Tickets
Shop
Inlineskaten 26 jun 2023

Nederland met ‘volwassen’ selectie naar EK Inlineskaten

De Nederlandse delegatie voor het EK Inlineskaten in Frankrijk bestaat uit 21 rijders, zo heeft de selectiecommissie van de KNSB maandag bekendgemaakt. Bondscoach Valentina Berga-Belloni kijkt met vertrouwen uit naar het toernooi in Valence d’Agen en verklaart de gemaakte keuzes: “We zetten in op een volwassen team.”

Foto : Neeke Smit

De voorbije maanden stonden voor Berga-Belloni in het teken van de selectie voor het EK Inlineskaten. “Het ging niet om bepaalde piekmomenten, maar het was meer een proces waarin we alles hebben meegenomen.” Het Daikin NK Inlineskaten dat de voorbije weekenden in Heerde en Rotterdam verreden werd, was natuurlijk van invloed op de selectie. “Sommige rijders moesten zich nog bewijzen, voor anderen was het meer een moment van bevestigen.”

Bij de senior vrouwen waren Lianne van Loon en Fleur Veen al wel zeker van hun plek. De veelwinnaars op wieltjes krijgen tijdens het EK gezelschap van Berber Vonk, die NK-brons pakte op zowel de afvalkoers als de marathon. “Een mooi trio”, vindt de bondscoach, die Europees kampioene Van Loon als absolute kopvrouw ziet. “We moeten zorgen dat ze met z’n drieën tegen de andere landen kunnen strijden. Het is zaak dat we onze krachten bundelen en zo Lianne kunnen helpen.”

Lataesha Narain ontbreekt: 'Hoop dat het een stimulans is'
Het ontbreken van Lataesha Narain is misschien wel de enige grote verrassing van de KNSB-selectiecommissie. De Nederlands kampioene op de 100 meter is niet geselecteerd voor het EK, ondanks dat zij vorig jaar bij de junioren nog eremetaal haalde. “We hebben met haar de afspraak dat de 100 meter alleen niet genoeg zou zijn voor selectie, tenzij ze zich zou verbeteren naar de elf seconden”, aldus Berga-Belloni. “Op andere afstanden ging ze hier in Nederland als vijfde door naar de halve finales, dan wordt het op internationaal toneel heel lastig. Ik hoop dat het voor haar een stimulans is om eraan te werken dat ze in de toekomst met meer sprintnummers overweg kan.”

“Kijk naar Jelmar Hempenius”, gaat ze Italiaans-Nederlandse verder. “Daar hadden we dezelfde situatie: de 100 meter was niet genoeg omdat er zo weinig competitie is. Jelmar heeft de focus gelegd op de 200 meter en laat zien dat hij het kan afmaken. Hij toont zijn waarde waardoor we hem kunnen selecteren, dat missen we bij Lataesha op dit moment nog. Zij moet groeien en ze heeft die ruimte.”

Bij de mannen lieten enkele rijders zich de afgelopen maanden nadrukkelijk zien waardoor EK-selectie niet als een verrassing kwam. Jelmar Hempenius (vorig jaar goed voor EK-brons op de 100 meter), en Rick en Kay Schipper hadden hun selectie op de piste al min of meer afgedwongen. Bij Rémon Kwant liep de aanloop minder gesmeerd na zijn verhuizing naar Italië. “Hij pakte NK-goud op de 500 meter, maar ik had meer van hem verwacht”, zegt Berga-Belloni. “Hij heeft z’n toernooi gered, maar weet ook dat het beter moet. Hij mag niet tevreden zijn met wat hij tot nu toe bereikt heeft.”

Rémon Kwant behaalde NK-goud op de 500 meter en redde daarmee zijn selectie voor het EK: "Maar het moet beter", vindt de bondscoach. | Foto : Neeke Smit

Met de broers Schipper erbij heeft Nederland opties als het gaat om de langste wedstrijd in Valence d’Agen. Zij kunnen kersvers marathonkampioen Kevin van der Horst bijstaan: “Ze kunnen Kevin aan het begin van de wedstrijd steunen, maar hij moet het meeste zelf oplossen. We zullen een mooi plan bedenken voor de wedstrijd, daarbij kijk ik ook naar de tactiek van de andere landen. Op die manier kunnen we er een mooie strijd van maken.”

In de jeugdcategorieën verwacht Berga-Belloni dat Nederland een rol van betekenis kan spelen. Chris Berkhout stond de afgelopen weken aan de kant vanwege een polsblessure, maar heeft op basis van zijn gehele seizoen selectie afgedwongen. “Hij is een jongen met potentie, als eerstejaars haalde hij vorig jaar medailles. Ook als tweedejaars moet hij zo doorgaan, hij is op de weg terug en fit voor het Europees kampioenschap.”

Sofia Schilder liet er afgelopen weekend in Rotterdam geen twijfel over bestaan. Zij hoort bij de EK-selectie. | Foto : Neeke Smit

Sofia Schilder is bij de Junioren A nog zo’n kanshebber op eremetaal: “Ik verwacht wel wat van haar, vorig jaar dacht ik niet dat zij nu al het verschil zou maken”, zegt Berga-Belloni over de Noord-Hollandse die afgelopen weekend op de marathon mee glipte en verantwoordelijkheid nam in de kopgroep. “Voor haar kan het een mooi toernooi worden.”

Multitalent Angel Daleman gaat in haar laatste skeelerzomer uiteraard ook naar Frankrijk. “Zij is een van de weinige rijdsters die individueel kan meedoen om medailles. Het is een lastige categorie, het niveau ligt heel hoog. Dat is hetzelfde voor Maaike Koelewijn, zij is op de lange afstanden de beste en debuteert op het EK. Het is een mooie kans om ervaring op te doen.”

Selectie EK Inlineskaten (16-24 juli, Valence d’Agen)

Senior vrouwen: Lianne van Loon, Fleur Veen, Berber Vonk
Senior mannen: Jelmar Hempenius, Rémon Kwant, Rick Schipper, Kay Schipper, Kevin van der Horst
Junioren A vrouwen: Sofia Schilder, Jet Fansen, Elanne de Vries
Junioren A mannen: Tom Mulder, Chris Berkhout, Bret Groot
Junioren B vrouwen: Angel Daleman, Maaike Koelewijn, Asia Renda 
Junioren B mannen: Kai-Arne Ottenhof, Sem Spruit, Robin Metz, Junior de Blois


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan