Tickets
Shop
Langebaan 11 feb 2024

Vier medailles voor vrouwen op teamonderdelendag, mannen met lege handen

Ook op de slotdag van het WK Junioren harkten de Nederlandse vrouwen de medailles binnen: tweemaal goud en tweemaal zilver. De mannen behaalden hun hoogste positie van het WK, een vierde plek op de ploegenachtervolging, en keren zonder medailles terug uit Japan.

Foto : ISU

Alleen op de ploegenachtervolging moesten de vrouwen zondag het goud overlaten aan het thuisland. Ondanks een eindsprint waren Meike Veen, Angel Daleman en Patricia Koot een seconde langzamer dan de Japanse schaatssters. Snel moest de knop om, want met Jillian Knook reden Veen en Daleman amper een uur later de teamsprint. Mede door de armzwaai van dat duo kwam het team met een ruime voorsprong over de streep.

Voor Daleman was het WK daarmee nog niet afgelopen. Zij verscheen voor de negende maal in drie dagen tijd op het ijs voor de afsluitende mass start. In die race namen een Duitse en Amerikaanse schaatsster al snel de benen en samen reden ze rondenlang voor het peloton uit. Daleman en Koot haalden het tweetal terug en hadden nog genoeg energie over om als nummer een en twee over de finish te komen.

Daleman evenaarde daarmee het aantal wereldtitels van 2023, liefst zes keer mocht zij tijdens deze driedaagse naar het Wilhelmus luisteren. Alleen op de 3.000 meter, die ze zelf betitelde als haar minste afstand, viel ze buiten het podium met een vijfde plaats. Het 16-jarige schaatswonder bewees dat ze ook onder grote druk en na een zware winter kan laten zien hoe talentvol ze is.

Een vertrouwd gezicht inmiddels: Daleman op de hoogste trede. Patricia Koot (links) genoot van haar tweede zilveren medaille. | Foto : ISU

Voorafgaand aan het WK liet bondscoach Peter Kolder al weten dat van de mannen minder verwacht moest worden, ‘een medaille zou al een hoofdprijs zijn’. In het individuele toernooi was de zevende plaats van Mats van den Bos de beste prestatie. Op de slotdag kwamen Freek van der Ham, Mats Bendijk en Niklas Reinders voor het eerst in de buurt van het podium, het ploegenachtervolgingstrio kwam een halve seconde tekort voor brons. De teamsprinters finishten als zevende en Bendijk werd tiende op de mass start.

Hoewel het gebrek aan medailles opmerkelijk is, is het geen unicum. Terwijl Joy Beune in 2018 de ene na de andere gouden plak binnenhaalde op het WK Junioren in Innsbruck, bleven de mannen met lege handen achter. De vrouwen zijn de afgelopen jaren succesvoller gebleken in de leeftijdscategorie onder 20 jaar. Waar sinds 2018 alleen Joep Wennemars allroundkampioen bij de junioren werd, regen Beune, Femke Kok (2x), Jade Groenewoud en Angel Daleman (2x) het Nederlandse succes aaneen op de vierkamp.  

Niklas Reinders kwam tijdens de derde World Cup in de buurt van eremetaal, maar kwam er in Japan dit weekend niet aan te pas. | Foto : International Skating Union

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan