Tickets
Shop
Langebaan 03 feb 2024

Bijna alles bij Team Gold wordt ook goud

Jordan Stolz is dé man van deze schaatswinter, maar voor Team Gold rollen de meeste knaken in de ‘clubkas’. De internationale ploeg van coach Johan de Wit heeft dankzij Miho Takagi en Zhongyan Ning beslag gelegd op vijf eindklassementen van de World Cup. Beiden winnen de ranking van de 1000 en 1500 meter, terwijl Takagi ook met het Japanse vrouwen-achtervolgingsteam de hoofdprijs in die competitie op zak heeft.

Foto : @International Skating Union (ISU)

En er komt nog meer, is de verwachting van Noord-Hollander De Wit. “We zijn al in de goeden doen, maar ik denk dat het niveau in Calgary nog iets beter zal zijn”, reageert hij vanuit Québec, het laatste station op de wereldreis die weldra in Calgary eindigt, waar het WK Afstanden wordt verreden tussen 15 en 18 februari. “Vijf wereldbekers, dat is geweldig!”

Het zijn indrukwekkende cijfers die Takagi en Ning kunnen overleggen. Met name eerstgenoemde raast door het seizoen met een winstpercentage dat we alleen bij de Amerikaanse kruisraket Jordan Stolz (bovenste foto) terugzien. Op de 1500 meter reed ze vijf keer mee en won ze alle races: ruimschoots voldoende om er een (vorige week) over te slaan zonder dat het consequenties zou hebben voor het eindklassement. Op de 1000 meter heeft ze twee keer de zege moeten laten aan een ander, tegen vier overwinningen. Voeg daarbij de twee eerste plaatsen van de team pursuit en het rekensommetje voor Takagi is compleet: elf keer primus.

Miho Takagi, bescheiden maar zelfbewuste, trefzekere koningin van de World Cup. | Foto : @International Skating Union (ISU)

In de huidige opzet van de wereldbeker vind je geen betere resultaten. In de vorige eeuw is dat wel gebeurd, toen de wereldbeker uit veel meer wedstrijden bestond. In 1999 vierde Jeremy Wotherspoon elf keer de zege, verdeeld over 500 en 1000 meters. Vier jaar eerder vloog er een Amerikaanse komeet over de ijsbanen, luisterend naar de naam Bonnie Blair. Ze was dertien keer de snelste, waarvan tien keer op de kortste afstand, maar moest dat seizoen nog haar meerdere erkennen in… Gunda Niemann. De Duitse krachtpatser onder de vrouwen liet de kruimels op de 1500 meter en in het gecombineerde klassement van de drie en vijf kilometer voor de rest. Oftewel veertien keer eerste.

Ning, die net als Takagi twee keer zo’n vijftien mille krijgt overgemaakt van de internationale schaatsunie (ISU) voor zijn twee individuele klassementen, dankt dat prijzengeld aan regelmaat. Niet een keer is hij de beste geweest. De koppositie op de 1000 meter heeft hij veroverd door twee tweede en derde plaatsen, een keer de vierde en twee zevende plekken. Maar ook omdat Stolz - die weer ongenaakbaar is op de tweede World Cup-dag in Canada (winst op de 1500 meter tegen Ning en 500 meter) – niet altijd is komen opdagen… De schaatsmijl is Ning meer op zijn lijf geschreven, getuige de uitslagenserie: 2x2e, 3x3e en 1x5e.

Zhongyan Ning paart regelmaat aan succes hebben in de wereldbeker. | Foto : @International Skating Union (ISU)

Het lijdt geen twijfel: De Wit vertrekt uit Québec met twee grote medaillefavorieten. Over het feit dat Ning nog geen dagprijzen heeft te pakken, zegt hij: “Er zijn nog twee kansen, in Calgary, hè. Hij heeft wel al negen podiumplaatsen….” Bij Takagi spoken nog meer dingen door het hoofd, buiten de kansen die er liggen op de Olympic Oval. Ze overweegt van het bezoek aan Inzell (7-10 maart) iets heel bijzonders te maken: deelname aan zowel het mondiale allround- als het sprintkampioenschap. “Ze is er nog niet uit. Als ze beide toernooien rijdt, zal de focus op het sprinten liggen. Dan wordt het allroundtoernooi een bonus. Kiest ze ervoor een gooi te doen naar de allroundtitel, dan slaat ze het sprinten over.”

Alle uitslagen van de World Cup dag 2 in Québec staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan