Tickets
Shop
Langebaan 08 mei 2023

Sanne in ’t Hof sluit aan bij Team Gold van Johan de Wit

Olympiër Sanne in ’t Hof zal zich per direct als gewestelijk rijder aansluiten bij Team Gold, de internationale ploeg van Johan de Wit en de Japans olympisch kampioene Miho Takagi. De 25-jarige zal in het pak blijven rijden van Gewest Fryslân.

Foto : Soenar Chamid

Bij Team Gold zal In ’t Hof trainen met de Japanners Takagi, Ayano Sato en Yuma Murakami. Twee buitenlandse rijders zullen Team Gold spoedig completeren. Wanneer de geboren Schalkhaarse in Nederland is, zal ze zich aansluiten bij het Gewest Fryslân en de mannen van marathonteam OKAY-KPMS. Hetgeen ze afgelopen jaar ook al deed, alleen nu op trainingsschema’s en onder verantwoordelijkheid van De Wit.

In ’t Hof, die sinds 2019 bij Gewest Fryslân traint, is erg blij met de unieke kans die haar is geboden. “Johan de Wit had tijdens de World Cup in Calgary afgelopen jaar al zijn interesse in mij uitgesproken. Hij had het plan om een nieuw team op te richten met Miho Takagi en wilde mij er graag bij hebben, maar hij wist niet of het ging lukken. Johan heeft dermate veel ervaring en al zoveel bereikt, hier heb ik veel bewondering voor. Ik vond het een eer dat hij belangstelling in mij toonde”, vertelt In ’t Hof, die bij die wereldbeker in topvorm verkeerde en de B-groep won, waarmee ze sneller was dan kampioene Irene Schouten. 

De nummer zeven van de olympische 5000 meter in Beijing, met ondertussen een vijfde plek op het WK Afstanden in haar tas, had vele gesprekken gevoerd met Nederlandse commerciële ploegen die op niets uitliepen. “De teams zaten of vol of ze waren meer gericht op de sprint. Meetrainen met de Noren, wat ik vorig jaar tijdens trainingsstages deed, was wegens bezuinigingen in Noorwegen geen optie meer. Hierdoor ging ik nadenken over een nieuwe aanvulling, zonder de basis bij het Gewest los te laten.”

In 't Hof wilde het Gewest met Ingo Bos (l) als basis behouden. | Foto : Eigen foto

“Onlangs kreeg ik het verlossende belletje van Johan dat het gelukt was een team op te zetten met meerdere internationale rijders, een staf met zowel sporttechnische als medische begeleiding, de juiste trainingsfaciliteiten en trainingsmaatjes. Het team heeft alleen geen grote sponsor en bestaat daarom uit schaatsers die hun eigen route bekostigen”, aldus In ’t Hof.

De combinatie van het Gewest met Team Gold past de stayer als een handschoen. “Johan wilde met mij kijken hoe ik beter kon worden. De individuele aanpak maar ook het trainen in teamverband sprak mij erg aan. De afgelopen jaren gedijde ik erg goed onder de aanpak van coaches Henk Hospes en Ingo Bos, in combinatie met de trainingen bij het marathonteam van Ron Neyman. We hebben daarom besloten dat ik de trainingsblokken in het buitenland zal beleggen met Team Gold. Zodra ik weer in Nederland ben in aanloop naar een NK of belangrijke wedstrijd, zal ik terugkeren naar mijn vertrouwde thuishaven.”

Hoofdcoach van het Development Team Gewest Fryslân, Ingo Bos, ziet de samenwerking met Team Gold met vertrouwen tegemoet. “Het is een mooie stap die bij Sanne past en wat ze nodig heeft. Zij heeft baat bij afwisseling en fysieke uitdaging. Dat houdt haar vrolijk en mentaal fris. Het afgelopen seizoen was het qua trainingsschema’s weleens puzzelen. Nu zal ze volledig het programma van Johan volgen dat haar meer rust zal geven."

Bos vervolgt: "Verder is Sanne een heel positieve meid, die altijd haar steentje bijdraagt en dat gaat verder dan alleen haar eigen plekje in het team. Ze is ook betrokken bij zaken buiten de baan, zoals sponsordagen. Dan speelt zij altijd een voortrekkersrol én we hebben als Gewest met haar de Olympische Spelen gehaald. Het zou geweldig zijn als Sanne - met de constructie die we gecreëerd hebben - haar ontwikkeling kan doorzetten.”

Het is voor de 25-jarige een grote eer om olympisch kampioene Takagi als haar nieuwe trainingsmaatje te beschouwen. “Miho heeft superveel bereikt. Zij is een grootheid. Tijdens de eerste meeting die we hadden met Team Gold zei ze: ‘Ik ben zo dankbaar en blij dat jij in onze ploeg zit en dat ik met je mag trainen.’ Terwijl ik zoiets had van: Dat is andersom!  De Japanners zijn dankbaar, verlegen, ingetogen maar toch ook heel sociaal. Dat past erg bij mijn persoonlijkheid en het klikt heel goed.”

In 't Hof vindt het een eer om met Takagi (r) in de ploeg te zitten. Tijdens de wereldbeker in Polen stonden ze al samen op het podium. | Foto : Eigen foto

Mocht In’t Hof zich plaatsen voor de World Cups, dan zal zij na de selectiewedstrijden direct terugkeren naar de trainingsbasis in Obihiro, waar ook de eerste wereldbekers van het seizoen verreden worden. De olympiër kan niet wachten en kijkt ambitieus vooruit. “Het WK in Calgary is mijn hoofddoel. Daar wil ik me voor plaatsen op de 5000 meter én goud winnen. Daarnaast wil ik me richten op de 3000 meter en me hierop plaatsen voor de World Cups. Ik hoop dat ik het aan het begin van het seizoen gelijk kan laten zien en niet pas eind december”, knipoogt ze.

De Wit kijkt eveneens uit naar de samenwerking met de enige Nederlandse rijdster in zijn ploeg. “
Sanne regelt alles zelf en is heel volwassen. Hier houd ik wel van. Ze zal nooit vanuit een slachtofferrol zeggen: ‘Die andere ploegen hebben het allemaal zo goed.’ Zij gaat bij zichzelf te rade: ‘Wat kan ik eraan doen en hoe kan ik beter worden?’ Sanne heeft er een periode niet zo lekker voorgestaan, maar heeft zichzelf daar toch weer uitgeknokt en is op zo’n hoog niveau teruggekomen. Dat vind ik heel bewonderenswaardig. Ik hoop dat we kunnen helpen om haar nog harder te laten schaatsen. Ze is al wereldtop, dus als ze daar nog kleine stapjes in kan maken, kan dit best grote gevolgen hebben. Daar mikken we op.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan