Tickets
Shop
Langebaan 14 apr 2023

Shorttracker Jenning de Boo kiest voor langebaan bij Reggeborgh

Jenning de Boo verruilt zijn shorttrackschaatsen voor langebaanijzers. Bij Schaatsteam Reggeborgh krijgt het 19-jarige talent een prachtige kans. De winnaar van goud op het WK Shorttrack voor junioren in 2022 komt over van het Wadro KNSB Talent Team Noord.

Foto : Neeke Smit

Op de shorttrackbaan heeft De Boo als junior verschillende prijzen gewonnen. Bij het WK Junioren werd hij in 2022 wereldkampioen op de 500 meter. Deze titel kon hij in januari wegens ziekte niet verdedigen. De Boo werd bovendien in het shorttrack verkozen tot Talent van het Jaar in Nederland en behaalde tijdens het NK Shorttrack Junioren in maart vier keer goud. Bij het WK Junioren op de langebaan werd de 19-jarige afgelopen seizoen in Inzell vijfde op de 1.000 meter en tweede op de teamsprint.

Met de overstap naar Reggeborgh laat De Boo verrassend zijn liefde voor de korte bochten los. “Het is niet dat ik die sport niet meer leuk vind, want in beide disciplines heb ik veel plezier. Maar ik heb het gevoel al honderd procent voor het shorttrack gegeven te hebben. En terwijl ik het langebanen erbij deed, haalde ik al best goede resultaten. Ik ben heel erg benieuwd wat ik kan neerzetten als ik hier volledig voor ga", aldus de Groninger.

De Boo verheugt zich op zijn overstap naar Schaatsteam Reggeborgh. “Ik ben ongelooflijk trots dat ik bij deze ploeg ga rijden. Hier heb je een paar lange mannen die goed uit de voeten kunnen op de korte afstanden. Ik ben zelf ook een lange sprinter, dus dat sluit mooi aan”, lacht de 1.94 meter lange schaatser. “Ik ben heel benieuwd hoe mijn ontwikkeling zal verlopen. Misschien blijk ik straks wel meer een rijder voor de middellange afstanden in plaats van de 500 en 1000 meter.”

De 19-jarige is voorzichtig in zijn verwachtingen op de langebaan. “Ik ga eerst deze zomer volledig wennen aan hoe de langebaners trainen. Het is toch echt een andere sport dan shorttrack. Ik zal eerst die overstap maken en kijken wat het best bij mij past. Wat hier qua resultaten uit voortkomt, dat gaan we zien.”

Jenning de Boo, hier in actie (midden) op de team sprint tijdens het WK Junioren in Inzell, is blij met zijn keuze voor de langebaan: "Eigenlijk keer ik weer terug naar mijn oude liefde.” | Foto : ISU

Reggeborgh-trainer Gerard van Velde omschrijft de aanwinst als ‘een talentvolle jongen met veel capaciteiten.’ “Hij heeft het al laten zien in het shorttrack en op de langebaan kan hij zeker nog stappen maken. Ik zie talent in hem.”

De Boo gaat het shorttracken ondanks deze mooie kans wel missen. “Van jongs af aan heb ik deze sport met veel plezier gedaan. Bovendien zal het wennen zijn om zonder het KTT-team en de coaches op te trekken. Met hen heb ik vier jaar heel fijn samengewerkt. Ik ben ooit begonnen met de langebaan. Eigenlijk keer ik weer terug naar mijn oude liefde.”

Met het wegvallen van de juniorenwereldkampioen verliest het shorttracken een groot talent. Vrezen dat een ander multitalent, huisgenoot en meervoudig wereldkampioene langebaan Angel Daleman, ook zal kiezen voor de langebaan, is volgens De Boo niet nodig. “Ik ken Angel best goed, maar die is volgens mij nog alles lekker aan het combineren.”

Of de 19-jarige ooit nog eens op het shorttrackijs te vinden zal zijn, moet blijken. “Ik kan de toekomst natuurlijk niet voorspellen. Voorlopig focus ik me volledig op de langebaan. En qua trainingen hangt het ervan af of Reggeborgh shorttrack op het programma heeft staan.



Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan