Tickets
Shop
Langebaan 04 feb 2024

Kleine kans op eindwinst Irene Schouten, Femke Kok loot Rio Yamada

Hoewel de Nederlanders op de slotdag van de wereldbekerreeks niet meer in aanmerking komen voor eindzeges op individuele afstanden, staat er nog genoeg spektakel op het programma in Quebec. Onder meer op de 500 meter voor mannen en vrouwen is het bijzonder spannend wie met de eindzege aan de haal gaat. Irene Schouten heeft nog kans op het onderdeel mass start, maar heeft daarvoor behoorlijk wat chaos nodig.

Foto : International Skating Union (ISU)

De olympisch kampioene op de mass start (214 punten) staat momenteel vierde in de rangschikking op zeventien punten van Valerie Maltais (231 punten). Om de eindwinst nog te pakken moet de klassementsleidster flink wat punten laten liggen, maar dat geldt ook voor Ivanie Blondin (228 punten) en Mia Manganello (217 punten). Schouten won de mass start dit seizoen al tweemaal, maar greep recent in Salt Lake City mis. 

Op de individuele nummers wordt het met name spannend op de 500 meters. Daar gaat het tussen Wataru Morishige (445 punten) en Laurent Dubreuil (426 punten). Die laatste is in de slotrit gekoppeld aan Jordan Stolz, zaterdag winnaar van de eerste 500 meter bij de mannen. Morishige treft even daarvoor landgenoot Yuma Murakami en verdedigt een voorsprong van negentien punten. Janno Botman is de enig overgebleven Nederlander in de A-groep en rijdt voor een top-tien plek in het eindklassement. Hij neemt het in de zesde rit op tegen de Japanner Yumai Yamamoto. 

Regerend wereldkampioene Femke Kok had voor dit weekend nog een kansje op de winst, maar met de tweede plek van zaterdag is die kans verkeken. Zij zal moeten toezien hoe Erin Jackson (474 punten) en Min-Sun Kim (460 punten) strijden om de World Cup. De twee komen elkaar in een rechtstreeks duel tegen. De Nederlandse vrouwen kunnen hoogstens voor dagsucces gaan: Dione Voskamp rijdt tegen Sarah Warren in de vierde rit, Naomi Verkerk treft Ruining Tian in de zesde rit, Femke Kok tegen Rio Yamada (rit 8) en Marrit Fledderus versus Kurumi Inagawa is het slotstuk. 

Op de 1500 meter voor vrouwen heeft Miho Takagi de eindzege reeds veiliggesteld, de Japanse is derhalve afwezig. Bij afwezigheid van Antoinette Rijpma-de Jong (voor het slotweekend derde in de stand) strijden twee andere Nederlandse vrouwen voor een plek op het eindpodium. Marijke Groenewoud (180 punten) staat momenteel vijfde, Joy Beune (179 punten) zesde. Ze moeten wel afrekenen met Kimi Goetz (182 punten) en eventueel Mei Han (217 punten) om nog uitzicht te houden op het podium. Beune rijdt in de achtste rit tegen Ayano Sato, Groenewoud treft Han direct daarna. Melissa Wijfje (rit 4) duelleert met Binyu Yang terwijl Esther Kiel de degens kruist met Kaitlyn McGregor. 

Op de teamsprint voor mannen in het binnenhalen van punten essentieel voor een plaats op het WK in Calgary. Nederland komt in actie met Stefan Westenbroek, Janno Botman en Wesly Dijs. Joep Wennemars staat momenteel als reserve op papier. De Nederlandse mannen bezetten momenteel de zesde plek in de ranking, goed voor een WK-ticket. 

Bekijk hier de loting en uitslagen van de World Cup in Quebec.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan