Tickets
Shop
Familieverhalen 14 jun 2023

Ria en Sofia Schilder: zussen en elkaars tegenpolen

De schaats- en skeelersport wordt door vele families beoefend. Broers en zussen die samen voor het hoogst haalbare gaan of bekende schaatsouders, die de juiste genen doorgeven. Hoe is dit en hoe helpen ze elkaar? Dat zoeken wij uit in deze familierubriek. Vandaag: Ria Schilder (21) en haar vier jaar jongere zus Sofia.

Foto : Neeke Smit

“Wij zijn zo verschillend”, merkt Ria Schilder lachend op. “Ik wil alles van tevoren weten; overal klaar voor zijn. Sofia laat het meer op zich afkomen. Waar ik me snel van iets aantrek, is Sofia heel nuchter: als het nu niet lukt, dan is er morgen weer een dag. Ik bereid me goed voor, ben netjes en fanatiek. Dan is het soms best lastig als je een zusje hebt bij wie het lijkt alsof het haar allemaal niets uitmaakt en die  ook nog eens goed presteert”, knipoogt ze, doelend op de relaytitel van het EK inlineskaten in 2022.  

“We kunnen met elkaar door één deur, maar het is niet dat we naast de trainingen veel dingen samen ondernemen”, vult Sofia aan. “Ria is meer op zichzelf en ik ben behoorlijk extravert en meer een rommelig type. Al vind ik het wel belangrijk dat de trainingen goed gaan.”

De West-Friezinnen komen uit een gezin van vier dochters. Hun moeder is afkomstig uit Polen. Daar werd Marta geboren, haar eerste kind. Ze verhuisde naar Nederland om er te kunnen werken. Op een gegeven moment kon ze aan de slag bij een leliebedrijf in Hoogwoud en kreeg zij een relatie met de eigenaar. Samen kregen ze drie dochters: Ria (21), Laura (20) en Sofia (17), van wie Ria en Sofia nog thuis wonen. De lelies hebben ondertussen plaatsgemaakt voor een mini-camping.

De passie voor het schaatsen hebben beide meiden van hun vader. Hij is fanatiek schaatser en rijdt elk jaar op de Weissensee. Ook is hij al lange tijd betrokken bij het jeugdschaatsen van
IJsclub Aartswoud/ Nieuwe Niedorp en bij het wedstrijdschaatsen van STG Koggenland. Het inlineskaten werd geïntroduceerd door de buurman. Hij nam Ria een keer mee naar een training van Radboud Inline-Skating. Zo zijn de zussen er letterlijk en figuurlijk ingerold.

Zowel Ria als Sofia skeelert nog steeds bij Radboud Inline-skating. En waar Ria op het ijs STG Koggenland trouw is gebleven, schaatst Sofia ondertussen bij het KNSB Talent Team (KTT) Noordwest op de langebaan en rijdt ze de marathons bij Team Van Ramshorst Renault. Ria: “Trainen bij de vereniging of KTT is wel een verschil. Sofia is mij voorbijgereden, vooral op de langere afstanden. Dat vind ik natuurlijk niet zo leuk. Op de sprint zijn we momenteel nog wel aan elkaar gewaagd.”

Zeven jaar geleden liep Ria tijdens een inlineskatewedstrijd een hersenschudding op. Lichamelijk is ze daarvan hersteld, maar mentaal heeft die veel schade aangericht. “Ik ben te snel weer begonnen, waardoor ik fysiek een enorme terugslag heb gekregen: zoveel hoofdpijn. Ik zat maanden aan de kant en kon niet naar school. Ik durf me tijdens wedstrijden op de lange afstanden niet meer honderd procent te geven. Bang dat ik over m’n grenzen ga en weer fysiek wordt teruggeworpen.”

Een compliment geven de twee elkaar niet snel. Ze zijn elkaars rivalen, maar stiekem is Sofia trots dat het met Ria weer goed gaat. “Mooi dat ze het weer leuk begint te vinden, al wil ik absoluut niet van haar verliezen. Het geeft mij extra motivatie om als eerste over de streep te komen.”

Ondanks de rivaliteit en de enorme verschillen trainen beide zussen de laatste tijd steeds vaker samen. Ria: “Ik heb weinig trainingsmaatjes van mijn leeftijd.” Dat komt mede door haar blessure die haar lange tijd aan de kant hield.  “Dan is het leuk om met m’n zusje te kunnen trainen en handig dat je samen in één huis woont.” Sofia: “We zijn allebei niet zo’n fan van wielrennen, maar mijn zus fietst zoveel makkelijker en harder dan ik. Het is mooi dat ik dan achter haar aan kan en zij met skeeleren achter mij.”

Aan zelfverzekerdheid en ambities is bij beiden geen gebrek, waarbij Sofia haar vizier vooral heeft gericht op de lange termijn. Zij wil haar regiogenote Irene Schouten achterna. “Ik wil net als zij goed worden op zowel de skeelers als op het ijs. Wereldkampioene worden in beide disciplines, waarbij mijn focus ligt op de mass start, de drie en de vijf kilometer van de langebaan, net als bij Irene. Zij is nu dertig jaar, dus ik heb nog dertien jaar om op dat niveau te komen…“

Sofia Schilder wil haar regiogenote achterna. "Ik wil net zo goed worden als Irene Schouten." | Foto : Neeke Smit

Dit skeelerseizoen wil Sofia proberen om op een individueel nummer het podium te halen. “Het liefst op de puntenkoers. Misschien kan ik me plaatsen voor het WK Inlineskaten. In de winter ga ik op de langebaan sowieso voor het NK Junioren en deelname aan de World Cups voor junioren zou mooi zijn. Hopelijk kan ik dan ook naar het WK Junioren.” Er valt even een stilte en Sofia corrigeert zichzelf: “Uiteindelijk telt alleen de wereldtitel bij de senioren.” Op de marathon zal de rijdster namens Van Ramshorst Renault voor het eerst in de Topdivisie rijden.

Ria nam vorig seizoen deel aan de Zesbanencompetitie. Komend jaar stroomt ze door naar de beloften. “Jammer dat Sofia en ik dan niet tegen elkaar kunnen rijden. Ik zet de progressie van afgelopen seizoen graag voort. Ik ben benieuwd of ik goed kan meekomen en dan hoop ik volgend jaar in plaats van bij de club een marathonteam te vinden, waar ik me bij kan aansluiten.”

Het beoefenen van dezelfde sporten als zussen heeft volgens de Schilders zowel voor- als nadelen. Ria: “Je kunt elkaar helpen. Samen materiaal inpakken, eten en naar de wedstrijden rijden. Al is Sofia nooit heel goed voorbereid, waardoor dat stukje meer op mij aankomt. Vorig jaar ging ze naar het EK en zei ze: ‘Ik neem deze wielen van je mee.’ Vervolgens werd ze hiermee Europees kampioene op de relay. Zo heb ik alsnog een beetje bijgedragen. Ik hoef niet per se een dankjewel te horen, maar soms mogen we elkaar wel wat meer waarderen.”

Toch hebben beide vrouwen nog enkele complimenten voor elkaar in petto. Ria: “In een wedstrijd kan Sofia heel goed het juiste moment vinden om in te halen of te demarreren. Haar doorzettingsvermogen motiveert mij. Om toch door te kunnen gaan als je helemaal kapot zit.” Sofia, die momenteel in havo 4 zit: “Aangezien Ria heel slim is, kan ze mij goed helpen met school. Daarnaast straalt ze veel zelfvertrouwen uit, soms iets te veel”, zegt ze knipogend met een lach en benadrukt vervolgens: “Het is ook goed. Zij weet wat ze wil.”

Ria Schilder weet wat ze wil. | Foto : Neeke Smit

Afstudeerscriptie over asfalt voor inlineskatebanen
Ria Schilder doet de hbo-studie civiele techniek en zit in de afrondende fase van haar afstudeerscriptie. Haar onderzoek gaat over asfaltverhardingen voor inlineskatebanen, dit doet ze bij KWS (specialist in het aanleggen van infrastructuur). “Ik had gehoopt dat het asfalt, dat zij speciaal ontwikkeld hebben voor skeelerbanen, het beste was. Echter, de resultaten wezen anders uit. In het onderzoek scoort een random asfaltmengsel beter dan de speciale variant. Het verschil zit in de dichtheid van het asfalt. Ik heb gekeken naar de variant die de minste slijtage geeft aan de wielen en toch goed grip biedt.”

Met de resultaten hoop ik extra bewustwording te creëren. Asfaltverhoudingen van inlineskatebanen kunnen beter dan dat ze nu zijn. Daarnaast is het niet per se nodig om coatings te gebruiken. Die zijn zo verschrikkelijk duur voor verenigingen. In Nederland besteden we heel weinig aandacht aan de fundering, waardoor de coatings niet zo lang meegaan. Dan kun je wat mij betreft beter betaalbaar asfalt aanleggen. Ook heb je er minder werk van, want het gaat niet zo snel stuk. Voor iedereen die er meer over wil weten, maak ik een informatierapport. Deze is bijna klaar.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan