Tickets
Shop
Langebaan 06 feb 2023

Schouten en bijna heel Jumbo-Visma afwezig in Polen

Veel Nederlandse schaatsers laten de vijfde wereldbeker in Tomaszów Mazowiecki (10-12 februari) aan zich voorbij gaan. Irene Schouten bouwt rust in en ook de beste schaatsers van Jumbo-Visma verkiezen trainingen boven wedstrijdritme.

Foto : Soenar Chamid

De lijst met ontbrekende schaatsers kent voornamelijk leden van Jumbo-Visma. Jutta Leerdam, Jorrit Bergsma, Thomas Krol, Antoinette Rijpma - de Jong, Merijn Scheperkamp en Dai Dai N'tab zullen komend weekend niet in actie komen in Polen. Ook de oververmoeide Irene Schouten ontbreekt. Van Reggeborgh zijn wel alle toppers aanwezig. 

De schaatsbaan in Tomaszów Mazowiecki staat niet bekend om het snelle ijs, wat de afweging voor de rijders eenvoudiger zal hebben gemaakt. Van 17 tot en met 19 februari staat in dezelfde stad de laatste wereldbeker op het programma. Hoewel de World Cups gezien kunnen worden als opwarmertje voor het wereldkampioenschap in Thialf, staat er nog zeker wat op het spel. Om de WK-tickets veilig te stellen, mogen niet te veel fouten gemaakt worden. Nederland ligt momenteel op koers voor het maximum aantal startbewijzen  

Op de mass start bij de mannen, ditmaal ingevuld door Bart Hoolwerf en Louis Hollaar, moeten bijvoorbeeld nog voldoende punten gescoord worden. Hoolwerf staat hoog genoeg in het klassement, Bergsma en Hollaar zitten rond de grens van de vereiste top-24. Rintje Ritsma zal uiteindelijk bepalen welke rijders namens Nederland afgevaardigd worden op het WK.

Bij het ontbreken van Schouten mag haar ploeggenote Elisa Dul zich laten zien op de mini-marathon naast Marijke Groenewoud. Ook de ploegenachtervolging is een gelegenheidsteam: Joy Beune, Elisa Dul en Robin Groot zullen daar starten. Bij de mannen staan wel de bekende namen op papier: Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink. 

De volledige selectie:
Vrouwen
500 meter: Femke Kok, Michelle de Jong, Marrit Fledderus, Dione Voskamp, Naomi Verkerk.
1000 meter: Michelle de Jong, Femke Kok, Isabel Grevelt, Marrit Fledderus, Naomi Verkerk.
1500 meter: Marijke Groenewoud, Joy Beune, Reina Anema, Elisa Dul, Myrthe de Boer.
3000 meter: Joy Beune, Marijke Groenewoud, Sanne in ’t Hof, Reina Anema, Robin Groot.
Ploegenachtervolging: Joy Beune, Elisa Dul, Robin Groot.
Mass start: Marijke Groenewoud, Elisa Dul.

Mannen
500 meter: Hein Otterspeer, Stefan Westenbroek, Janno Botman, Serge Yoro, Joep Wennemars.
1000 meter: Kjeld Nuis, Hein Otterspeer, Joep Wennemars, Wesly Dijs, Tijmen Snel.
1500 meter: Patrick Roest, Kjeld Nuis, Wesly Dijs, Marcel Bosker, Louis Hollaar.
5000 meter: Patrick Roest, Marcel Bosker, Beau Snellink, Kars Jansman, Lex Dijkstra.
Ploegenachtervolging: Patrick Roest, Marcel Bosker, Beau Snellink.
Mass start: Bart Hoolwerf, Louis Hollaar.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan