Tickets
Shop
Langebaan 07 jan 2024

Lees terug: Liveblog - Slotdag van het EK Afstanden

Internationaal schaatsspektakel dit weekend in Thialf! Tijdens het EK Afstanden meten de beste schaatsers uit heel Europa zich met de Nederlandse top. Wordt het een oranje weekend? Volg het rechtstreeks in ons liveblog met op de slotdag de ploegenachtervolging voor vrouwen, de 1500 meter mannen, de 1000 meter vrouwen, de 500 meter mannen en de mass start voor mannen en vrouwen.

Foto : Soenar Chamid
  • Alle informatie over het EK Afstanden staat hier.
  • Uitslagen en lotingen staan hier.

*Ververs de pagina om de nieuwste berichten te zien*

17:44 uur
Bart Hoolwerf kreeg een schaats in zijn been en heeft pijn, de Fransman Belloir wordt aan de rand van de baan verzorgd door de medici. “Ik zat best in een prima positie”, beschrijft Hoolwerf het incident. “Twee mannen kwamen buitenom waardoor ik naar binnen gedwongen werd. Ik kreeg een tik op m’n heup, raakte in onbalans en ging onderuit. Ik was net bezig om m’n linkervoet te plaatsen, dan ga je lelijk onderuit. Het is onwijs klote, ik heb er zwaar de pest in.” 

17:39 uur
In de herhaling te zien: Hoolwerf gaat zelf onderuit en neemt Timothy Loubineaud en Mathieu Belloir mee in zijn val. Wat een deceptie voor de man van Reggeborgh.

17:37 uur
Bart Swings is weer de beste van Europa! Hij wint de massasprint voor Gabriel Odor en Allan Dahl Johansson. Marcel Bosker is op P8 de beste Nederlander.

17:36 uur
Door de val van Hoolwerf is alle controle in de grote groep weg: Petzold rijdt weg, de Belgen en Italianen gaan in de achtervolging.

17:35 uur
Een valpartij in de groep! Bart Hoolwerf is een van de mannen die gevallen is...

17:34 uur
Met de tegenaanval rijdt Thibault Metraux van Zwitserland het gaatje naar Janicki bijna dicht. 

17:33 uur
Nu dan toch, de Pool Janicki stuwt de snelheid op en rijdt weg, zijn voorsprong is zo'n tachtig meter. Bosker controleert nog altijd in de grote groep.

17:33 uur
Bosker rijdt een rustig tempo aan kop van het peloton, maar voorlopig gebeurt er helemaal niets...

17:31 uur
Nu dan toch een aanval van de pool Burzykowski uit Polen. Hij krijgt twee Hongaren mee, maar rijden ze door?

17:30 uur
Een schijnaanval van Marcel Bosker, maar hij staakt zijn poging meteen als Indra Medard van België in zijn rug meeschuift.

17:29 uur
Het startschot heeft geklonken, Thialf komt nog eenmaal tot leven voor het laatste nummer van dit weekend.

17:26 uur
Bart Hoolwerf won dit jaar de eerste World Cup, Marcel Bosker won er ook eentje. Bart Swings won nog geen enkele internationale race, vooral door toedoen van de Italianen: Andrea Giovannini won in Beijing en was ook in Polen de sterkste.

17:22 uur
Tijd om over te schakelen naar de mannen. Bart Swings is de titelverdediger, hij won de twee voorgaande edities. Jan Blokhuijsen was in 2018 de beste op de mass start van het EK.

17:16 uur
Een schitterende inspanning van Marijke Groenewoud wordt beloond, ze houdt een seconde over op Irene Schouten. Francesca Lollobrigida sprint naar het brons. 

Uitslag mass start - vrouwen:
1. Marijke Groenewoud
2. Irene Schouten
3. Francesca Lollobrigida

17:14 uur
Bij het klinken van de bel moet Uhrig haar vluchtgenote laten gaan. Schouten zet de sprint in voor de tweede plek...

17:13 uur
Nog twee ronden, Groenewoud ligt nog steeds aan de leiding. De reactie uit het peloton is van de Noorse Sofie Haugen.

17:12 uur
Weer een bel, weer pakt Groenewoud de volle punten in de tussensprint. De Duitse Uhrig hangt er nog altijd aan...

17:11 uur
Groenewoud en Uhrig blijven maar gaan, de achtervolging lijkt te stokken...

17:09 uur
Koest? Niet helemaal: Marijke Groenewoud sprint weg uit het peloton en krijgt Michelle Uhrig met zich mee. Die tempoversnelling is voor sommigen al te veel, de deur staat open aan de achterkant van het peloton. Laura Lorenzato is de vrouw die de achtervolging leidt.

17:09 uur
De eerste sprint is voor Ramona Hardi voor Anna Moinar en Sandrine Tas. De Nederlandse vrouwen houden zich voorlopig koest.

17:07 uur
De loze ronde is geweest, het startschot heeft geklonken: Irene Schouten en Marijke Groenewoud gaan namens Nederland op jacht naar nóg een gouden medaille.

16:58 uur
Nog twee nummers tijdens deze vierde editie van het EK Afstanden: Mass start vrouwen én mannen. We beginnen dadelijk met de vrouwen waar Irene Schouten de titelverdedigster is met twee titels op dit nummer. De eerste editie werd in 2018 gewonnen door Francesca Lollobrigida, ook zij is vanmiddag weer van de partij in Thialf.

16:42 uur
Marek Kania pakt de bronzen medaille! Stefan Westenbroek mocht hopen, maar Kania is net iets sneller: 34,86 voor de Pool zorgt ervoor dat Westenbroek genoegen moet nemen met de vierde plek.

Uitslag 500 meter - mannen:
1. Jenning de Boo - 34,48
2. Marten Liiv - 34,78
3. Marek Kania - 34,86

16:37 uur
Geen schokkende tijden tijdens de Noorse derby: Lorentzen wint de rit in 35,29 van Magnussen (35,38). Dat is goed voor de achtste tijd op dit moment, De Boo is zeker van een medaille.

16:35 uur
Botman komt lang niet aan de tijd van de topmannen: 35,21 voor de sprinter van Reggeborgh. Nog twee ritten: De Boo momenteel de leider voor Liiv en Westenbroek.

16:33 uur
Een valse start voor Damian Zurek, maar de beide mannen worden wel heel laat teruggefloten. Een tweede poging voor Botman en Zurek.

16:32 uur
De nieuwe toptijd, natuurlijk voor Jenning de Boo! Hij klokt 34,48 met een opening 9,7. Marten Liiv rijdt ook een hele sterke rit, hij staat met 34,78 momenteel tweede. Eens kijken of Janno Botman iets tegen die tijd kan doen.

16:30 uur
David Bosa komt ook heel dicht bij, maar moet genoegen nemen met de voorlopige derde plek: 34,96 voor de Italiaan.

16:28 uur
Michalski kan titelprolongatie vergeten. Op de streep is hij een honderdste van een seconde langzamer dan Stefan Westenbroek: 34,94 voor de Poolse sprinter.

16:22 uur
De andere belangrijke ritten op deze 500 meter:

Rit 5: Piotr Michalski - Hendrik Dombek
Rit 7: Jenning de Boo - Marten Liiv
Rit 8: Janno Botman - Damian Zurek
Rit 9: Bjorn Magnussen - Havard Lorentzen
Rit 10: Marek Kania - Nil Llop Izquierdo

16:19 uur
Met een opening 9,62 komt Stefan Westenbroek tot 34,93 als eindtijd. Hij was vorig weekend flink sneller.

16:18 uur
Piotr Michalski is op deze afstand de titelverdediger, hij start straks in de vijfde rit. We openen het bal met Stefan Westenbroek. Hij rijdt in de eerste rit tegen Botond Bejczi.

16:15 uur
De best geplaatste Europeaan in de World Cups is Damian Zurek uit Polen. Hij staat zevende en is de enige Europeaan die in de wereldbekers een podium gehaald heeft op de kortste afstand, hij werd in eigen land derde. Zurek jaagt in Thialf op zijn eerste individuele medaille in een groot toernooi.  Hij start in de achtste rit tegen Botman.

16:07 uur
We gaan kijken naar de 500 meter bij de mannen, wederom met drie Nederlanders aan de start: Stefan Westenbroek, Janno Botman en Jenning de Boo. De aandacht zal vooral uitgaan naar die laatste. De Boo won vorig weekend het Nederlands kampioenschap op de 500 meter en deed dat in uitstekende tijden: 34,44 en 34,49. In theorie behoort hij daarmee wederom tot de favorieten. 

16:04 uur
Jutta Leerdam is niet tevreden over haar rit, maar doet genoeg om de Europese titel te pakken: “Het moet beter, de bochten zien er goed uit maar op de rechte stukken moet het beter”, zegt ze bij de NOS. “Ik kijk daarbij vooral naar de tijd, op het rechte stuk was het te traag. Ik heb nog niet gepiekt, dat is het voordeel. Dat komt later wel. Het is niet zo dat ik volgende week niet harder kan, maar ik wil gewoon beter. Ik denk dat ik in de trainingen ook harder reed dan vorige week, dus het viel niet samen vandaag.” 

15:57 uur
Isabel Grevelt mocht hopen op een medaille, maar ze wordt net afgetroefd door de Oostenrijkse Vanessa Herzog... Met 1.15,74 duikt ze net onder de tijd die Grevelt vroeg in het programma reed. Het zal niemand verrassen, maar goud is voor Leerdam terwijl Rijpma-de Jong haar derde medaille van het toernooi haalt.

Uitslag 1000 meter - vrouwen:
1. Jutta Leerdam - 1.14,45
2. Antoinette Rijpma-de Jong - 1.15,04
3. Vanessa Herzog - 1.15,74

15:52 uur
De nieuwe snelste tijd voor Jutta Leerdam! De regerend wereldkampioene rijdt 1.45,45. Rijpma-de Jong moet haar laatste kruising een beetje afstemmen op Leerdam en verliest, maar staat voorlopig wel tweede met 1.15,04.

15:48 uur
Tijd voor Jutta Leerdam! Ze rijdt tegen Antoinette Rijpma-de Jong, die al tweemaal goud haalde dit toernooi.

15:46 uur
Zes ritten gehad, maar het is nog steeds wachten op iemand die onder de tijd van Grevelt gaat duiken. Mag de Noord-Hollandse hopen op een medaille?

15:41 uur
Een keurige rit voor Isabel Grevelt. Ze is iets langzamer dan vorige week tijdens het NK, maar staat voorlopig wel dik aan de leiding: 1.15,94 voor de dame van Development Team Fryslân.

15:38 uur
Een val voor Fran Vanhoutte op de streep én toch rijdt ze een persoonlijk record: 1.18,88. Haar tegenstandster Julia Nistad Samsonsen is voorlopig de snelste: 1.18,72.

15:35 uur
Geen schokkende tijden als je kijkt naar het NK Afstanden van een week geleden, maar Aurora Grinden Løvås rijdt in de eerste rit ruim anderhalve seconde van haar persoonlijk record.

15:33 uur
Naast Leerdam nog twee Nederlandse vrouwen aan de start: Isabel Grevelt rijdt zo in de vierde rit, Antoinette Rijpma-de Jong is in de achtste rit de tegenstandster van Leerdam.

15:31 uur
Over naar de 1000 meter voor vrouwen, de afstand waar Nederland met Jutta Leerdam over de huizenhoog favoriet beschikt. Ze verloor dit seizoen in Thialf nog geen enkele 1000 meter en ook internationaal verloor ze maar eentje.

15:26 uur
Zilver voor Nuis, brons voor Roest. Ze krijgen de medailles omgehangen, maar moeten luisteren naar het Noorse volkslied voor Peder Kongshaug.

15:13 uur
De World Cup-zege van Kongshaug in Polen was geen toevalstreffer, zoveel is duidelijk. Het is de eerste grote overwinning voor de 22-jarige Noor. Voor het eerst dit EK verliest Nederland een individuele afstand.

15:11 uur
Wát een thriller in Thialf: Kjeld Nuis ligt vrijwel de hele race onder het schema van Peder Kongshaug, maar levert in de laatste twee rondjes flink in. 1.44,34 voor Nuis en dat is niet genoeg om voor de tweede keer dit weekend de Europese titel te pakken.

Uitslag 1500 meter - mannen:
1. Peder Kongshaug - 1.44,25
2. Kjeld Nuis - 1.44,34
3. Patrick Roest - 1.44,40

15:05 uur
De slotrit: Sander Eitrem tegen Kjeld Nuis.

15:04 uur
Dijs gaat er als een haas vandoor, de man met de snelle benen pakt meters op Roest. De wereldkampioen op de 5 kilometer komt echter hard opzetten in de laatste meters, het verschil te groot om kans te maken op de Europese titel... Ze komen niet aan de tijd van Kongshaug: 1.44,41 voor Roest, 1.45,44 voor Dijs.

15:01 uur
Gaat Kjeld Nuis hiervan schrikken? Kongshaug rijdt 1.44,25 en is de nieuwe leider van dit moment. De volgende rit: Dijs en Roest...

14:59 uur
Nu aan de start: Peder Kongshaug, eerder dit jaar winnaar van de 1500 meter tijdens de World Cup in Polen.

14:58 uur
Allan Dahl Johansson is de nieuwe leider, hij duikt onder de tijd van Swings: 1.46,01.

14:53 uur
De nieuwe snelste tijd is voor Bart Swings, hij verslaat Stefan Emele en finisht in een eindtijd van 1.46,12. 

14:44 uur
De belangrijkste ritten van deze 1500 meter op een rij:

Rit 5: Stefan Emele - Bart Swings
Rit 8: Peder Kongshaug - Hendrik Dombek
Rit 9: Wesly Dijs - Patrick Roest
Rit 10: Sander Eitrem - Kjeld Nuis

14:42 uur
Twee ritten gehad, één persoonlijk record voor Szymon Wojtakowski: 1.47,47. Gabriel Odor uit Oostenrijk is de leider.

14:33 uur
We gaan ons richten op de schaatsmijl voor mannen, een onderdeel waar Nederland in de laatste twee edities goud pakte. Denis Yuskov pakte in Kolomna goud, Thomas Krol haalde vervolgens in 2020 goud en twee jaar geleden was de prijs voor Kjeld Nuis.

14:30 uur
Het vierde EK-goud op de ploegenachtervolging voor Nederland is een feit. De huldiging vindt straks na de 1500 meter voor mannen plaats.

14:28 uur
Een aardige start van de Zwitserse dames, maar dat moeten ze bekopen in het tweede deel van de wedstrijd. Ze verliezen de rit zelfs nog van Duitsland, die daarmee op de valreep zilver pakken. Zwitserland rijdt een nationaal record, ze pakken brons. 

14:22 uur
Die tijd lijkt wel wat waard te zijn: Italië eindigt met 3.02,42 op de tweede plek. Polen begon goed, maar kakte helemaal in tegen het eind. Ze staan met 3.02,97 voorlopig derde. No een rit te gaan: Zwitserland en Duitsland staan aan de start.

14:19 uur
De eerste tijd staat: Beune, Schouten en Groenewoud klokken uit op 2.55,70. We gaan nu zien wat die tijd waard is na het duel tussen Polen en Italië.

14:14 uur
Na de afmelding van Noorwegen staat Nederland alleen aan de start: Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud trappen deze laatste EK-dag af.

14:10 uur
Nederland is op dit onderdeel ongeslagen op het EK Afstanden, in 2022 pakten Antoinette Rijpma-de Jong, Irene Schouten en Ireen Wüst de titel.

13:42 uur
Nederland mag zo meteen als eerste een tijd zetten op de ploegenachtervolging. Ze starten alleen in de eerste rit. Dit is het volledige rittenschema:

Rit 1: Nederland
Rit 2: Polen - Italië
Rit 3: Zwitserland - Duitsland

13:38 uur
Joy Beune, Marijke Groenewoud en Irene Schouten gaan zo op jacht naar EK-goud nadat ze vrijwel heel 2023 in de spotlights hebben gestaan. Beune had bij het WK Afstanden in dit theater haar enkelsokjes niet goed aan en enkele weken geleden tijdens de World Cup ging het mis omdat ze haar transponders vergeten was. Beune deed afgelopen week haar verhaal voor de Nederlandse media, dat is hier te lezen.

13:33 uur
Welkom in het liveblog van de derde dag van het EK Afstanden. We beginnen dadelijk met de ploegenachtervolging voor vrouwen, eentje waar revanchegevoelens spelen... De rest van het programma ziet er zo uit:

14:15: Team Pursuit vrouwen 
14:37: 1.500m mannen 
15:31: 1.000m vrouwen 
16:19: 500m mannen 
17:06: Mass Start vrouwen 
17:29: Mass Start mannen 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan