Tickets
Shop
Nieuws 03 feb 2024

World Cup Junioren is ‘luxe trainingswedstrijd’ met al twee keer goud

Waar Nederlandse topschaatsers als Patrick Roest, Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-de Jong twee weken voor het WK verstek laten gaan voor de wereldbeker, rijden ’s lands beste junioren slechts één week voor hún WK nog een World Cup. Jeugdig enthousiasme? Misschien, maar het is ook even inkomen op een baan waar nog niet eerder een internationale topwedstrijd gereden werd.

Foto : @International Skating Union (ISU)

De hal in Hachinohe City is namelijk splinternieuw (2019). Na de Japanse top, die vanzelfsprekend ook de nog prille baanrecords in handen heeft, mogen de beste junioren ter wereld de baan inaugureren met het oog op hun WK dat volgende week op de planning staat. Bondscoach Peter Kolder is te spreken over de faciliteiten.

“Het is een groot gebouw, er is een grote lounge om te eten, veel ruimte, genoeg fietsen én lekker warm.” Een heel verschil met de eerdere World Cups in Italië die op buitenijs verreden werden. “Het is altijd wel even wennen op zo’n nieuwe baan en moeilijk in te schatten hoe hard het kan gaan. Het is apart ijs en een aantal heeft daar best moeite mee.”

In tegenstelling tot de senioren rijdt de volledige WK-selectie dit weekend wel. “Het heeft ook te maken met de hele route ernaartoe”, legt Kolder uit. “Als je van Salt Lake terug moet naar Quebec en door naar Calgary, kan ik me voorstellen dat je hem overslaat vanwege de verplaatsing en het hoogteverschil. Normaal gesprokken rijd je een week voor een belangrijke wedstrijd, zoals een NK Afstanden, ook een trainingswedstrijd.”

Bovendien is de juniorenselectie ook al een week in Japan aanwezig. “Een bewuste keus, want we willen het wel serieus benaderen. Eerst de jetlag kwijt raken en dan een goede voorbereidingsweek draaien om wedstrijdfit te worden voor het WK. Kolder ziet dit wereldbekerweekend dan ook als ‘een luxe trainingswedstrijd’, al hing er nog wel wat van af. Freek van der Ham, de Nederlands kampioen allround, reed op de eerste dag zowel een 1000 als 3000 meter, omdat hij zich nog moest plaatsen voor het allroundtoernooi. Dat ging hem prima af, al deed hij nu niet mee om de prijzen. Niklas Reinders eindigde op de 1000 meter net buiten het podium.

Succes was er wel bij de vrouwen. Meike Veen won met 0,04 seconde voorsprong de 1000 meter bij de vrouwen. Op de teamsprint was ze met Jilian Knook en Angel Daleman de rest van het deelnemersveld ook te snel af. De Noren Sigurd Henriksen en Aurora Løvås heersten op de 3000 meter, thuisrijder Issa Gunji won de 1000 meter bij de mannen.

Het belooft wat voor volgende week. “Bij de dames hebben we twee favorieten in huis met Angel en Meike”, geeft Kolder aan. “De heren krijgen het waarschijnlijk wel lastig in het geheel. Misschien lukt het op de teamonderdelen, maar individueel en allround verwacht ik dat ze net niet goed genoeg zijn voor de medailles. Een medaille bij de mannen zou al een hoofdprijs zijn.”

De uitslagen van de wereldbeker in Hachinohe zijn hier te vinden. De wedstrijden zijn te volgen via een livestream.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan