Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2020

Hekman wint ouverture op de Weissensee: 'Voelde me niet 100 procent'

De openingswedstrijd op de Weissensee is bij de mannen gewonnen door Gary Hekman. De spurter van de AB Vakwerk-formatie was na een koers over 80 kilometer Mart Bruggink te snel af. Hekmans ploeggenoot Evert Hoolwerf eindigde op de derde plaats.

Foto : Vincent Riemersma

Het tempo lag hoog in de mannenwedstrijd, waar demarrages elkaar snel opvolgden. Jordy Harink en Ronald Haasjes waren in de derde ronde de eersten die een serieuze voorsprong pakten. De twee mannen uit Overijssel vonden elkaar en zetten de ploeg van Hekman aan het werk. Gezien hun goede seizoen tot nu toe werd de bulk van het werk dan ook aan die ploeg overgelaten. De groene brigade had voor de Aart Koopmans Memorial Bart Hoolwerf als kopman aangewezen. In zijn dienst werden alle gaten vakkundig gedicht. 

Pech ligt op natuurijs echter elk moment op de loer. Toen Bart Hoolwerf zijn schaats kapot trapte, werd diens broer Evert de vooruitgeschoven pion. "Drie rondjes voor het einde kwam Gary naar me toe. 'Je moet je rustig houden, want jij moet sprinten'. Hij zou hem voor me aantrekken, dus toen moest ik wel rustig aan gaan doen. Uiteindelijk kwam ik een klein beetje opgesloten te zitten en toen Gary aan ging kon ik er zelf niet meer overheen." Mart Bruggink was de enige die Hoolwerf nog wist te passeren. De regerend Nederlands kampioen op natuurijs kon Hekman echter niet meer bedreigen. 

Niet fit
Ondanks zijn overwinning was Hekman die ochtend nog in twijfel of hij wel aan de start zou staan. "Ik voelde me niet 100 procent fit", sprak hij direct na afloop voor de camera. "Maar een Gary op 80 procent is nog steeds aardig belangrijk voor de ploeg, dus ben ik gewoon van start gegaan om de jongens te helpen." Dat lukte hem dusdanig goed dat hij in de sprint eigenlijk te vroeg op kop kwam te zitten. "Toen heb ik een groepje overheen laten komen. Ik kon er zelf nog uitkomen, maar Evert niet meer, dus toen ben ik vol door gesprint."

Bruggink, de enige man die nog enigszins in de buurt van Hekman kon komen, was tevreden met zijn uitslag. "We rijden voor het eerst zonder oortjes en dat maakt het tactisch spel leuker. Het is allemaal wat minder geregisseerd. Als ploeg hebben we van onze beste kant laten zien en zelf heb ik nu de bevestiging dat ik er goed op sta." Hij hoopt de komende dagen in de langere koersen de hegemonie van AB Vakwerk te doorbreken. "Je moet zorgen dat de andere ploegen uitgekleed worden en dat je in een overtalsituatie komt. Hoe dat precies gebeurt, is altijd maar weer de vraag."

Als het aan Evert Hoolwerf ligt blijft de regie van de komende wedstrijden stevig in handen van zijn eigen ploeg. "Als we de hele week zo blijven rijden, gaan er heel veel mensen last van hebben aan het eind. Ik hoop dat het lukt om de controle te houden in de koers. De mannen zijn er goed genoeg voor en allemaal fit. Als iedereen er goed doorkomt de komende dagen, moet dat lukken."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan