Tickets
Shop
Kort door de bocht 27 apr 2024

Nederlanders spelen geen hoofdrol in A-finales, KNSB en Qualogy partners in talentherkenning

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Nederlanders spelen geen hoofdrol in A-finales
Lianne van Loon heeft deze zaterdag haar knappe zilveren prestatie van vorige week in Geisingen niet kunnen herhalen, al sprokkelde ze wel enkele puntjes in de A-finale van de puntenkoers. In het Duitse Groß Gerau werd ze bij de vierde Europacup van het seizoen elfde. Nikki Noordergraaf vergezelde haar in de eindstrijd, maar kon niet meedoen om de voorste plaatsen in een wedstrijd die gewonnen werd door de Colombiaanse Gabriela Rueda. Bij de Junioren A werd Sofia Schilder vijfde op hetzelfde onderdeel. Tom Mulder was op plek 32 de beste Nederlandse man in een race die ten prooi viel aan Bart Swings. Op de twee sprintonderdelen, de 300 en 500 meter, konden de Nederlanders geen potten breken. Zondag volgen nog de afvalkoers en de relay. De livestream, alle uitslagen en het gehele programma zijn te vinden op de kalenderpagina

KNSB en Qualogy, partners in talentherkenning

Qualogy is al jaren partner van de KNSB als het gaat om het verwerken en opslaan van data van elektronische tijdwaarneming (ET-data), maar nu gaat het bedrijf de bond ook bijstaan op het gebied van talentherkenning- en ontwikkeling voor de discipline langebaan. De KNSB en Qualogy hebben hun samenwerking vastgelegd tot en met de Olympische Spelen van 2026, met de intentie om ook de volgende olympische cyclus (tot en met 2030) met elkaar door te gaan.

Qualogy heeft speciaal voor de KNSB de TalentTracker ontwikkeld, een product waarmee ruwe data systematisch wordt verwerkt en omgezet naar bruikbare data die inzicht geven in de ontwikkelingen van jonge schaatsers ten opzichte van de huidige topschaatsers en inmiddels afgezwaaide sporticonen.

Met de TalentTracker worden alle beschikbare data (gereden tijden) van alle (oud)schaatsers in één dashboard gecombineerd. Dit geeft inzicht in wat Nederland te bieden heeft aan talent op schaatsgebied. En het geeft daarnaast inzicht in de ontwikkeling van ieder individu, wat voor de monitoring van onze schaatsers houvast biedt voor de invulling van trainingen. Ook kan de KNSB snel signaleren aan welke doelgroepen er meer aandacht moet worden besteed, om wellicht ook daarmee in de toekomst stappen te kunnen maken.

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “De verschillen in de absolute top worden steeds kleiner. Als schaatsland pur sang willen wij natuurlijk niet alleen bij de komende Olympische Spelen om de medailles meedoen, maar ook in 2030, 2034 en later. Wie er dan namens TeamNL aan de start zullen staan, weten we nu natuurlijk nog niet. TalentTracker is een belangrijk onderdeel in het talentherkennings-en ontwikkelingsproces op weg naar de wereldtop.”

Paul Mehilal, directeur van Qualogy vult aan: “Mooi dat we de talentherkenning- en ontwikkeling van de KNSB op deze manier kunnen ondersteunen bij het inzichtelijk maken van data. Net als onze schaatsers gaan ook de technologische ontwikkelingen razendsnel. We zijn enthousiast om in de volgende fase data science en kunstmatige intelligentie toe te passen, zodat we gezamenlijk blijvend significante vooruitgang kunnen boeken in de prestaties van de KNSB Talent Team-schaatsers.”

Remy de Wit en Paul Mehihal bezegelen de uitbreiding van de samenwerking met een handdruk op de tribunes van Ahoy tijdens het onlangs gehouden WK Shorttrack.

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan