Tickets
Shop
Langebaan 23 aug 2023

Patrick Roest bedankt voor ploegenachtervolging TeamNL

Patrick Roest stelt zich niet langer beschikbaar voor de achtervolgingsploeg van TeamNL. De stayer van Team Reggeborgh is het niet eens met de aanpak van bondscoach Rintje Ritsma en heeft laten weten dat hij geen gezamenlijke trainingen meer zal bijwonen. Het enige dat Patrick erover kwijt wil, is dat hij zich niet kan vinden in de voorbereiding van Rintje op het aanstaande schaatsseizoen. En dat bedoelt hij in de breedste zin van het woord”, meldt de zaakwaarnemer van Roest in een bericht van De Telegraaf.

Foto : Soenar Chamid

“Het is heel simpel”, reageert Ritsma. “Patrick zou het liefst met een kleinere groep rijden, want het kost hem op deze manier te veel energie. Ik heb momenteel meer mensen nodig en als Patrick zich daar niet happy bij voelt, dan moet hij geen onderdeel uitmaken van het team”, zegt de Fries die verantwoordelijk is voor de team pursuit en de mass start. Ritsma heeft inmiddels ook lang gesproken met Robin Derks, de coach van Roest bij Reggeborgh. “Die heeft me verteld hoe Patrick in dit verhaal staat, waarop ik mijn visie heb gegeven. Mijn streven is altijd de sterkste ploeg neer te zetten. Op het moment dat ik te weinig informatie van bepaalde schaatsers heb (wat vorig jaar het geval was), wordt het een lastige keuze en moet ik er meer jongens bij betrekken.

Ritsma: "Ik heb meer mensen nodig dan drie, anders ben je als team te kwetsbaar." | Foto : Timsimaging

In dat geval kan ik alleen van de individuele afstanden uitgaan. Ik wil echter weten wat mensen kunnen op deze discipline zelf. Bovendien kan het dan ook nog heel erg wisselen op welke positie je schaatst. Als ik de WK-ploeg laat rijden, is me wel bekend waar de sterke en zwakke punten zitten. Het gaat voor mij om een toevoeging en eventueel een andere schakel erbij. Of misschien wel twee anderen, om na te gaan hoe we de sterkste formatie krijgen”, aldus Ritsma, die niet ontkent dat Roest op veel ijsbanen een belangrijke kracht is.

“Zeker wanneer Patrick in vorm is. Dan kan hij bijna in zijn eentje de kar trekken op een TP. Als Patrick dat alleen kan en je hebt er drie die goed kunnen samenwerken, dan moet het ook nóg beter kunnen. Roest is de belangrijkste schakel op kop. Dat was vorig jaar misschien ook wel ons manco: Patrick is niet op een andere plaats inzetbaar.”

Team pursuit-training in Inzell, toen nog met Patrick Roest op kop. | Foto : Timsimaging

Het wordt verder puzzelen met de schaatsers die wel beschikbaar zijn. “De groep is op het moment groot. We kunnen meer goede treintjes vormen. Of die zo goed zijn als het WK-treintje (Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink, red.), dat is afwachten. Kijk ik naar komende winter, dan weet ik dat we andere types nodig hebben voor een snelle baan als Calgary (waar het WK Afstanden plaatsheeft, red.). Dan kan het zo zijn dat ik behoefte heb aan bijvoorbeeld Kjeld Nuis of Joep Wennemars die een snellere basis kunnen neerzetten. Ik zou ook kunnen teruggrijpen op de oude situatie, die een prima basis is. Strevend naar perfectie moet de spoeling echter wat breder zijn dan drie man. Want dan ben je te kwetsbaar.”

Of Roest volledig uit beeld is, wil Ritsma zeker niet zeggen. "Gedurende het seizoen kan er heel veel veranderen. Een sporter zit op sommige momenten ook in zijn emoties. Die moet je dan even met rust laten. Ik ben wel degene die hem ook zal vragen van: joh, laten we even een kop koffie drinken. Want richting de Spelen hebben we hem misschien wel nodig.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan