Tickets
Shop
Langebaan 07 jan 2024

Enorme Nederlandse oogst op EK Afstanden

Met tienmaal goud, zeven keer zilver en vijfmaal brons kan de Nederlandse equipe terugkijken op een succesvol verlopen EK Afstanden. De oranje ploeg scoorde in het eigen Thialf het best van alle landen.

Foto : Soenar Chamid

Individueel stond er tijdens het EK Afstanden geen maat op de Nederlanders, het niveau op het Daikin NK Afstanden lag een week geleden hoger dan tijdens het internationale treffen. Met uitzondering van de 1500 meter voor mannen, gewonnen door Peder Kongshaug, gingen alle gouden medailles naar de oranje equipe. Bij de teamonderdelen zag het er iets anders uit: De vrouwen van Nederland wonnen de mass start, teamsprint en ploegenachtervolging.

Bij de mannen werd geen enkel teamonderdeel afgesloten met goud, tegelijkertijd de reden dat de meeste andere landen aardig scoorden. Naast de zegetocht van Kongshaug veroverde Noorwegen ook goud met de ploegenachtervolging voor mannen in een sensationeel wereldrecord. Daarnaast pakte Noorwegen ook nog een keer zilver en brons. De teamsprint bij mannen was een prooi voor Polen, Bart Swings zette België op de medaillespiegel dankzij zijn sprint op de mass start.

Voor het eerst in de EK-geschiedenis won Duitsland zilver, gehaald op de team pursuit voor vrouwen. Marten Liiv tekende op de 1000 meter voor de eerste EK-medaille van Estland terwijl.

Alle uitslagen teruglezen? Klik dan hier.

Medaillespiegel EK Afstanden 2024:
Nederland: 10 goud, 7 zilver, 5 brons
Noorwegen: 2 goud, 1 zilver, 4 brons
Polen: 1 goud, 1 zilver, 1 brons
België: 1 goud
Italië: 2 zilver, 1 brons
Oostenrijk: 1 zilver, 2 brons
Estland: 1 zilver
Duitsland: 1 zilver
Zwitserland: 1 brons


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan