Tickets
Shop
Marathonschaatsen 20 jun 2023

Doet 'ontregelaar' Luc ter Haar straks grote ploegen ook pijn op ijs?

Met amper twee stevige trainingen op wieltjes per week blijkt Luc ter Haar nog altijd de nationale top te kunnen bijbenen. De Nederlandse titel op de afvalkoers van 16 juni zal geen verandering meer in dat patroon brengen. De weg naar dat heroïsche goud kan hem straks wel helpen bij het marathonschaatsen, waar nog een barrière valt te slechten… Luc staat eerst nog in Rotterdam aan de start van het Daikin NK marathon (24 juni).

Foto : Neeke Smit

Pientere vent op de skeelers, die Ter Haar (29). Zonder ploegmaten laveerde hij op een zwoele vrijdagavond in juni door een woud van groene pakken met het opschrift Reggeborgh naar een nooit verwachte zege. De nationaal kampioen had zijn talent en gevoel voor de spektakelsport aangesproken, maar ook een missie tot een gedroomd einde gebracht: als eenling succesvol opboksen tegen een bolwerk dat hij vanaf de derde week van oktober op het ijs treft, week in week uit. Alleen, dan wordt het een stuk gecompliceerder, weet de stilist van Bouwselect-Bouwpartners, door de aanwezigheid van minstens twee andere vestingen (Royal A-ware en Jumbo-Visma) die je niet zomaar omver schaatst.

Hét probleem voor Luc ter Haar (l) treffend in beeld: als het om winnen gaat, moet hij altijd opboksen tegen een meerderheid van Reggeborgh, Royal A-ware en Jumbo-Visma. | Foto : Neeke Smit

Het is wél de bedoeling dat het dan ook lukt. Bij Ter Haar broeit dat plan intussen een kleine vier jaar, vanaf het moment dat hij zijn skeelerambities een beetje parkeerde. Hij was geen Bart Swings, de onbetwiste koning in het Europees rollercircuit, en wist ook al even dat hij zelfs met zes, zeven keer hard trainen niet in diens buurt zou geraken. De top als marathonschaatser bereiken lag wel binnen de mogelijkheden. Want sprak zijn vriend, zakelijk compagnon én voormalig ploegleider Roy Boeve in het verleden niet de profetische woorden dat ‘Ter Haar in elke race standaard top-7 zou moeten kunnen rijden’?

Na een uitstekende winter waarin hij regelmaat koppelde aan een lange reeks van podiumplaatsen (zes keer derde) en de vierde stek in het eindklassement om de Marathon Cup, is er geen weg terug: het is tijd om door te pakken. Luc zegt het niet met zoveel woorden – hij weegt ze sowieso af wanneer aangeroerde onderwerpen iets gevoeliger zijn – maar wekelijks optrekken met de toppers in deze sport wil hij al drie seizoenen. Corona (en daardoor geen competitie) en een knieblessure drukten z’n dadendrang echter lelijk de kop in. “Door die redenen vielen zomaar twee jaar weg. Ik zat zo nu en dan met m’n handen in het haar. Weet je hoe vervelend dat is: je goed voelen en belemmerd worden? Bij Bouwselect heb ik, onder leiding van Piet Hijlkema en Anton Ketellapper, zoveel zelfvertrouwen gekregen dat ik enorm vooruit ben gegaan.”

Goed wedstrijden van afgelopen seizoen analyseren, dan zijn er methoden te vinden om ook op het ijs te winnen van onder anderen Crispijn Ariëns, hier voor Luc ter Haar skeelerend. | Foto : Neeke Smit

Ter Haar vindt het dubbel, de opmerking dat de ‘echte Luc’ aan de oppervlakte is komen drijven, de schaatser die voor de prijzen kan strijden, niet langer gekooid door de knechtenrol die hem werd toebedeeld in de teams van Boeve. “Als je vanwege een knieblessure niet vrij kunt bewegen, kun je ook geen rol vervullen. Maar”, zo stemt hij in, “ik zit bij Bouwselect op mijn plek. Hopelijk zullen de resultaten dat komende winter opnieuw aantonen.”

Ter Haar en Boeve zakelijke tandem
Luc ter Haar schaatste in het recente verleden niet alleen vier winters voor het team van ploegleider Roy Boeve, hij is ook zakelijk verbonden aan de oud-marathonschaatser die Team Reggeborgh onder zijn hoede heeft. Samen (met ondersteuning van bedrijfskundige Niels Bus) bestieren ze het bedrijfje Kwakzalver, een onderneming die een aantal cosmetische (sport)producten op de markt brengt voor het wielrennen, in de sportschool of bij het hardlopen. Of zoals ze zelf zeggen over hun aanbod: ‘bedrieglijk goede crèmes, gemaakt door sporters, getest door sporters, maar vooral gemaakt vóór sporters. Sporters die alleen het beste goed genoeg vinden en daarmee zelf grip houden op hun overwinning’.

“Kwakzalver is een mooi merk, we hebben leuke business”, zegt Ter Haar, die vier jaar rijder was van ploegen die Boeve leidde. Na het seizoen 2021-’22 werd hij bedankt voor bewezen diensten… door zijn vriend. “Tja, dat kan gebeuren hè. Hoeveel rijders blijven hun leven lang bij een ploeg? Ik zag het niet als een probleem, want ik heb beide dingen altijd los van elkaar gezien. Bovendien is Roy een goede vriend. Je zult mij echt niets lelijks horen vertellen hoor”, besluit hij lachend.

Zes keer derde werd hij in jaargang 2022-’23, en áltijd achter rijders van Jumbo, Reggeborgh of Royal A-ware. Plus: nog geen hoofdprijs bemachtigd in acht jaargangen Topdivisie. Die ‘muren’ moet hij afbreken. “Ik heb er ideeën over hoe ik dat kan doen, maar het lijkt me niet handig dat op Schaatsen.nl te verkondigen”, meldde hij lachend op de tweede dag van het Daikin NK Inline dat hij met een gouden randje besloot door een kwartet Reggeborgh’ers in het hemd te zetten. Goed beschouwd etaleerde Ter Haar in de afvalkoers hoe hij opponenten in numerieke meerderheid en van vergelijkbare of betere kwaliteit in z’n uppie de baas kan zijn.

“Ja”, verklaarde hij die middag, “ik weet wel hoe ik grote ploegen kan ontregelen. Positionering en acties maken, laten we het daarop houden”, waren de mespuntjes van tactische informatie die hij eerder wilde delen. “Joh, het is geen hogere wiskunde hoor. Door goed de wedstrijden van het voorbije seizoen te analyseren vind je de oplossingen om straks zelf te winnen in de Marathon Cup en op natuurijs. Al blijf ik reëel: als ik met Bart Hoolwerf (Reggeborgh) of Harm Visser (Jumbo-Visma) naar de streep schaats, verslaan zij mij negen van de tien keer. Het is zaak het verloop van een race zo te beïnvloeden dat het niet aankomt op sprinten. Daar zoeken we in onze ploeg continu naar.”

Alle info over het Daikin NK Inline marathon (24 juni) is hier te vinden. En hier staat de info over het Daikin NK 100 meter op 25 juni.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan