Tickets
Shop
Langebaan 09 feb 2024

Angel Daleman opent goudjacht: twee wereldtitels na eerste dag

Een sprong in het diepe, zo typeerde Angel Daleman dit WK Junioren, waarop ze zes wereldtitels te verdedigen heeft. Door onder meer een Jeugd Olympische Spelen en een World Cup Shorttrack Senioren heeft ze zich weinig kunnen meten met de juniorentop op de langebaan. De zenuwen die daarbij kwamen kijken konden de 16-jarige niet weerhouden van een maximale buit op de openingsdag.

Foto : ISU

Als 15-jarige won Angel Daleman zes wereldtitels op het WK Junioren van 2023. Een verbetering van zichzelf is mogelijk, want inclusief allroundtitel en teamonderdelen liggen acht gouden plakken klaar op het WK. “Het is niet niet realistisch”, omschrijft Daleman het behalen van een perfecte score. “Er rijden hier hartstikke goede meiden rond, maar ik droom er zeker van. Hoewel ik vooral wil winnen, wil ik ook plezier hebben. Dan presteer ik het beste. Genieten en lekker schaatsen.”

De druk op het multitalent is enorm na haar succes van vorig jaar. “Ik was heel zenuwachtig aan het begin van de week. Het voelt alsof ik alleen maar kan verliezen. Daar moet ik mee om leren gaan. Ik zie het als een voorproefje voor later, wanneer ik hopelijk vaker in zo’n situatie kom.”

Angel Daleman heeft nauwelijks geracet tegen de beste junioren van de wereld door een overvolle agenda. Onder andere een World Cup Shorttrack bij de senioren, het World Cup Kwalificatietoernooi en NK Afstanden op de langebaan en de Jeugd Olympische Spelen stonden de afgelopen maanden in de agenda van de jonge schaatsster. “Ik voelde wel extra spanning omdat ik me nog niet echt heb kunnen meten met de anderen. Ik spring in een diep gat en kijk wat eruit komt. Dat vind ik het spannendste dit toernooi. Ik kan alleen maar op mezelf vertrouwen en probeer mij vast te houden aan de tijden die ik gereden heb.”

De enige individuele afstand waar ze aan deelnam in het Junioren World Cup-circuit dit seizoen was de 500 meter vorige week, tevens het onderdeel waarmee ze het WK vrijdag aftrapte. “Door die wereldbekerrace wist ik dat mijn snelheid goed zat, ik won toen met acht tienden van een seconde.” Ook in Japan was de middellangeafstandsspecialiste de beste op de 500 meter. Ze won in een tijd van 39,12. Daarmee verbeterde ze haar zilveren medaille van vorig jaar.

Hoe vaak zal Daleman dit weekend naar het Wilhelmus mogen luisteren? | Foto : ISU

Na afloop van de huldiging konden de schaatsen weer aan voor de 1500 meter. “Tijdens het WCKT en het NK Senioren had ik daar al 1,56 en 1,57 genoteerd, waardoor ik wist ik een goede in huis had. Desondanks bleef het spannend, Meike (Veen, winnares van alle 1500 meters in de World Cups Junioren, red.) reed dit seizoen ook hartstikke goed. Daarom probeerde ik nog meer op mezelf te letten en een tijd neer te zetten waar iedereen van zou schrikken.” Dat lukte, onder meer door een sterk tweede rondje zette ze de klok stil op 1.58,72. De Japanse Emika Mihagawa volgde op gepaste afstand (2.00,61), Veen verloor haar ongeslagen status en moest genoegen nemen met het brons (2.00,84).

Daleman mocht vervolgens nog een keer op het ijs verschijnen, voor de halve finales van de mass start. Ze hoefde niet voluit te gaan en kwalificeerde zich als eerste voor de eindstrijd van zondag. “Ik ben trots dat ik met zoveel druk zulke races heb gezet. Door de zenuwen vroeg ik me van tevoren af: Kan ik het wel? Toch lukt het elke keer om die knop om te zetten.”

Ook Daleman kent haar twijfels. | Foto : ISU

Voor veel junioren is dit WK dé kans om zich in de kijker te rijden bij commerciële langebaanploegen, Daleman laat weten op haar plek te zitten bij haar coach Dave Versteeg in het KNSB Talent Team Noord. Hij helpt de zelfbewuste juniore op weg naar haar ambitieuze plannen – goud halen op de Olympische Spelen, het liefst op twee disciplines – door een plan te schrijven voor het seizoen, de balans te bewaken tussen wedstrijden en ontspanning, haar advies te geven over haar materiaal en haar kalmte te bewaren voor belangrijke toernooien. “Het is heel fijn om hem erbij te hebben. Helaas is hij niet in Japan, maar we hebben veel contact en ik kan rekenen op Peter (Kolder, bondscoach, red.).”

“Ik zit echt op mijn plek bij Dave. Mocht ik naar een commerciële ploeg gaan, wil ik bij hem blijven shorttracken. Het commerciële gedeelte is dan in principe alleen voor de langebaan. Nu ben ik daar niet mee bezig. Ik rijd lekker en zie wat de toekomst brengt.”

Allereerst de focus op zaterdag en zondag, wanneer de 1000 meter, 3000 meter, mass start, ploegenachtervolging en teamsprint op het programma staan. De tijden, link naar de livestream en de uitslagen zijn te vinden op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan