Tickets
Shop
Inlineskaten 04 jul 2023

Ruurd Dijkstra grijpt coachingsklus ‘met beide handen aan’

Gaat hij mee of niet? De naam van Ruurd Dijkstra zong al enige tijd rond voor de positie van assistent-coach tijdens het EK Inlineskaten. Lang was onduidelijk wie bondscoach Valentina Berga-Belloni zou ondersteunen in Valence d'Agen. Lang verhaal kort: Dijkstra doet het en grijpt de kans met beide handen aan.

Foto : Neeke Smit

Dijkstra belde de bondscoach in januari als een van de eersten met de mededeling dat hij zou stoppen. “Toen zei ze meteen dat ze een assistent zocht voor de jeugd, of dat iets voor mij was”, vertelt Dijkstra. “Zo ging het balletje rollen.” Na enkele gesprekken met onder meer disciplinemanager Marcel Scheperkamp kwam Dijkstra tot een overeenkomst voor enkele wedstrijden. Onder meer tijdens de Europa Cup in Geisingen was hij aanwezig ter ondersteuning van Berga-Belloni. Ook tijdens het RIT van afgelopen weekend was Dijkstra een dag aan het coachen.

Pas vrij laat werd duidelijk dat de voormalig toprijder als assistent mee kon naar Valence d’Agen. Jeroen Dunnewind was de beoogde tweede man, maar verplichtingen rond zijn bedrijf en gezin zorgden ervoor dat hij het EK aan zich voorbij moest laten gaan. “Daarom lijkt het een beetje last minute, maar ik heb altijd gezegd dat ik beschikbaar ben”, aldus Dijkstra, skeeleraar in hart en nieren. “Na het NK is de selectie gemaakt en heb ik bij het RIT nog wat coaching gedaan, ook om Valentina een beetje te ontlasten voor die dagen.”

Na het afsluiten van zijn actieve carrière is een taak als assistent-bondscoach voor Dijkstra een mooie manier om betrokken te blijven bij zijn sport. “Uit liefde voor het skeeleren, zeker”, zegt de Fries. “Ik ken iedereen, zit nog echt in het wereldje en weet wat er gaande is.” Of dit voor de langere termijn een job is die Dijkstra wil vervullen, weet hij niet. “Ik pak deze kans heel graag aan. Skeeleren is altijd mijn grote hobby geweest. Ik zag het als topsport, maar je moet er veel voor over hebben. Ook financieel, dat blijft zo.”

Dijkstra staat nog dicht bij de senioren waar hij tot eind vorig jaar tegen reed, coaching in die categorie kan volgens hem daarom ‘gevoelig’ liggen. Hoewel de precieze afstemming volgt, houdt hij zich in Frankrijk vooral bezig met de jeugd. “We hebben bij de Junioren B sterke mannen, alle vier kunnen ze naar mijn mening iets bereiken. Hetzelfde geldt voor de vrouwen met Angel Daleman, Maaike Koelewijn en Asia Renda. Ik ben heel benieuwd wat zij op het internationale toneel kunnen.”

Dijkstra houdt zich in Valence d'Agen vooral bezig met de jeugd: "Een heel leuke categorie om mee bezig te zijn." | Foto : Neeke Smit

Bij de jeugd ligt zijn interesse, erkent Dijkstra. Tijdens de eerdere toernooien dit jaar ondervond hij hoe de coaching bij de jeugd anders is dan bij de senioren. “Het is een leuke categorie om mee te werken, ze kijken constant naar de coaches voor advies tijdens de races. Dat heb ik in Geisingen wel gemerkt en daar kun je dus echt leuke dingen mee doen. Puur door ze het juiste advies te geven, kun je ze tijdens de wedstrijd goed aansturen. Mijn ervaring komt daarbij van pas.”

Een jaar geleden stond Dijkstra nog als deelnemer aan de start van het EK, nu moet hij vanachter de boarding toekijken. “Ik heb er geen moment spijt van gehad. In de winter was dat te verwachten, maar ik was ook wel nieuwsgierig naar hoe het in de zomer zou zijn, als er volop wedstrijden waren. In Geisingen zag ik alle toppers weer rijden waar ik zo lang mee op de baan ben geweest. Het is goed zo. Natuurlijk kriebelt het als de senioren mannen rijden, maar ik heb er geen spijt van. Ik ben gelukkig met de keuze die ik gemaakt heb.”

Het EK Inlineskaten in Valence d’Agen begint op zondag 16 juli met de openingsceremonie, op maandag 17 juli staan de eerste wedstrijden op het programma. Het toernooi wordt op 23 juli afgesloten met de marathon. Meer info vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan