Tickets
Shop
IJsbrekers 12 okt 2023

Yvonne van Gennip Talent Fonds: Een sprong naar succes

Rubriek over taboes in de schaats- en skeelerwereld. Onderwerpen die schuren of gevoelige thema’s die bespreekbaar worden gemaakt. De weg naar de top brengt vele offers met zich mee. Vooral financieel is het voor velen moeilijk te behappen. Drievoudig olympisch kampioene, Yvonne van Gennip, biedt met haar fonds een welkome oplossing.

Foto : Soenar Chamid

De ijskoningin van Calgary in 1988, Yvonne van Gennip (59), heeft een bijzondere missie: jonge talenten de kans geven hun dromen na te jagen, ongeacht hun financiële situatie. Het vuurtje voor dit initiatief, bekend als het 'Yvonne van Gennip Talent Fonds,' begon te branden toen Yvonne zelf in Jong Oranje zat en merkte hoe goed alles was geregeld. Ze vond het oneerlijk dat dit bij andere sporten vaak niet het geval was.

Het gros van de mensen denkt dat talenten aan alle kanten worden gepamperd of dat de bond of sportkoepel NOC*NSF alles betaalt: volgens de geboren Haarlemse de grootste misvatting. “Bijna alles moet zelf bekostigd worden. Zelfs als jij in een KNSB Talent Team zit, moet je nog 2.500 euro neerleggen om überhaupt te mogen trainen. Hier komen de trainingskampen, materiaal, kleding, je schaatsen, skeelers, racefiets, hartslagmeter, reiskosten en speciale voeding nog bij. Het is nauwelijks te doen voor een gemiddeld gezin.”

“Er zijn talenten die vanwege gebrek aan geld moeten afhaken. We hebben regelmatig huilende ouders aan de lijn, die hun kind niet kunnen geven wat ze zouden willen. Dat gaat mij aan het hart”, aldus Van Gennip. Haar fonds omvat ondertussen meerdere componenten. “Het crowdfundingplatform ‘Talentboek’ is ons paradepaardje (en was het begin van het later opgerichte Talent Fonds, red.). Het gaat hierin niet alleen om geld; ook om persoonlijke groei. Talenten leren zelf de boer op te gaan, te ondernemen en zichzelf op een goede manier te presenteren. Vragen als: Wat is je verhaal? Wie ben je? Wat maakt jou uniek? Wat wil je bereiken? Wat heb je nodig? Waarom kan je het zelf niet betalen? Wat is je netwerk? Hoe bedank je de donateurs en hoe houd je ze vast? En zodra je een fanbase hebt opgebouwd, heb je er na je sportcarrière ook nog wat aan bij het vinden van werk. Het is een prachtige leerschool.”

“Trampoline-atleet Jordy Mol is één van onze succesvoorbeelden qua crowdfunding”, gaat Van Gennip verder. “Hij bakt pannenkoeken in het bejaardentehuis, wast auto's, hij staat op de markt met zijn medailles en stuurt continu nieuwsbrieven naar zijn donateurs. Deze jongen heeft al duizenden euro’s opgehaald met verschillende campagnes.” Een ander succesverhaal komt uit het roeien. “De ‘Holland 8’ bij de junioren had zich een jaar voor de Spelen van Rio de Janeiro geplaatst voor het WK Junioren in de olympische stad. Er was geen geld, waardoor ze bij ons een campagne hebben opgezet. Binnen no-time hadden zij ruim 25.000 euro bij elkaar en konden ze deelnemen. Voor het eerst in de geschiedenis werden ze wereldkampioen. Daarnaast konden ze alle opgedane kennis doorgeven aan de roeiers die het jaar daarop naar de Spelen gingen. Of neem de waterpolomeiden onder achttien. Zij plaatsten zich voor het WK Junioren in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Ze hadden een heel leuke campagne opgestart met een aansprekend filmpje. Met hulp van onder andere KPN hadden ze 30.000 euro te besteden. Destijds werden ze vierde, maar toen de seniorenploeg dit jaar wereldkampioene werd, bleken hier acht meiden bij te zitten van dat eerdere juniorenteam. Geweldig toch?”

Onlangs gaf manager marketing en talentontwikkeling van het YvG-Talent Fonds, Berit Gunderson, een workshop over crowdfunding aan talenten van de baanselectie van Haarlem. De verwachtingen van de 17-jarige fysiotherapiestudente Danique van Rooden waren aanvankelijk niet al te hoog. "Ik dacht eerst dat crowdfunding bedelen om geld was," vertelt Danique, "maar tijdens de workshop begon ik in te zien dat het juist veel kansen biedt.” De juniore leerde over de fijne kneepjes van het opstellen van een profiel, waarin je moest benoemen wat jou als talent uniek maakt. Velen hadden doorzettingsvermogen en discipline als sterke punten opgeschreven. Er moest dus dieper gegraven worden voor écht iets unieks. Eenmaal thuis heeft de Hillegomse, die droomt van een commercieel team, haar verhaal aangepast en persoonlijker gemaakt. Ze heeft haar streefbedrag op 3000 euro gezet; het heeft haar al 600 euro opgeleverd.

De eveneens 17-jarige student fysiotherapie en schaatser bij de baanselectie van Haarlem, Nick Bontrop, vond het aanhoren van de succesverhalen het meest aansprekende deel van de workshop. "Ik ging inzien dat je niet per se supergoed in je sport hoeft te zijn om donaties te krijgen. Als je een verhaal hebt dat mensen aanspreekt, kun je al een heel eind komen." Inmiddels is de schaatser uit Purmerend ook een crowdfundingcampagne gestart. Door het te delen via Instagram en met zijn bestaande sponsoren, Fysio Consult Purmerend en Dental Clinics, hoopt hij 2000 euro te verzamelen.

Nick Bontrop: "Ik ging inzien dat je niet per se supergoed in je sport hoeft te zijn om donaties te krijgen." | Foto : Janneke de Kruijf - van Oort

“Onze tweede pijler is het geven van geld. Talenten kunnen jaarlijks een aanvraag bij ons indienen, dat ook onderbouwd dient te worden door hun coach of trainingscentrum. Zodra deze is goedgekeurd, wordt het bedrag gedoneerd aan hun campagne. Het bedrag varieert tussen de vijfhonderd en vijftienhonderd euro en kan fungeren als vliegwieleffect op haar of zijn eigen pagina”, legt Van Gennip uit. Het derde onderdeel van het fonds is ‘talentvoorziening’, waarbij de bonden namens talenten financiële ondersteuning aanvragen. Bedoeld voor talenten tot en met 21 jaar uit financieel kwetsbare gezinnen. “We doen dit in samenwerking met NOC*NSF en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Ook worden we hierin gesubsidieerd door de ministeries van VWS en OCW."

De geboren Haarlemse raakt er amper over uitgepraat en deelt nog een nieuw initiatief: ‘Missie 1 voor 100’. “Talenten zetten we in op scholen, in de wijken en bij evenementen om kinderen enthousiast te maken voor sport, bewegen en een gezonde levensstijl door het geven van een clinic of lezing. Wanneer één talent honderd kinderen in beweging krijgt, verdienen ze 500 euro dat wordt gedoneerd op hun crowdfundingcampagne. Een prachtige win-win”, aldus Van Gennip, die aangeeft ook nog aparte partnerpagina’s op het platform te hebben. In samenwerking met steden en bedrijven, zoals Allianz en Daikin, kunnen we dit soort initiatieven extra activeren. Ze droomt ervan om nog meer impact te hebben, een groter aantal talenten te ondersteunen en nieuwe ideeën tot leven te brengen.

De 16-jarige Zhara Mollers uit Leimuiden vindt haar eerste interview spannend, toch weerhoudt het haar niet te vertellen wat haar het meest is bijgebleven van de workshop over crowdfunding. “Eerder vond ik het lastig om aan mensen geld te vragen. Nu durf ik dat wel.” Daarnaast heeft de havo-scholiere, die tot voor kort het schaatsen combineerde met wielrennen, geleerd dat je een doel moet hebben om voor te sparen. “Het opgehaalde geld zou ik willen besteden aan alle uitgaven om een jaar lang te kunnen trainen.” Zhara heeft nog geen tijd gehad om een crowdfunding te starten, maar is vastberaden om dit te doen.”

Anouk Könst (17) uit Langeraar had al een crowdfundingcampagne lopen op het platform van Yvonne van Gennip, maar wilde leren hoe zij deze nog beter kon vormgeven. Na het aanhoren van de gouden tips besloot de rijdster van de Haarlemse baanselectie haar profiel aan te passen. “Ik heb meer details toegevoegd, zoals hoe mijn trainingsschema en het kostenplaatje eruitzien, om potentiële donateurs mee te nemen in mijn wereld. Ook heb ik de tekst iets persoonlijker gemaakt. Ik hoop hiermee zo veel mogelijk geld in te zamelen.” 

Anouk Könst: “Ik heb meer details toegevoegd, zoals hoe mijn trainingsschema en het kostenplaatje eruitzien, om potentiële donateurs mee te nemen in mijn wereld." | Foto : Hanneke Mennens

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan