebaan 01 jan 2024

Patrick Roest volgend seizoen weer beschikbaar voor ploegenachtervolging

Patrick Roest is volgende winter weer onderdeel van de ploegenachtervolging. Dat is de uitkomst van een overleg met de betrokken partijen. Chris Huizinga keert ook terug in de ploeg, hij is op het EK Afstanden van komend weekend weer onderdeel van het trio.

Foto : Neeke Smit

Daarmee is duidelijk dat de Nederlandse mannen in een vaste samenstelling toewerken naar de grote toernooien in de tweede helft van het seizoen. Chris Huizinga besloot zich voor de World Cups terug te trekken uit de Nederlandse ploeg, volgens Ritsma omdat hij ‘zich te goed voelde’. Huizinga kon zich niet vinden in die uitspraak, maar verklaarde ‘niet op een lijn te zitten met Ritsma’. Voor de schaatser van Jumbo-Visma wordt het zijn eerste optreden sinds 2021. 

Patrick Roest maakte deze zomer bekend niet langer beschikbaar te zijn voor de Nederlandse achtervolgingsploeg. De wereldkampioen op de 5 kilometer kon zich niet vinden in de koers van de bondscoach. Inmiddels is er overleg geweest met Roest en heeft hij besloten zich volgend seizoen weer beschikbaar te stellen.

Technisch directeur Remy de Wit van de KNSB is blij dat de lucht geklaard is. “We gaan met vertrouwen richting de Spelen van 2026”, zegt De Wit. “Het is mooi om te merken dat de sporters het belang van de teamonderdelen zeker onderkennen en ons land ook graag willen vertegenwoordigen op de Team Pursuit. Chris Huizinga zal tijdens het EK weer aansluiten bij de Team Pursuit en Patrick Roest vanaf volgend seizoen. Patrick kiest, zoals hij zelf ook al eerder heeft aangegeven, dit seizoen voor zijn individuele route die lastig te combineren is met het programma van de Team Pursuit.”

Een poging om Roest dit seizoen nog terug te krijgen in de selectie, was tevergeefs. “Ik begrijp de keuze van Patrick. Ik had hem er uiteraard graag bij gehad, maar leg me voor dit seizoen neer bij zijn besluit.” Het betekent dat Ritsma richting het EK Afstanden en WK Afstanden werkt met een vast drietal bestaande uit Marcel Bosker, Chris Huizinga en Bart Hoolwerf. Beau Snellink wordt toegevoegd als reserve.

Ritsma vervolgt: “Richting het WK gaan we werken met een vaste groep rijders: Marcel Bosker, Chris Huizinga en Bart Hoolwerf. Daar zal na het EK Beau Snellink aan toegevoegd worden om vanaf World Cup 5 in Salt Lake City ons voor te bereiden op het WK in Calgary. In het voorjaar gaan we met coaches en sporters evalueren en samen een vervolg op het bestaande plan maken voor de komende twee seizoenen op weg naar goud op de Olympische Spelen van 2026. Ook Patrick zal hierbij zijn.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan