Tickets
Shop
Kort door de bocht 28 jun 2023

Jorrit Bergsma breekt schouderblad, skeeler-hulp voor Berga-Belloni

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Jorrit Bergsma loopt breuk op in schouderblad
De voorbereiding van Jumbo-Visma’s stayer Jorrit Bergsma op het nieuwe schaatsseizoen is woensdagmiddag lelijk verstoord door een valpartij waarbij hij een breuk in het schouderblad heeft opgelopen. Een operatie is niet nodig; wel moet de 37-jarige Fries de komende weken een aangepast trainingsschema volgen.
Het ongeluk gebeurde tijdens het trainingskamp in De Lutte (Overijssel), waar Bergsma met ploeggenoot Chris Huizinga bezig was aan een skeelerrit. Vanaf een parallelweg kwam een scooter hen tegemoet waarvan de bestuurder niet goed uitkeek. Daardoor moest Bergsma uitwijken en kwam hij even hard als ongelukkig ten val in de berm. De schaatser moest voor onderzoek naar het ziekenhuis in Enschede, waar bleek dat er in zijn schouderblad een breuk zit.

Ruurd Dijkstra helpt bondscoach Berga handje op EK Inline
Ruurd Dijkstra was op de laatste editie van het EK Inlineskaten zelf nog deelnemer, besloot in de winter een punt te zetten achter zijn carrière op wieltjes en reist volgende maand als assistent-coach van Oranje mee naar de Europese titelstrijd in Frankrijk. Dat is de uitkomst van enig puzzelwerk door bondscoach Valentina Berga-Belloni en KNSB's disciplinemanager Inline Marcel Scheperkamp, nadat de beoogde coach Jeroen Dunnewind aangaf zich niet ruim een week vrij te kunnen maken van zijn eigen bedrijf. Dertiger Dijkstra bleek wel beschikbaar om Berga te vergezellen naar Valence d'Agen. Nederland wordt door 21 rijders en rijdsters vertegenwoordigd op het EK. Een klein jaar geleden pakte de delegatie negen medailles in het Italiaanse L'Aquila.

Het EK van vorig jaar: Ruurd Dijkstra overlegt met Valentina Berga-Belloni over de keuze van de skeelerwielen | Foto : Neeke Smit

Kunstrijders naar de Grand Prix'
Lindsay van Zundert heeft een startbewijs ontvangen voor de laatste Grand Prix kunstrijden voor senioren in de serie van zes wedstrijden die tussen 20 oktober en 26 november worden afgewerkt. De Etten-Leurse mag aantreden in het Japanse Sapporo (24-26 november). De twee paren die op het hoogste niveau actief zijn (Nika Osipova/ Dmitry Epstein en Daria Danilova/ Michel Tsiba), staan respectievelijk een en twee keer op de deelnemerslijst van een GP. Osipova en Epstein zijn ingedeeld voor het eerste toernooi op de kalender, Skate America in Allen (Texas) van 20 t/m 22 oktober 2023. Een week later is het de beurt aan Danilova en Tsiba in Vancouver. Dit duo neemt ook deel aan de NHK Trophy in Sapporo, hetzelfde evenement waar Van Zundert van de partij zal zijn.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan