Tickets
Shop
Kunstrijden 21 nov 2023

Angel Delevaque scheert als 13-jarige al hoge toppen

Met een dikke verbetering van haar topscores op de korte kür en haar vrije programma keerde het pas 13-jarige kunstrijtalent Angel Delevaque afgelopen weekend terug van de NRW Trophy in Dortmund. Coach Jorik Hendrickx was uiteraard tevreden over de progressie, maar weet dat er nog genoeg uitdagingen wachten. “Wat ze nu heeft laten zien, was heel knap voor iemand van deze leeftijd.”

Foto : Pietures.nl

Om te beginnen de steekhoudende feiten van een enerverend weekeinde kunstrijden over de grens. Ze was de beste op de vrije kür, nummer 2 nadat alle dertig deelneemsters hun eerste optreden (korte kür) in het IJssportcentrum Westfalen achter de rug hadden, en in de eindafrekening keurig tweede, op vier punten van de Italiaanse Amanda Ghezzo. In cijfers: 50.38 punten korte kür, 101.10 punten vrije kür, totaal: 151.48 punten, ruim achttien punten meer dan de beste score die ze had sinds de Junior GP in Linz (september '23). Winnares Ghezzo kwam in Dortmund uit op 155.77 punten. Het zijn prima resultaten voor Angel Delevaque uit Dordrecht die met gezwinde spoed opstoomt in de wereld van de kunstijsartiesten. Trainer-coach Jorik Hendrickx, in 2014 en 2018 zelf actief geweest op de Winterspelen, kijkt terug en vooruit.

Angel Delevaque tijdens de KNSB Cup in oktober, met trainster Mireille van Bogget. | Foto : Pietures.nl

Wat valt er te vertellen over Angels prestatie in Duitsland?
Jorik: “Ik denk eerst en vooral dat de korte kür waarmee ze 50 punten scoorde, nog niet helemaal vlekkeloos was. De uitvoering vond ik wel beter dan die tijdens de Junior Grand Prix in Linz (eind augustus, begin september, red.). Daar ben ik tevreden over. De openingssprong was niet helemaal perfect, en de drievoudige lutz – een van de moeilijkere drievoudige sprongen – probeerde ze met de armen boven haar hoofd te doen. Dat was een van de eerste keren in een wedstrijd. Het ging niet volledig volgens planning, maar voor de rest scoorde ze op alle pirouettes level 4, en op de passenserie level 3. Toen stond ze al op de tweede plaats in het klassement, wat een mooi resultaat was. Voor mij als coach draait het minder om de klassering. Mij is het meer te doen om de uitvoering. 

Maar dan haar lange kür, die is technisch veeleisend voor een 13-jarig meisje. Op basis van haar inhoud waaraan we keihard hebben gewerkt, kan ze nu al goed meedoen in dit sterke juniorenveld. Het was heel knap zoals ze alle sprongen technisch uitvoerde. Zelf was ik wat kritischer over de presentatie, maar ik merkte dat bij Angel de focus vooral lag op het technisch vlak. Er zit nog voldoende ruimte, zowel technisch als op het gebied van presentatie.”

Loopt Angel, gemeten naar de West-Europese maatstaven, voor op haar leeftijdsgenoten?
“13 Jaar is heel jong. Ik denk dat ze wel wat voorsprong heeft. Maar elke atleet heeft een ander traject. Bij Angel zitten we nu mooi op een schema waarbij ze die drievoudige sprongen beheerst. Niet alle zijn vlekkeloos in training, dus er valt nog veel winst te boeken. Kijk je naar het niveau in Nederland, dan ligt ze zeker voor haar leeftijdsgenoten. Ik ben echter niet bezig met vergelijken, omdat ik me concentreer op haar traject en groei. Momenteel zijn er prima resultaten, maar er nadert een moeilijkere leeftijdsfase: de puberteit. Dat heeft hormonaal altijd invloed op een sporter. Het is goed wat Angel al laat zien, ze kan alle sprongen in de praktijk brengen. Zo meteen wordt het zaak dat ze alles goed onderhoudt en probeert door die lastigere jaren heen te geraken. Gelukkig toont ze enorm veel inzet op de trainingen.”

Hoogstandjes op het ijs, made by Angel Delevaque. | Foto : Pietures.nl

In Nederland kwam Lindsay van Zundert als een komeet omhoog. Zij haalde als 16-jarige de Winterspelen van Beijing al. Dat kan Angel niet meer, omdat de reglementen zijn veranderd om atleten te beschermen.
“Vooropgesteld: de internationale schaatsbond (ISU) heeft de leeftijdsgrens opgetrokken naar zeventien jaar. Buiten dat moet je er rekening mee houden dat jonge kunstrijdsters makkelijk overtraind kunnen raken. Dit is een blessuregevoelige sport, het aantal trainingsuren mag niet te veel worden voor een lichaam dat in ontwikkeling is.” 

Emilia Soloukhin verbetert zich ook, Jolanda Vos niet
Behalve Angel Delevaque behoorden ook Emilia Soloukhin (14 jaar) en Jolanda Vos (17) bij de junior-vrouwen tot de deelneemsters aan de NRW Trophy. De in België woonachtige Soloukhin was ook goed op dreef: ze verbeterde haar beste puntentotaal op alle fronten. In de korte kür reikte ze tot 43.03 punten, een zestiende punt beter dan het resultaat van de Junior GP in Egna-Neumarkt (2022); een soortgelijke progressie was zichtbaar toen de jury haar vrije programma waardeerde met 83.53 punten, 1.55 beter dan verleden seizoen tijdens de eerdergenoemde wedstrijd. Soloukhins eindklassering was zesde.
Voor Jolanda Vos zat er geen nieuwe topnotering in. De Brabantse, net als Delevaque ‘in de leer’ bij Jorik Hendrickx, stond na haar korte kür (25e, 31.46 punten) en het vrije programma (18e, 65.28 punten) op de 20e plek. Het totaal (96.74) was zo’n acht punten lager dan haar record, eind september neergezet op de Junior GP in Boedapest (104.79).

 

Wat heeft zij de komende periode vooral nodig om de volgende stap te zetten?
“Ik denk, zoals in elke sport, het budget. Angel kan een betere omkadering gebruiken.
Ze heeft mij als coach en er zijn nog andere coaches en choreografen in Tilburg, maar een professionele choreograaf die de küren kan ontwerpen, zou mooi zijn. Ze moet meer buitenlandse trainingskampen kunnen volgen met begeleiding van haar eigen coach. Kortom, er is geld nodig, wat een uitdaging betekent. Bovenal moet ze genoeg uren maken op het ijs. Ik begeleid haar nu vier dagen per week. Op de andere dagen moet ze bij een andere coach trainen, bij voorkeur iemand van hetzelfde team. Of ze komt naar Belgïë Op het gebied van omkadering en medische begeleiding kan ze de nodige stappen zetten.

Ik vind het fijn als schaatsers ambitieus zijn. Angel komt trouw naar de trainingen, werkt heel hard, luistert erg goed naar feedback en probeert altijd vooruit en mee te denken. Ze doet wat ik vraag, al heeft het ermee te maken dat ze nog jong is. Stiekem hoop ik dat dat in de toekomst niet zal veranderen. We zitten nu op een goede trein. En ik hoop dat we die rijdend kunnen houden.”

Nog even haar score van het voorbije weekend. Hoe schat je die in?
“Het is een mooi puntentotaal waarmee je op een WK voor junioren ergens in de top-15 of top-20 valt, als ik me de scores van verleden jaar herinner. Zoiets hangt ook af van de jurering, maar volgens mij zijn we op de juiste weg, als het gaat om plaatsing voor het wereldkampioenschap van dit seizoen. Dat is het hoofddoel.”

Wat staat er de komende maanden op de agenda voor Angel?
“We hebben tussen komend weekend (in Alkmaar) en half december (Heerenveen) twee verplichte KNSB-selectiewedstrijden, en begin februari 2024 de Bavarian Open in Oberstdorf. Dat zal het laatste meetmoment zijn voor het WK. Indien het schema het toelaat, kan Angel meedoen aan de Challenge Cup (tevens NK Kunstrijden, red.). Dat toernooi zit echter heel kort op het wereldkampioenschap in Taipei; even zien of dat qua periodisering kan.”

De uitslag van de NRW Trophy staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan