Tickets
Shop
Nieuws 10 jun 2023

Angel Daleman wil er in Milaan '26 al bij zijn

Wat goed is, komt snel. Maar Angel Daleman, zestien jaar pas, blijkt al veel beter dan goed op schaatsen, in shorttrack en met skeelers aan. De Leiderdorpse kan nu al terecht bij alle commerciële teams, maar die keuze stelt ze nog even uit. De aandacht richt zich op andere zaken. Het hoofdstuk inlineskaten op een mooie manier afsluiten, bijvoorbeeld, want voor die discipline heeft ze straks geen tijd meer als ze als schaatsster én shorttrackster naar de Winterspelen van Milaan wil….

Foto : Neeke Smit

Nog twee toernooien in eigen land, het  Daikin NK Baan in Heerde (15-17 juni) en het Daikin NK  100 meter sprint in Rotterdam (24-25 juni), dan het Europees kampioenschap op Italiaanse bodem, en daarna is het klaar. “Nou ja, ik zal ongetwijfeld hier en daar een wedstrijdje blijven skeeleren, omdat ik die sport te leuk vind. Maar trainen voor het inlinen is er straks niet meer bij: dat is simpelweg niet te combineren met de programma’s van het schaatsen en shorttracken. Wil ik een kans maken op de Spelen over twee jaar, dan zal ik me moeten focussen… Tja, kwestie van keuzes maken hè”, klinkt het zakelijk, zo van ‘gedane zaken nemen geen keer’. Over die olympische missie overigens wat verderop in dit verhaal meer…

Skeeleren wordt na het EK in Italië een bijnummer voor Angel Daleman. | Foto : Neeke Smit

Gelukkig hoeft de tiener die beslissingen niet in haar eentje te nemen. In het WADRO KNSB Talent Team Noord heeft ze in Dave Versteeg de beste trainer-coach die ze zich kan wensen. Hij stippelt de koers uit voor de komende seizoenen, overlegt met de technisch directeur van de KNSB (Remy de Wit) en samen zorgen zij ervoor dat Daleman de hectische periode die haar wacht goed doorkomt. Wie zestien is, kan goede raad best gebruiken (naast die van haar betrokken ouders). Al wordt in een gesprek met Angel rap duidelijk dat ze niet alleen een uniek sporttalent is, maar daarnaast ook alle kwaliteiten heeft om tot een grote ster uit te groeien. “Angel laat in alle opzichten en op heel jonge leeftijd uitzonderlijke dingen zien. Ze is stoïcijns”, zo typeert De Wit haar. “Wij proberen Angel te begeleiden zodat ze niet verdwaalt tussen coaches met belangen.”

Die hulp weerhoudt Daleman er niet van ook links of rechts af te slaan wanneer ze dat wenst. Een mooi voorbeeld is de zoektocht naar een huis in Heerenveen waar ze zelfstandig kan wonen. Nog geen driekwart jaar geleden was ze de koningin te rijk met het Friese gastgezin dat haar opnam om het drukke bestaan van reizen, studeren en trainen te vereenvoudigen. Daleman trof er shorttracker Jenning de Boo (intussen opgepikt door Team Reggeborgh voor de langebaan) en dat contact heeft geleid tot een hechte vriendschap.

Ze verheugt zich nu al op de duels met de meiden van de NTS, zoals Schulting, Poutsma en de zusjes Velzeboer. | Foto : Neeke Smit

Ze vormen geen setje, maar hopen wel half juli samen een woning in de schaatsstad nummer 1 van Nederland te kunnen betrekken. “Het blijkt niet zo gemakkelijk als we dachten om iets te vinden. Het gastgezin waarbij we zitten, is geweldig. De verzorging perfect, ik kan niet anders zeggen. Maar ik ben toe aan een nieuwe fase, zo zie ik het,” vertelt ze na even zoeken naar de juiste woorden. “Met Jenning klikt het zo goed, hoe dat komt, weet ik niet. Hij is als een broer voor me, op die manier gaan we met elkaar om. Ik kende hem al veel langer, door shorttrack. Mochten we verhuizen naar een eigen plek, wordt het opnieuw wennen. Maar ik twijfel er niet aan dat het goedkomt met ons, hahaha!”

Intussen zijn Dalemans gedachten ook steeds vaker bij de Winterspelen van Milaan (2026), waarvoor ze zich dolgraag plaatst. Let wel: op twee fronten. Op de kleine ijsbaan beheerst ze vrijwel alle onderdelen, bij de langebaan mikt de Zuid-Hollandse op de 1000 en 1500 meter. Ze lacht uitbundig zodra de uitdaging ter sprake komt. “Ja, zeker. Dat wordt iets spannends, denk ik. En die Spelen zijn al over twee jaar. Dan ben ik net negentien. Het is serieus hè, dat ik aan het schaatstoernooi en shorttrack wil meedoen. Als we gaan, gaan we voor alles.” Hoe ze zich het voorstelt, daar heeft ze niet onmiddellijk een beeld bij. Het enthousiasme in haar stem blijft identiek, uit de woorden spreekt iets meer voorzichtigheid. 

Nu al voorzien van zaakwaarnemers
In navolging van shorttrackkampioenen als Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt laat Angel Daleman zich voor commerciële aangelegenheden sinds kort bijstaan door zaakwaarnemer Dennis Klaster. Ook op dit gebied waren er genoeg geïnteresseerden, maar de keuze voor Klaster had veel te maken met zijn zoon Justus die net als Daleman behoorde tot KTT Noord. "Ik ging veel met Justus om, zat ook vaak bij hem thuis en zo raakte ik aan de praat met zijn vader. Toen House of Sports me belde met de vraag of ik door iemand werd begeleid op commercieel terrein, vertelde Dennis me dat hij daarmee samenwerkt voor Suzanne. Hij nam contact op met House of Sports en daarna is besloten dat beide partijen mij op dezelfde wijze zullen bijstaan", aldus Daleman.

Over het multitalent uit Leiderdorp verschijnt volgend voorjaar een documentaire. In het VPRO-programma 'Koplopers' worden jeugdige personen gevolgd in hun dagelijks leven. Zo legde een productieteam het bestaan van kunstrijdster Lindsay van Zundert vast tijdens haar voorbereiding op de Winterspelen van Beijing. 

“Het wordt lastig. Op de langebaan heb je Femke Kok, Antoinette, Jutta natuurlijk, noem ze maar op. Trouwens, er kunnen net zo goed aanstormende juniores bij komen. Dat geldt eveneens voor shorttrack: Suzanne Schulting, Selma Poutsma, de Velzeboertjes (Xandra en Michelle, red.). Dat wordt een flink gevecht. Ik zeg nooit nooit, vooral niet sinds mijn tweede plaats op de 1500 meter tijdens het NK voor senioren. Het heeft geen zin om van bepaalde dingen uit te gaan. Je kunt niets voorspellen. Het kan. Het kán”, benadrukt ze. "Ik heb geen idee hoe ik me verder ontwikkel, voor hetzelfde geld blijf ik stilstaan. Of dat ik zo snel vooruitga dat ik me overal tussenrijd. Joh, we zien het wel. Van het Nederlands team droomde ik altijd. Dat ik echt als 16-jarige een soort van kans krijg om daarin te komen, had ik vier jaar geleden – toen ik naar het KTT mocht – nooit durven denken. Bij zulke momenten moet je stilstaan, want zo vanzelfsprekend is het niet. Daar ben ik me van bewust.”

Zou de broodnuchtere Daleman alsnog afdwalen, dan is de redding nabij. De KNSB heeft Ireen Wüst, Nederlands meest succesvolle schaatsster, als een ‘buddy’ gekoppeld aan haar. “Met haar gigantische ervaring kan zij me veel leren. Weet je, tegenslagen komen er geheid, daar ben ik op voorbereid want het kan niet altijd goed gaan. Op die momenten, vooraf of erna, is het prettig met iemand te praten over dergelijke zaken. Ireen kan bovendien vertellen hoe je je voorbereidt op wedstrijden. Ik ben van nature nogal druk. Het zou best kunnen dat er op dat vlak veel winst valt te behalen voor me.” Afgelopen donderdag ontmoetten de twee elkaar voor een eerste kennismaking. "Dat was al superleuk. En we hebben een goed gesprek gehad waarvan ik al veel wijzer ben geworden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan