Tickets
Shop
Inlineskaten 01 jun 2023

Bart Hoolwerf wint in Heerde ook zonder ‘strak plan’

De groen-zwarte tricots van Team Reggeborgh waren donderdag prominent aanwezig bij de eerste avond van de Reggeborgh Inline Marathon Driedaagse in Heerde. Bart Hoolwerf maakte het af in de eindsprint en evalueerde direct daarna de wedstrijd met zijn ploegmaten.

Foto : Glenn Wassenbergh

Hoolwerf stond nog op adem te komen toen de Reggeborghploeg aan de overkant van de baan stond te evalueren. “De perfecte koers rijd je zelden”, aldus de rijder. Het regende in het begin van de wedstrijd aanvallen, maar niemand slaagde erin de genadeklap uit te delen aan het jagende peloton. Alleen als het uitdraaide op een eindsprint was duidelijk dat Reggeborgh de kaart van Hoolwerf zou trekken. En zo geschiedde.

In een millimetersprint was Hoolwerf Luc ter Haar te snel af. Samuel Morris uit Engeland werd verrassend derde. En dus was de missie geslaagd voor Team Reggeborgh, al vond de marathonrijder dat bepaalde zaken beter konden. “Is de communicatie in de kopgroep beter, dan blijven ze gewoon vooruit”, aldus Hoolwerf over zijn aanvallende ploeggenoten.

Het was een van de zaken die tijdens de evaluatie besproken werd. “Het zit vers in het geheugen en dat kun je het best meteen evalueren”, vindt de winnaar. “We raken gewend aan elkaar, we kijken hoe teamgenoten reageren in de koers, hoe je herkent dat een ander naar de kloten is. Dat soort dingen neem je allemaal mee naar de winter, dat ontdekken we samen en dat kunnen we op deze manier goed combineren.”

Bart Hoolwerf is blij met de komst van Casper de Gier (hier op kop): "Hij geeft energie" | Foto : Glenn Wassenbergh

Hoolwerf had vooral oog voor Casper de Gier, die in Heerde een actieve koers reed en tot diep in de wedstrijd vooruit was. De twee waren in het verleden ploeggenoten bij Jumbo-VIsma, maar sinds kort is De Gier aangesloten bij het team van ploegleider Roy Boeve. “Ik ben zeer gecharmeerd van Casper, hij is een mooie schaatser en skeeleraar. Hij schuwt de aanval niet en is ontzettend sterk”, deelt Hoolwerf complimenten uit. “Het is een trainingsbeest, hij is heel atletisch. Met hem erbij hebben we een heel goede aanvulling voor de ploeg. Hij geeft energie, iedereen is blij dat we hem erbij hebben.”

Lianne van Loon bevestigt, Patricia Koot verrast
Bij de vrouwen werd de koers gekleurd door Europees kampioene Lianne van Loon én Patricia Koot. Die laatste besloot in de eerste helft van de koers te vertrekken en die poging leverde haar zilver op. En dat terwijl ze recent in een training nog viel en het onzeker was of ze wel de volledige driedaagse zou rijden. “Misschien wel te vroeg, maar ik wilde het proberen”, zegt Koot over haar solo. “Het wegrijden ging vrij eenvoudig, als je dan een paar rijdsters meekrijgt, kun je makkelijker wegblijven. Het was niet ideaal dat ik alleen zat, maar ik wilde niet zomaar opgeven. Uiteindelijk pakte het goed uit.”

De aanvalslust van Patricia Koot werd beloond. | Foto : Glenn Wassenbergh

Uit de achtergrond kwam nog een aanval van Beau Wagemaker, Merel Bosma en Van Loon. Het drietal maakte de oversteek naar Koot en samen slaagden ze erin om een ronde te pakken op het peloton. “Toen ik de drie aan zag komen, groeide het vertrouwen en kon ik een beetje op reserve rijden.” Zodoende zat er voor de eindspurt nog wat in de tank en behaalde Koot de tweede plek: “Dik tevreden”, stelt ze vast. “Natuurlijk wil je winnen, maar dat is nu nog een stap te ver."

In het bijprogramma van de Reggeborgh Inline Marathon Driedaagse werd op het snelle asfalt van Heerde ook een sprintprogramma afgewerkt. Bij de mannen versloeg Jelmar Hempenius thuisrijder Glenn Nijenhuis, maar er bleef nog wat te wensen over. Met een 10,064 wist hij de magische tiensecondengrens net niet te slechten. Bij de vrouwen was Fleur Huls de rapste.

De driedaagse gaat vrijdagavond verder met de marathon in het centrum van Rijssen. Aanvang bij de vrouwen is 19.00 uur, de mannen beginnen eraan om 20.15 uur.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan